Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo

Kubusiowo

EwaG 17:57, 20 lut 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Gosia, ja mam mętlik a Ty możesz mi pomóc. Zawsze siałam do skrzyneczek a potem pikowałam do doniczusiek glinianych (bo ja jakby estetka jestem). Wada była tak, że do skrzyneczek (też glinianych) mieściło się niewiele nasion a dużo ziemi. Teraz zrobię praktyczniej: do multipalet czy do tacek? Jak radzisz? Wydawało mi się, że wiem.

Mogę w zastępstwie?

Oczywiście jak jest dużo miejsca to można się zabawiać. Ale poza estetyką chyba bardziej ekonomiczne jest sadzenie w "kupie". Oszczędność pracy, oszczędność miejsca, ziemi i wody. Rośliny które się nie boją przesadzania (czyli chyba wszystkie poza dyniowtymi) można pikować do skrzynek w których jest ziemia. Drewnianych a nawet takich plastikowych z oczkami. Wykładasz grubo gazetami, nasypujesz ziemi i pikujesz, a potem jeszcze raz przesadasz.
A na koniec przesadzasz na miejsce stałe. To jest sprawdzony sposób (możesz o nim poczytać w portalu KB NaOgrodowej) np. na pomidory czy aksamitki. Inne jednoroczne też w ten sposób się robiło (nawet w ogrodnictwie profesjonalnym, doskonale pamiętam to z praktyk zawodowych - tysiące przepiskowanych roślin). To ejst sposób tani, estetyczny także (skrzynki pełne zieleni), nie zaśmiecający środowiska (jakoś ta biodegradowalność mnie nie przekonuje) i oszczędzający wodę. Ekopozytywy - przemawiam jak Maja na koniec programu.
Madzenka 20:44, 20 lut 2013

Odcisk palucha zostawiam i melduję, ze jestem na bieżąco
kaisog1 21:26, 20 lut 2013

Kasia buziam U nas dzisiaj tyz ponuro i śnieżnie

Ula

Zuza a bo to tak jest, że im bliżej tym dalej

Asia i ja macham

Ewa ja zawsze robię tak, że sieje do tego co mam pod ręką Najczęściej do skrzynek. Potem pikuję do doniczek jak Ty. Faktycznie wychodzi bardzo dużo ziemi. Do multipalet zawsze wysiewałam a później z nich własnie pikowałam do większych doniczek. Ale może masz rację, żeby wysiać w kupie i przepikować do multipalet tylko większych... z tym, że w multipaletach ziemia natychmiast wysycha i trzeba podlewać niemal 2 razy dziennie.

EwoG nie zrozumiałam.... siejesz w skrzynkach i pikujesz do skrzynek? I potem jeszcze raz pikujesz gdzie? hehehhe chyba nieco nieprzytomna jestem

Madżenka odcisk zidentyfikowany

barbara_kraj... 21:28, 20 lut 2013

A ja miłej i owocnej wycieczki życzę
agniecha973 21:35, 20 lut 2013

kaisog1 napisał(a)
... z tym, że w multipaletach ziemia natychmiast wysycha i trzeba podlewać niemal 2 razy dziennie.

O! Właśnie! To mnie w tym denerwuje, że to wszystko zamiast rosnąć to się męczy. A takie tekturowe też miałam i było jeszcze gorzej, bo ze wszystkich stron obsychało natychmiast.
kaisog1 21:37, 20 lut 2013

Basiu nie dziękuję coby nie zapeszyc

Aga w tych ekopotwornych doniczkach to masakra.... to doniczka pije wodę a nie roślina
Kindzia 22:09, 20 lut 2013

Dawno Gosiu nic nie pisałam u Ciebie..ale zaglądam, nie myśl sobie !!!
kaisog1 22:29, 20 lut 2013

Kasia cieszę się. Ja do Ciebie też zaglądam codziennie ale nie piszę W ogóle ostatnio jakaś "cichociemna" jestem
kaisog1 22:52, 20 lut 2013

...no znowu mnie uszy pieką.......
monteverde 23:06, 20 lut 2013

kaisog1 napisał(a)
Basiu nie dziękuję coby nie zapeszyc

Aga w tych ekopotwornych doniczkach to masakra.... to doniczka pije wodę a nie roślina

Ja wysiewam do brązowych szerokich doniczek których u mnie pełno a potem pikuję na palety lub w doniczki p9