Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Sima 02:31, 12 lut 2017

Modelina z Kreski - oj będzie biegać na tych długich nogach
Cieszę się z nią, że tak jej się trafiło i ma wspaniały dom
Gardenarium 07:55, 12 lut 2017

Dziękuję w imieniu Kreski, za wszystkie rady jestem Wam bardzo wdzięczna.

Ale wiecie przecież , że to nie pierwszy piesek No i że ja mam wszystko do jej pielęgnacji. Nie chcę jednak zaczynać od razu od czesania, kąpania i innych zabiegów, bo może się do mnie zrazić. Wczoraj jak chciałam jej umyć łapki po soli drogowej to przestraszyła się i uciekła na widok miski z wodą i białego ręcznika kuchennego. Tak że powoli. Wszystko będzie. Na razie wycięłam jej dreda na ogonie.

A łapki umyłam gąbką, natłuściłam od spodu. Dobre i to.

Wszelkie zabiegi upiększające dopiero jak się oswoi i będzie wiedziała, że nic jej nie grozi. Nie od razu Szczotki leżą i czekają

Wiemy, że jest posłuszna
Po spacerze porannym Witek puścił ją do ogrodu. Ale się najeżyła na widok swojego odbicia w lustrze

Wołana przychodzi bez problemu, co oznacza że ją znajdę w ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
MirellaB 08:08, 12 lut 2017

Jak brałam Bigę ze schroniska dostałam kartkę z informacją jak m.in. postępować z schroniskowym pieskiem. Było napisane, żeby nie zaczynać znajomości z psem od jego wykąpania, więc bardzo dobrze Danusiu robisz. Pamiętam również informację o tym, żeby nie przekarmić psa i żeby nie wynagradzać mu pobytu w schronisku. Tego ostatniego akurat nie przestrzegałam, a Biga nigdy nie próbowała mnie zdominować

Danusiu przypomnij mi ile Kreska ma lat. Czy znasz jej przeszłość?
Gardenarium 08:18, 12 lut 2017

Właśnie dlatego tak postępuję. Dużo wiem, bo miałam Kropkę. Bała się całe życie, że dostanie Była bita w młodości.

Naoglądałam się także na Animal Planet "Policja dla Zwierząt w Huston" -tam było o wychudzonych psach, żeby nie przekarmiać.

Kreska została znaleziona w X.2016 na ulicach Mielca, wychudzona, wyniszczona, brak apetytu, piła tylko wodę. Po leczeniu i pobycie w schronisku jej stan się poprawił i wygląda teraz tak, jak ją wzięliśmy Będzie dobrze. Daję jej 3 małe posiłki przed spacerem, aby ją odżywić systematycznie. Wodę ma dostępną.

W poniedziałek idę do lekarza zapytać o parę rzeczy, których nie wiem. Może odrobaczyć, odpchlić (nie ma pcheł ale powiedzieli, że trzeba), może obróżkę p. kleszczom kupić.

Kreska ma 5 lat i 3 miesiące, tak ocenił lekarz, który prowadził leczenie.
Została też wysterylizowana i zaczipowana.

Instagram Ogrodowiska
Rosa 09:00, 12 lut 2017

Przecież my wiemy, że Ty wiesz . Bardzo dobrze robisz. Masz już doświadczenie z Kropką i sama wiesz najlepiej. Postępujesz mądrze i ostrożnie, spokojnie i powoli bo nie znasz jej przeszłości i chcesz zdobyć jej serce i zaufanie. Zresztą w razie wątpliwości zapytasz veta.
Nie dziw się nam psiarzom, że też się troszczymy, chociaż tylko wirtualnie . To takie skrzywienie psychiczne, ale niegroźne
Mixtoorka 09:06, 12 lut 2017

Jaka śliczna, dużo radości wniesie w dom, już wniosła! A to zdjęcie sprzed schroniska gdy oblizuje Twojego męża jest wzruszające. Psy zostały wyhodowane przez człowieka. Tak bardzo jesteśmy im potrzebni do szczęścia. Śliczna i szczęśliwa Kropeczko, witaj.
MirellaB 09:22, 12 lut 2017

Hmmmm ciekawe skąd na ulicy się znalazła - czy ktoś ją wyrzucił i odjechał czy się zgubiła, czy się przestraszyła np.petardy i biegła przed siebie, a potem nie potrafiła wrócić do domu? Na te pytania już odpowiedzi nie poznamy. Gdyby umiała mówić to by podzieliła się historią swojego pieskiego życia.

Niestety trauma z przeszłości pieska nie opuszcza do końca jego żywota. Twoja Kropeczka była bita, a moja Biga została oddana do schroniska, bo rodzina się powiększyła o dzieciątko i właściciele zmieniali miejsce zamieszkania. Bigi już nie chcieli, a może nie mogli zabrać - trudno powiedzieć. Czasami ludzie naprawdę nie mają wyjścia i z bólem oddają pieska. Przyprowadził ją do schroniska pan z dwoma chłopcami.
W każdym razie trauma Bigi była zawsze tzn.strasznie się bała jak się pakowałam, jak widziała spakowane torby to się na nie kładła, żeby o niej nie zapomnieć - dla niej to był koszmar, przestraszony, skulony piesek z wyczeszczonymi oczami. Zawsze była ze mną, każdy wyjazd i powrót, ale bojaźń towarzyszyła jej przez całe życie niestety. Tak to już jest z tymi pieskami.

Dzisiaj pierwszy cały dzień pobytu Kreseczki u Was - fajnie Cieszcie się sobą nawzajem
Madzenka 09:31, 12 lut 2017

Życzę Wam wspólnych szczęśliwych dni. Śliczna jest Kreseczka .
Gardenarium 09:36, 12 lut 2017

Mnie się zdaje, że ktoś wyjechał za granicę, bo takiego malutkiego pieska, chyba trzeba nie mieć sumienia, żeby po prostu wyrzucić z samochodu.
Zostawił na ulicy i pojechał. Tak myślę.

Witek z kolei snuje przypuszczenia, że może miała cieczkę i uciekła? Ale czyżby właściciel nie szukał jej? łatwo znaleźć gdy się chce. Prawda? No bo gdzie trafiają pieski znalezione na ulicy? Do schroniska, wystarczy przejrzeć stronę.

Instagram Ogrodowiska
Rosa 09:51, 12 lut 2017

Bardzo ładnie napisała Mirella.
Mam bardzo duży szacunek dla ludzi, którzy podejmują się wziąć psa ze schroniska, nie znając jego przeszłości i wiedząc, że piesek przeżył traumę. Bo, że przeżył to pewne na 100%.
Trzeba mieć dużą odwagę, by podjąć się odpowiedzialności za zwierzątko, którego dalsze życie zależy od nas.
Ja stchórzyłam. Dlatego innych podziwiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies