Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa symfonia

Ogrodowa symfonia

Sabina76 20:31, 24 lut 2015

Karol99 napisał(a)

Czyli już niedługo wiosna.

Nie mogę się doczekac
Sabina76 19:20, 25 lut 2015

Ewo, to są moje cyprysiki groszkowe boulevard - przyszłe topiary

Jeden

i drugi

Obydwa są w tzw. "rondzie"

A poniżej pierwszy maluch - zdjęcie z maja zeszłego roku.
Ewa777 21:58, 25 lut 2015

Tak... cyprysiki są bardzo wdzięczne. Kiedyś też kupię kilka do eksperymentów. Jeśli chodzi o jakiekolwiek wskazówki, to zawsze wracam do podstaw czyli definicji podstawowych stylów w bonsai (mam "carskie" wydanie "Bonsai" A.Płochockiego, ale na internecie znajdziesz wszystko). Biorę takiego delikwenta jak ten twój groszkowy i patrzę do czego pień i gałęzie pasują. Wtedy tylko odcinam niepotrzebną resztę i doginam to i owo za pomocą miedzianego lub stalowego drutu.
Formowanie rozpocząć jak najwcześniej, gdy drzewko jest młode, czyli w tym roku zacznij. Tnij zgodnie z kalendarzem cięcia dla danego drzewka.
Tu znajdziesz style bonsai:
http://www.drzewko-bonsai.pl/style.html
Jak będziesz miała pytania, to pisz.
inag 09:04, 26 lut 2015

Witam! Gratuluję wiosny, bo widzę, że idzie do Ciebie dużymi krokami U mnie dziś był spory przymrozek w nocy i wszystko białe A tak poza tym, już Ci chyba pisałam wcześniej, ale będę pisała to wciąż, że avatarek masz boski!!! kocham tę różę!!! Muszę ją mieć! No muszę!
bdan 12:00, 26 lut 2015

Sabinko dziękuję za wizytę u mnie. Zaznaczyłam sobie wątek na szybciutko. Będę zaglądać
Rench 19:01, 26 lut 2015

Witaj,przyleciałam do Ciebie zaintrygowana Avatarkiem.
Czy ta róża to Ghita Renaissance, mam podobne zdjęcie jednej z moich róż,ale w porę nie podpisałam .
Przy okazji się doedukowałam o formowaniu bonsai
Sabina76 20:54, 26 lut 2015

Rench napisał(a)
Witaj,przyleciałam do Ciebie zaintrygowana Avatarkiem.
Czy ta róża to Ghita Renaissance, mam podobne zdjęcie jednej z moich róż,ale w porę nie podpisałam .
Przy okazji się doedukowałam o formowaniu bonsai

Renato, witaj Byłam u Ciebie kilka dni temu Róża z avatarka to Pomponella. Będziesz formowała jakieś bonsai w najbliższym czasie? Podlądałabym
Sabina76 21:03, 26 lut 2015

bdan napisał(a)
Sabinko dziękuję za wizytę u mnie. Zaznaczyłam sobie wątek na szybciutko. Będę zaglądać

Danka, i ja dziękuję, że do mnie zajrzałaś. Zapraszam
Sabina76 21:07, 26 lut 2015

inag napisał(a)
Witam! Gratuluję wiosny, bo widzę, że idzie do Ciebie dużymi krokami U mnie dziś był spory przymrozek w nocy i wszystko białe A tak poza tym, już Ci chyba pisałam wcześniej, ale będę pisała to wciąż, że avatarek masz boski!!! kocham tę różę!!! Muszę ją mieć! No muszę!

Ilonka,te zdjęcia to są z zeszłego roku - wrzuciłam,żeby pokazac moje cyprysiki groszkowe Boulevard (to te kurdupelki ) A różę polecam - same plusy. Mam obok siebie dwa krzaczki i to prawie naprzeciw okna tarasowego. Idealnie Tylko nie wiem, co przed nimi posadzic, bo brakuje mi tam wykończenia.
Sabina76 21:13, 26 lut 2015

Ewa777 napisał(a)
Tak... cyprysiki są bardzo wdzięczne. Kiedyś też kupię kilka do eksperymentów. Jeśli chodzi o jakiekolwiek wskazówki, to zawsze wracam do podstaw czyli definicji podstawowych stylów w bonsai (mam "carskie" wydanie "Bonsai" A.Płochockiego, ale na internecie znajdziesz wszystko). Biorę takiego delikwenta jak ten twój groszkowy i patrzę do czego pień i gałęzie pasują. Wtedy tylko odcinam niepotrzebną resztę i doginam to i owo za pomocą miedzianego lub stalowego drutu.
Formowanie rozpocząć jak najwcześniej, gdy drzewko jest młode, czyli w tym roku zacznij. Tnij zgodnie z kalendarzem cięcia dla danego drzewka.
Tu znajdziesz style bonsai:
http://www.drzewko-bonsai.pl/style.html
Jak będziesz miała pytania, to pisz.

Dziekuję Ewka Nie wiedziałam, że jest aż tyle stylów bonsai. Pomacam moje kurdupelki w weekend i zrobię rozeznanie gdzie i jak ciąc