Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa symfonia

Ogrodowa symfonia

Sabina76 22:21, 02 lut 2015

Czyli nie bielić jak na plusie? Ale pogoda może się zmienić. W dzień słoneczko, w nocy duży spadek temp. Dopiero początek lutego.
Sabina76 23:42, 03 lut 2015

No nareszcie trochę śniegu

Tess 10:04, 04 lut 2015

Sabina76 napisał(a)
Czyli nie bielić jak na plusie? Ale pogoda może się zmienić. W dzień słoneczko, w nocy duży spadek temp. Dopiero początek lutego.

Bielić.
Gardenarium 10:08, 04 lut 2015

Nie bielić, bielimy w grudniu a teraz to już po ptokach

Instagram Ogrodowiska
Karol99 15:16, 04 lut 2015

No ładnie napadało, u mnie też zimowo. Pozdrawiam
Tess 18:17, 04 lut 2015

Gardenarium napisał(a)
Nie bielić, bielimy w grudniu a teraz to już po ptokach

E tam, wcale nie po ptokach
Teraz zaczyna się najbardziej niebezpieczny okres dla drzewek owocowych. Tak się złożyło w tym roku, że praktycznie do teraz nie było mrozu (oprócz kilku dni w grudniu) i było bezsłonecznie. Wiec jeśli ktoś w grudniu nie pobielił, to obyło się prawdopodobnie bez szkody dla drzewek.
A bielenie drzew ma spowodować, ze pnie drzew nie będą się ogrzewać od promieni słonecznych. Bielenie sprawia, że promienie słoneczne odbijają się od pnia i jest on mniej nagrzewany.

Nagła zmiana temperatury spowodowana silnym nasłonecznieniem zimnego pnia może spowodować pękanie kory. W nocy, gdy temperatura spada znacznie poniżej zera, kora kurczy się, natomiast w dzień, gdy padają na nią promienie słoneczne, rozpręża się. Takie ciągłe zmiany powodują, że kora zamiera i na wiosnę odpada od pnia. Drzewo jest wtedy bardziej podatne na ataki szkodników i chorób grzybowych.
Sabina76 19:04, 10 lut 2015

Dziewczyny, pobieliłam, więc z całą pewnością tak czy inaczej jest już po ptokach Będzie dobrze
Sabina76 19:10, 10 lut 2015

Karol99 napisał(a)
No ładnie napadało, u mnie też zimowo. Pozdrawiam

U mnie już prawie nie ma śniegu Ale te ostatnie dni wykorzystałam - był spacer po lesie, wojna na śnieżki a mąż nawet bałwana próbował ulepic. "Próbował", bo nasz piesio go od razu zdemolował. Ech, zabawne to było
Pozdrawiam
nicol21 19:30, 10 lut 2015

Witam, podziwiam ogrom pracy już włożonej. Super że dotarłaś na ogrodowisko Będę zaglądać.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Sabina76 19:05, 13 lut 2015

nicol21 napisał(a)
Witam, podziwiam ogrom pracy już włożonej. Super że dotarłaś na ogrodowisko Będę zaglądać.

Witam również Dużo jeszcze pracy przede mną. Planem na ten sezon jest głównie użyźnienie gleby, a nowe rośliny kuszą..... Jestem w trakcie przeglądania twojego wątka