Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Sebek 18:09, 27 sie 2012

Przeczytałem, że nawet zjedzenie niedużej ilości może spowodować śmierć...
Gabisia 23:02, 27 sie 2012

No właśnie - niedużej.
Co to znaczy? Jedna igiełka?
Ja po ostatnim strzyżeniu cisów wybierałam nawet igiełki z kory, bo tak spanikowałam!
Sebek 23:14, 27 sie 2012

Ale sama pomyśl, czy igiełka wygląda smakowicie? Jagódki rzeczywiście, bo i u mnie się pojawiły, ale igły dziecko nie będzie chciało próbować Przynajmniej tak mi się wydaje...
Gabisia 23:22, 27 sie 2012

Sebku, a czy piasek albo żwirek wygląda smakowicie? A mój Mikołaj ciągle podjada A jest strasznym niejadkiem Miejmy nadzieję, że teraz wiemy więcej, jesteśmy w tym temacie wyczuleni i wszyscy lepiej przypilnujemy nasze maluchy Pozdrawiam Cię
Magda_Jach 11:27, 31 sie 2012

witam wszystkich Ogrodników
Z zaciekawieniem czytam już od dawna o Waszych ogrodach a teraz sama chciałabym prosić Was o pomoc w sprawie cisów. Odziedziczyłam po poprzednich właścicielach trochę cisów. Przed domem (zdjęcie nr 1) rosną 2 wyrośnięte już drzewka i 1 mniejszy krzew - nigdy nie były przycinane, rosły jak chciały no i teraz zastanawiam się co tu z nimi zrobić.
Po pierwsze - czy drzewa ściąć ?(zrobiłam tak wiosną z trzecim drzewkiem, widać go w prawym dolnym rogu - ładnie odbił) Czy może ściąć do wysokości 2 m i poczekać aż się zagęści góra, zrobi się takie bardziej foremne drzewko?
Po drugie - krzew mniejszy bliżej domu - czy da się z niego zrobić stożek, czy może zacząć formować go na kształt beczki?
Mam też chyba kilkunastoletnie cisy posadzone w szpalerze ale to już na inny wątek...
Poradźcie
Ayna 23:01, 31 sie 2012

Witam,
mam pytanie czy ktoś miała doświadczenia z następującymi odmianami cisów:
- cis japoński Rustiqe,
- cis pospolity Aureomarginata
- cis pospolity Dovastoniana?

Potrzebuje odmiany, która będzie dużym krzewem lub małym drzewem i może osiągnąć wysokość 3-5 m. Jesli ktoś ma sprawdzone inne odmiany spełniające powyższe warunki, to będę bardzo wdzięczna za sugestie.
Pozdrawiam, Anna.
Sebek 23:08, 31 sie 2012

Magda - łaaaaał - ale masz okazy! Te wielkie to idealni kandydaci na bonsai - tyle, że te wyższe trzeba będzie niżej ściąć, ale cisy odbijają ze starych gałęzi - no i formować z każdej gałązki chmurkę

Ten najmniejszy tez się na bonsai nadaje, stożek z tego nie bardzo wyjdzie, chyba, że go powiążesz?

Ozz 20:59, 07 wrz 2012

Z tych wielkich cisów to fajne drzewa-kule na wielu pieńkach by wyszły
Magda_Jach 13:58, 08 wrz 2012

za te cisy zabiorę się dopiero wczesną wiosną bo teraz to już za późno... zbieram odwagę na cięcie w kształcie bonsai.. muszę trochę o tym poczytać... może nie będzie aż tak trudno formować tych chmurek ... podobają mi się te części z odsłoniętymi gałęziami...
Magda_Jach 14:01, 08 wrz 2012

ten środkowy związać sznurkiem żeby był bardziej zwarty? może wyciąć te zewnętrzne gałęzie i wtedy odbije od środka?