Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

makadamia 10:44, 27 kwi 2016

Bardzo potrzebuję. Mam takie niefortunne ułożenie działki, że część rekreacyjna znajduje się od strony ulicy. Do tego ulica jest nieutwardzona, więc kurzy się po prostu okropnie.

Myślę, że będę po prostu wapnować i podlewać - powinny dać radę.

Do żywopłotu liściastego nie jestem przekonana - obok będzie dużo roślin liściastych (od strony ogrodu podsadzę właśnie krzewami cieniolubnymi) i żywopłot iglasty jakoś lepiej mi pasuje.
KasiaBawaria 10:47, 27 kwi 2016

Po co chcesz wapnowac?Cis wprawdzie lubi ziemie obojetna do zasadowej ale poprostu przed posadzeniem dobrze mu przygotuj ziemie i da rade. Za duzo wapnia tez moze zaszkodzic.Z mojego doswiadczenia najlepiej rosnie poprostu w zyznej ziemi wzbogaconej kompostem.
Jacekwf 11:07, 06 maj 2016

Witam,

Posadziłem Cisy do donic 130 l. Czy powinienem je od razu przyciąć czy czekać do przyszłego roku?
kasia_c 12:27, 11 maj 2016

Poproszę też o radę w sprawie moich cisów. Miesiąc temu kupiłam 3 stożki, w doniczce w jucie. Dwa chyba sobie radzą, ale trzeci od środka ma żółte igły, małe plamki i igły mu opadają.
Co to może być? Cisy rosną bez szmaty, ziemia nie kwaśna, starałam się nie sadzić za głęboko. Bardzo proszę o radę, bo spore są i sporo kosztowały. Z góry dziękuję

Pszczelarnia 14:33, 11 maj 2016

Te czarne kropki to ziemia czy plamki?
kasia_c 15:19, 11 maj 2016

Wydaje mi się, że plamki.
Pszczelarnia 15:36, 11 maj 2016

Zamieranie pędów cisa - oprysk na grzyba według szkółek kórnickich:

"II termin:
opryskiwanie od połowy maja do początku czerwca:

Cisy, cyprysiki, jałowce, jodły, sosny, świerki, żywotniki, brzozy, irgi, kasztanowiec, katalpa, lipy, różanecznik, śnieguliczka, tamaryszek, złotokap
Rovral Flo 255 SC (0,2%) lub Rovral 50 WP (0,1%) z dodatkiem Topsin M 70 WP (0,1%) lub Sarfun 500 SC (0,1%)".

Mam tak na starszych egzemplarzach, które sadziłam jako dorosłe do ogrodu. Myślałam susza ale nie dawało mi to spokoju: najpierw jest więdnięcie jakby gałązki, potem igły się osypują i jak się popatrzy to widać miejsca infekcji.

Zawsze tez trzeba obejrzeć na owady - ale to łatwo zobaczyć i się zorientować.

kasia_c 18:21, 11 maj 2016

Te środki można kupić normalnie w ogrodniczym? A cisy obok mogą się zarazić? Też je popryskać?
kasia_c 19:44, 11 maj 2016

Teraz patrzyłam na drugi i tzeczywiście przyrosty wyglądają trochę jak zwiednięte a pojedyncze igły od środka mają plamki. Czy wystarczy jeden oprysk? Po czym poznam, że się poprawia? Dziękuję za pomoc.
Pszczelarnia 10:04, 12 maj 2016

Kasiu, nie mam doświadczeń w opryskach. Możesz profilaktycznie popryskać. Ale nie wolno za często (zawsze odstęp między opryskami to 10 dni), bo grzyb się uodparnia. Zobaczysz po tym, że nie będzie występowało na innych, że się nie rozszerza. Możesz te gałązki obciąć od miejsca schnięcia. Sprzątnąć osypane chore igły i spalić.

Tak w ogrodniczym, chyba że coś zostało wycofane - nie wiem. Ale Topsin na początek powinien pójść.