Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

laurowisnia 11:06, 26 lis 2014

Ja bym do tej dwójki jeszcze domówiła Munstead Wood, a może już ją masz?
Sama się powstrzymałam tylko dlatego, że nie mam miejsca przeznaczonego i przygotowanego, przesadzania się wystrzegam.
Pszczelarnia 15:30, 26 lis 2014

Dlaczego dziwnie na mnie patrzą, jak wchodzę do szkółki i mówię, "chciałam kupić drzewo" a niektórzy myślą, że już choinkę. A ja jeszcze mam plan na już, na drzewo.

I sąsiadka mówi, że ja dlatego o tej porze jeszcze w ogrodzie siedzę (powinna powiedzeć "klęczę", bo bynajmniej nie siedzę), bo nasz ogród był w Mai - cokolwiek by to znaczyło - nie jest ze mną normalnie i ludziska szukają wytłumaczenia.

alinak 21:15, 26 lis 2014

IRENKA ----może masz racje . teraz wszystko się robi na sztukę ,żeby sprzedać i szybko sprzedać .to także dotyczy drzew szczepionych . już od jakiegoś czasu staram sie takich nie kupować wolę poczekać dłużej bo siewki to twarde sztuki .
niestety niektóre drzewa występują tylko szczepione i dooopa ,trzeba takie kupować

BABKA --- Ola juz wpadam co u ciebie . to nie są chore urojenia , chcę ci tylko oszczędzić latania z łopatą . docelowe wielkości nieraz wystrzela znienacka np. po 3 latach i wtedy przesadzanie jest masakryczne

KINDZIA ----hahahaha i to siarczan i to siarczan -nie przejmuj sie najważniejsze że za bardzo nie zaszkodziłaś , bo on bezchlorkowy ,a to najbardziej szkodzi rodonkom . ten potasu to dla lepszego kwitnienia np. bylin, i amonowy zakwasza podłoże i lepiej rosną rodonki ,azalie wrzosy..i hortensje .bywa też nie we wszystkich nawozach jestem orzeł

TESS--Teresa są różne opinie . a to tez zależy od ziemi w ogrodzie ,miejsca itp. uważam że warto spróbować . w końcu nie od razu musisz kupić 50 róż . możesz na początek 2-3 angielki kupić i zobaczysz jak się u ciebie sprawują

LAUROWIŚNIA ---- Agata Munstead Wood też była na liście ,ale dopiero reorganizację angielki zaczęłam ,mam w planie wywalić te wielkie rozplenice moudry . musi być jakaś zmiana , bo jak się nuda wkrada na rabaty to już mnie korci . zamienię je na Malepartusa -jest bardziej strzelisty ,mniej rozłożysty i jeżówki będą miały więcej miejsca . wtedy może znajdzie się miejsca na Munstead Wood...

PSZCZÓŁKA ----Ewka ja jeszcze w tamtym tygodniu wsadziłam co nie co ...zobaczymy czy sie spóźniłam, jednak zawiedziona jestem wielkością kłączy irysów ze świata cebul ... takie kiełki wielkości psiego zęba ...zobaczymy
Wariactwa nasze niegroźne ....psychiatryk nam nie grozi ....najwyżej reumatyzm ,co się sąsiadami przejmujesz .....moja znajoma dostała od męża na urodziny taka górniczą latarkę na czoło żeby sobie już do rana mogła spokojnie w ogródku robić . biedny chciał jej na złość zrobić a ona tak się ucieszyła i.....robi z nią na czole w nocy .

viva 21:47, 26 lis 2014

alinak napisał(a)
Kasia ja po kilku latach obserwacji stwierdzam że angielki bardzo są cherlawe i słabe .
natomiast kordes ma róże żelazne i bardzo żywotne a liście do późnej jesieni ładnie wyglądają . Angielki już na początku jesieni tracą liście albo są brzydkie z plamistością . myślę że one po prostu w naszym klimacie gorzej sobie radzą

Alinko, choć angielki są "cherlawe i słabe" ja je uwielbiam za tę ich eteryczność, lekkość, zwiewność i zapach. Nie wszystkie sa chorowite.
Nie przpadam za niemkami, kojarzą mi się szorstką Helgą
alinak 21:54, 26 lis 2014

hahaha..... tak Viva masz rację , Helga to jest dobre skojarzenie .
ja porównuje na różance stronę lewą i prawą - z jednej angielki , z drugiej niemki ...kurczę i nijak nie może ta angielska strona wyjść na plus u mnie .
kwiaty cudne , ale cała reszta ...kiepsko .
też jednak kocham angielki i wcale się nie zrażę tym że te u mnie słabo wypadają ..będę dalej próbować , coś w końcu spasuje .
alinak 22:02, 26 lis 2014

wspomnienia różane ciąg dalszy ...

dzisiaj GOLDELSE

laurowisnia 10:10, 27 lis 2014

Alinko, bo te angielki to takie nasze wyzwanie i nie da się z nich zrezygnować własnie ze względu na te cechy, które podała Viva.
A ten zestaw powyżej przywrotnik z budyniową różą to był mój pierwszy w ogrodzie.
Pszczelarnia 10:50, 27 lis 2014

No bo jak Helga może mieć wdzięk takiej A Shropshire Lad?

Tylko Angella i Pomponella potrafią mnie niejako zachwycić.
O nie, jeszcze Sebastian Kneipp.

A to nie jest tak źle z Niemkami.
Gabriela 19:22, 27 lis 2014

Bądźmy szczere - w naturze ani prawdziwe Angielki, ani Niemki za piękne nie są.
Ja wiem, że Wy o różach. Jednak z tego co widzę, nowe odmiany niemieckie wzorują się na austinowych cudach i stąd serie nostalgiczne, romantyczne i jak je tam zwał. Generalnie jest moda na bardzo pełne kwiaty różane, okrągłe w zarysie. Dlatego te "Helgi" są coraz ładniejsze i nam się podobają.
A kto ma róże Delbarda, albo Guillota, czyli francuzki? Ja nie mam ani jednej. A podoba mi się Souvenir de Marcel Proust na przykład.
Mala_Mi 18:24, 30 lis 2014

zawiedziona jestem wielkością kłączy irysów ze świata cebul ... takie kiełki wielkości psiego zęba ...zobaczymy

Alina, już Ci pisałam, że swoje kłącza dostałam w kopercie. I szybko urosły... widocznie taki jest standard.
A z dyskusji Niemki kontra Angielki leżę i kwiczę ze śmiechu.. miło poczytać coś wesołego ... w taki ponury i zimny dzień Obejrzeć piękne kolorowe fotografie też balsam na zmarzniętą duszę