Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Gardenarium 16:10, 13 mar 2016

Jana napisał(a)
Danusiu, co ile trzeba sadzić cisa by był szczelny żywopłot i który Twoim zdaniem jest do tego najlepszy? Za ile lat osiągnie ok. 1,80 cm? Z góry dziękuję

Nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo odpowiedź zależy od tego

jak wyglądają egz. które chcesz posadzić. Ustaw je żeby się stykały i zobacz co ile sadzić

Za ile lat osiągnie wys. 180 cm? nie wiem. Może być za 5-8- 1o lat, Zależy od warunków jakie mu zapewnisz i od gatunku/odmiany.

Hicksii jest najlepszy na formowany żywopłot.

Instagram Ogrodowiska
Jana 16:35, 13 mar 2016

Gardenarium napisał(a)

Nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo odpowiedź zależy od tego

jak wyglądają egz. które chcesz posadzić. Ustaw je żeby się stykały i zobacz co ile sadzić

Za ile lat osiągnie wys. 180 cm? nie wiem. Może być za 5-8- 1o lat, Zależy od warunków jakie mu zapewnisz i od gatunku/odmiany.

Hicksii jest najlepszy na formowany żywopłot.
niestety na Allegro znalazłam tylko baccatę, czy on też nadaje się ? Mam dylemat czy sadzić tuje szmaragdy czy cisy i sama już nie wiem
Jana 16:48, 13 mar 2016

Danusiu, jeśli Cię mogę bardzo prosić o zaglądnięcie do mnie na str. 2 to będę mega, mega, mega zaszczycona.... mam tam wąsko a planuję odgrodzić się od sąsiada, w dwóch innych miejscach mam posadzony już żywopłot z szmaragdów, pod tym żywopłotem planuję rabatę bylinową lub różaną...i nie wiem jaki żywopłot tam wsadzić? Z góry bardzo Ci dziękuję
marcin_pacyna 19:00, 13 mar 2016

hanka_andrus napisał(a)
Kwiaty cisa

Dziękuję!
Hortensja 20:02, 13 mar 2016

czy to prawda, że są cisy, któte nie wytwarzają czerwonych owoców? Szukam takiego cisa na żywopłot ale boję się że czerwone owoce mogą skusić dzieci. czytałam, że bodajże cis Hilli nie zawiązuje owoców? prawda to? czy lepiej zrezygnować z cisa póki dzieci nie podrosną?
hanka_andrus 20:34, 13 mar 2016

Tak są takie. Ale ja nie mam cisów i nie podpowiem, bo odmianami się nie interesowałam. Przeczytaj cały wątek o cisach, chyba jest tam wzmianka o tym.
Gardenarium 21:48, 13 mar 2016

Hortensja napisał(a)
czy to prawda, że są cisy, któte nie wytwarzają czerwonych owoców? Szukam takiego cisa na żywopłot ale boję się że czerwone owoce mogą skusić dzieci. czytałam, że bodajże cis Hilli nie zawiązuje owoców? prawda to? czy lepiej zrezygnować z cisa póki dzieci nie podrosną?

Hilli nie zawiązuje, bo to klon męski.

Instagram Ogrodowiska
zieloniutka 21:51, 13 mar 2016

Hortensja napisał(a)

Polecam dół strony:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa?page=24
i kontynuację na następnej stronie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa?page=25
09:35, 14 mar 2016
Daniusiu

Jak ciachac sadzonki cisa sadzone co 25-30cm,żeby się łądnie rozkrzewiły;

1)z góry trachnąc je już teraz,tj.marzec-kwiecień?

czy

2)poczekać na młode przyrosty i te trachnąc np. o 1/3 ich długości ?

Dziękuję za info
jazzy 16:58, 14 mar 2016

Czy teraz jest dobry czas żeby zapodać cisom obornik?
One są duże (ok.1,5m), sadzone jesienią 2014r. Jak głęboko należy kopać przy korzeniach żeby ten obornik zakopać? I w jakiej odległości od korzeni? Bo nie chciałabym im tych korzonków uszkodzić.
Dziękuję z góry za wskazówki