Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 18:10, 20 lis 2014

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:10, 20 lis 2014

Instagram Ogrodowiska
baraga1904 18:18, 20 lis 2014

...gdyby nie bezlistny buk, można by powiedzieć ze w Twoim ogrodzie nie ma jesieni...jest taki soczysty, zielony i energetyczny...
...ciekawa jestem Twojego cebulowego szaleństwa...
...o bylinowce mogę tylko pomarzyć
Ewkakonewka 18:40, 20 lis 2014

Tak zdradza tylko buk , ale trzeba przyznać, że urok swój ma i z biżuterią pięknie się prezentuje
Napia 18:44, 20 lis 2014

Przepięknie w Twoim ogrodzie, śliczna biżuteria i wianek
Pooglądałam i nacieszyłam oczy..,
Też kiedyś, tak jak Roma, myślałam, że rabata bylinowa najprostsza na świecie dzisiaj wiem, jak bardzo się myliłam.
Udane zakupy cebulowe ja też się jeszcze zastanawiam.
Mathildis 19:52, 20 lis 2014

Gardenarium napisał(a)

Gabrysiu, masz rację, nie ma ogrodów bezobsługowych, ale są mniej pracochłonne i bardziej.. bardzo dużo bylin w moich ogrodach w tym roku, to przełom, bo ludzie poddają się temu, co im mówię o trendach, pokazuję w wizualizacjach. Oni to akceptują, a ja się martwię, co będzie jak "ogrodnik sprzątający" a nie myślący nic z tym nie zrobi, albo zrobi źle.

Powiem,. że w moje praktyce, gdzie tyle ogrodów poprawiałam po innych - żle się dzieje w ogrodnictwie. To dziedzina wymagająca dużej wiedzy, mało powiedziane - a przede wszystkim praktyki. A biorą się za to laicy. Żal serce ściska jak wchodzę do takiego ogrodu

Danusiu zapytam o typowe błędy - chodzi o samą aranżację, czy o złe przygotowanie podłoża czy np.sadzenie lawendy przy RH?
Mathildis 19:54, 20 lis 2014

Gardenarium napisał(a)
Dzięki Ewciu

Dzisiaj pojechałam do przyjaciółki i "gościnnie" zakopałam nadmiar bylin na jej pustej rabacie Kiedyś wykopię i przesadzę, teraz szkoda stracić rośliny, w doniczkach nie przezimują, muszą być w ziemi.

Potem zahaczyłam o CO. nie hamując się wcale (przecież listopad kobieto jest) wybrałam cebule tulipanów - 5 odmian po 7 sztuk - same czarne, burgundowe i białe... trochę późno, zielone kiełki miały, ale co tam.

Potem uzbrojona w aparat foto (a jakże!), rękawiczki i worek ziemi, wyszperałam moje nowe doniczki, zakupione z Hanią przed październikiem. Dobrze, że sobie o nich przypomniałam. Na przebiśniegi miały być...ale będą na tulipany...oczywiście 5 odmian to za dużo, miało być cztery, ale ja zachłanna jestem, więc pięć, potem kombinowanie, w jaką doniczkę posadzić tę piątą odmianę?

No to wynalazłam te z sesji o sadzonkowaniu bukszpanów.. cholercia - nie pasują za bardzo, no trudno niech będą

Posadziłam, zasiliłam nawet nawozem do cebulowych, zasypałam ziemią, fotki zrobiłam, coś mnie strzyknęło pod łopatką, pozycja niewygodna była

Aha, pani mi dała 5 % rabatu...

Ja też dziś posadziłam ostatnie 30 tulipanów
Miejmy nadzieję, że po dobrym śnie ból pod łopatką przejedzie

A te donicę uwielbiam w każdej Twojej odsłonie:
babka 20:05, 20 lis 2014

Gardenarium napisał(a)

Do tego momentu uważałam kompozycje bukszpanów z żurawkami za nietrafione. Teraz widzę jak sie myliłam !
Całym ogrodem nieodmiennie jestem zachwycona, oglądania nigdy dość. Tu jesień jest wypada blado wśród tej soczystej zieleni
Wianek wymiata !
Pozdrawiam serdecznie
Madzenka 20:50, 20 lis 2014

Gardenarium napisał(a)

Nie, bo ma być sesja do super gazety wnętrzarskiej

Nie mogę się już doczekać.

Przeczytałam "z pamiętnika Ogrodniczki" i czekam na kolejne odcinki
Olili 21:35, 20 lis 2014

Nacieszyłam oczy