Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

mkasia 22:44, 18 kwi 2016

Toszka napisał(a)
nie napisałaś czy to cisy kopane czy hodowane w doniczkach...?

Mata to zły pomysł https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Lepiej grubo (na 5cm) wyściółkować drobną, przekompostowaną korą

moze komus sie przyda, znalazlam taka wypowiedz Danusi w watku z agrowloknina:

"Grażka, żeby zabić chwasty na rabatach, które są bez roślin - spokojnie matę lub folię (czarną) możesz położyć. Chwasty padną, potem zdejmiesz i przekopiesz rabaty, wzbogacając w materię organiczną."

Toszka 13:08, 19 kwi 2016

Sprawdź czy cis nie jest za głęboko posadzony. Sadziliście w sierpniu, były upały, moze zaszwankowało podlewanie. Dobrze, że nie nawoziłaś - w pierwszym roku nigdy się nie nawozi. Kup "Korzonek" w płynie. Podlej roztworem min. 2 kubły. Daj mu czas do końca lipca - do tego czasu cisy potrafią się z oporem aklimatyzować. Potrafią się tez obsypać z suchego, a potem nieśmiało zielenią się ponownie. Jeszcze wstrzymaj się z wyrokiem
mkasia 22:13, 19 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Sprawdź czy cis nie jest za głęboko posadzony. Sadziliście w sierpniu, były upały, moze zaszwankowało podlewanie. Dobrze, że nie nawoziłaś - w pierwszym roku nigdy się nie nawozi. Kup "Korzonek" w płynie. Podlej roztworem min. 2 kubły. Daj mu czas do końca lipca - do tego czasu cisy potrafią się z oporem aklimatyzować. Potrafią się tez obsypać z suchego, a potem nieśmiało zielenią się ponownie. Jeszcze wstrzymaj się z wyrokiem

Dzieki Toszka za podpowiedz, gleboko posadzony nie jest, tak samo jak pozostale, tak sobie mysle, ze mocno u nas wialo i czesc z tych cisow przywiazywalismy, zeby sie nie ruszaly wiec moze to tez jest jakis powod...

czyli takie cos mam kupic:
http://www.target.com.pl/produkty/produkty-do-ukorzeniania,654/korzonek-superstart,508.html

czy jeszcze jakis inny, bo sporo ich jest.
Toszka 23:43, 19 kwi 2016

Tak, takie coś Wprawdzie najlepiej jest nim podlewać tuz po posadzeniu, ale może i teraz coś pomoze. . Daj mu czas - cis jest twardy, czasami niemal w połowie się obsypuje po przesadzeniu. Potem odbija i zieleni się.
mkasia 21:33, 20 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Tak, takie coś Wprawdzie najlepiej jest nim podlewać tuz po posadzeniu, ale może i teraz coś pomoze. . Daj mu czas - cis jest twardy, czasami niemal w połowie się obsypuje po przesadzeniu. Potem odbija i zieleni się.

Super, dziekuje bardzo, dzis zakupilam, ale u nas cały dzien lało wiec nie podlewalam. Mam nadzieję, ze jutro uda sie podziałac.

makadamia 13:54, 26 kwi 2016

Poczytałam sobie o cisach i teraz mam dylemat.

2 metry od ogrodzenia rosną mi trzy lipy, które mocno zacieniają teren.
Przy samym ogrodzeniu rosną mi lilaki, które bardzo lubię.
Pomiędzy lipami a lilakami chciałam posadzić cisy, żeby się osłonić od ulicy i nie wiem czy to dobry pomysł.

Po pierwsze - jest sucho
Po drugie - na działce mam dużo iglaków, kompost też kwaśny; nie mierzyłam ph ziemi, ale zakładam że na całej działce jest mniej lub bardziej kwaśna
Po trzecie - zaczynam się obawiać, że ta przestrzeń pomiędzy cisami a ogrodzeniem, gdzie rosną lilaki, nie będzie ładnie wyglądać.

Z drugiej strony, po sąsiedzku mój tato posadził cisy w bardzo podobnych warunkach i ładnie my wyrosły

Więc tak sobie myślę, że jakby podciąć lilaki od dołu i uformować w drzewka, a cisy posadzić między nimi i przycinać, żeby nie poszły wysoko, to może by coś z tego wyszło?
Taki żywopłot, na którym kwitną bzy?
Pszczelarnia 15:00, 26 kwi 2016

Mam podobne warunki, bardzo podobne (dokładnie takie iglaki i lipy i były bzy - ale przeniosłam). I tak: pod lipą cisy mają ciężko - dolewam (suchość w glebie, suchość w powietrzu ogromna). I cisy okropnie nie lubią spadających igieł i ściółki iglastej. Mi sosna i jodła (sosny już nie ma) tak osypywała igły na cisy i one marniały. Z jednej lipa, z drugiej sosna a od przodu jodła.

Potrzebujesz żywopłotu ale czy cisowego?
makadamia 15:37, 26 kwi 2016

Oto jest pytanie.

W sumie igły się osypywać nie będą - świerki są dość daleko. Po prostu w kompoście jest dość dużo igieł, więc domyślam się że jest kwaśny.

Bo jeśli nie cisy, to co?
Pszczelarnia 10:07, 27 kwi 2016

Bardzo potrzebujesz się zasłonić? Jest dużo słońca?
Może buki wystarczą? Albo żywopłot z dereni, tawuł - kilka gatunków liściastych?
Jeżeli cisy będą podlewane i nawożone kompostem to powinny dać sobie radę - ale to wymaga dodatkowej pracy oprócz strzyżenia i oprysków.
KasiaBawaria 10:34, 27 kwi 2016

Osoboscie sadzilabym albo buki albo cisy. Szczegolnie cisy sa piekne!! Sama wlasnie robie maly ekran z cisa a nastepnej wiosny kolejne kilka metrow zywoplotu.