Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

anna_g 20:15, 22 mar 2014

alinak napisał(a)

na oka pocieszenie zostawiam widoczki z ubiegłego roku ...

To jest cudo
alinak 20:19, 22 mar 2014

KRYS ---nawet trzeba ...tylko cytrusów nie wolno ...nawet kartony beż taśm szare można ...ale ja nie wrzucam bo zawsze jakieś napisy są a to farba ...

ANNA ---skórek dasz ile chcesz ...tylko ...życzę smacznego jak zjesz 2 kilo bananów ...naraz .....
to już nie Ania będziesz tylko ANNA ...duża ANNA

KONRAD --- musisz pilnować , bo psy są wszędobylskie ...a ludziska ...różne
monitka 20:41, 22 mar 2014

Alinko ale zaskoczenie z tą skórką od banana. Moje teraz też w różach będą lądowały
Ciemiernik śliczny. Mam trochę inne i nie są tak kapryśnie bo po przesadzaniu kwitną.
No i szacunek za dzisiejsze prace. 70 tawuł!!! szok
Madzenka 21:04, 22 mar 2014

alinak napisał(a)
Marzena no pewno ..tylko kompostem , nawet ledwo co rozłożonym , rocznym ...w zimie grzeje róże . przy okazji jeszcze się rozkłada a na wiosnę przegrzebiesz i masz gotowe nawożenie , do tego malutka garstka florovitu i koniec ... tylko jest jedna ważna zasada nie kopczykuje się wczas w jesieni bo możesz pobudzić róże do wzrostu . to zazwyczaj początek do połowy rudnia ..no chyba że wcześniej mróz wypali . robię to w ostatniej chwili przed mrozem .wolę to niż korę bo tam różne grzyby obcego pochodzenia ...

kompostowniki święta rzecz dla ogrodnika ...ja już zużywam ten z tamtego roku ....na razie na warzywniak i do sadzenia , bo świeży.... roczny ....

Alinko ja zawsze kopczykuję w ostatniej chwili, ty jesteś oszczędna a mi zawsze brakuje czasu jesienią dzieki za rade, mój kompost będzie już super jesienią. Mam wyrównany po przegi ponad metrowy kompostwonik, podłam sobie go obficie po przerzuceniu przez M , wygłaskałam ah będe bogata jesienią. Dzieki za poradę, tak bedę robić!
Madzenka 21:08, 22 mar 2014

Banany zawsze wrzucam do kompostownika, fusy od kawy, popiół z kominka, skorupki jajek, chociaz M twierdzi, że to może gryzonie przyciągać,
Czy wrzucasz do kompostownika chwasty? Ja tego nigdy nie robiłam a w ogrodzie botanicznym na tablicy informacyjne przeczytałam, że można.... Dzisiaj wrzuciałm, takie które nie kwitną...
alinak 21:28, 22 mar 2014

Marzena do mojego wraca wszystko co w ogrodzie się wyprodukuje . trawa chwasty , zebrana darń .po mielone gałęzie .
nawet sobie przywożę od stolarza wióra z strugania desek , bardzo rozluźnia to kompost zaś trawa skoszona jest na wierzchu podsuszana tzn . przerzucam ...coś jak sianko na dwie strony . jak się podsuszy to też fajnie kompost rozluźnia ...
M. nie ma racji gryzonie to zwabisz jak zaczniesz wyrzucać resztki z jedzenia .,i gotowane resztki . chleb ziemniaki .....tego nie rób nigdy
zielone obierki , fusy , torebki z herbaty , skorupki z jaj . zielone części jarzyn ...to samo złoto ...a chwasty też , wiesz ile niektóre maja wspaniałych właściwości ...cześć z nich to zioła .
tylko uważaj z tymi bo się lubią nasionka tam rozwijać i zasyfisz sobie rabaty , ale to tylko wtedy jak krótko będziesz kompost trzymać .
malgorzata_s... 21:35, 22 mar 2014

Dzięki za radę u mnie Będę prostować co się da Chcę mieć elegancko No a tu jak zwykle tyle cennych informacji. Miłej niedzieli życzę
gierczusia 21:40, 22 mar 2014

Fusy z kawy do kompostu ??... Nieeeee.. To na dooopę , antycelulitowa najlepszejsza kuracja podobno

A o torebkach z herbaty to nie wiedziałam....

I mam problem , bo nie mam jak tego mojego kompostu przerzucić ...może kupię taka a' la śrubę , coś jak do mieszania wiertarką zaprawy .. Żeby chociaż ten kompost przemieszaać. ....

Buziam Alinko
gierczusia 21:44, 22 mar 2014

alinak napisał(a)
Konrad a wertykulacja nadal w czarnej ....dzisiaj można już było , ale robota -głupota mnie dopadła ...mam nadzieję że wytrzyma ta pogoda mimo czarnych przepowiedni .

Wilcza ...prawda że to najlepsze złoto ???

Alinko ... Ja ma wielką prośbę o zdjęcie trawnika po wertykulacji.. Kupiliśmy takie cudo wczoraj sąsiad robił...ale tak sie rozwertykulował , że w niektórych miejscach prawie wcale trawy nie ma... Czy tak ma byc ???
alinak 22:15, 22 mar 2014

Ela jak prawidłowo wertykulował to nie ma prawa tak być ..jak cofał weltykulatorem to owszem mógł co nie co zepsuć ...u Madżenki są fotki s dzisiejszej wertykulacji ...albo młody trawnik...to powyrywał z korzeniami ...albo za mokro po deszczach było ...też powyrywał korzenie ...

nooo z śrubą do wiercenia dziur to byłby dobry pomysł , ale skąd ty tyle siły weżniesz ...lepiej z kupki na kopkę przerzucać .