Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Gardenarium 18:31, 27 cze 2013

slawol napisał(a)
Dzisiaj usunalem wlóknine, pod nia byla po prostu zgnilizna. Brak powietrza.

O tym to my mamy juz obszerny wątek, dziwne że na niego jeszcze nie trafiłeś

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:31, 27 cze 2013

Atena- ciąć.,

Instagram Ogrodowiska
atena35 21:53, 27 cze 2013

Dziękuję, jutro cięcie Tylko ile?
slawol 19:10, 30 cze 2013

Przeczytałem wątek dotyczący agrowłóknin. Zdania są podzielone. Ale nie o tym chciałem napisać. W kilku postach opisywałem mój problem z cisami. Zamieszczałem również zdjęcia- są powyżej. Sosowałem się do porad jakich udzielaliście. Dziś wróciłem z urlopu i stwierdziłem kilka kolejnych drzewek które w przeciągu kilku dni straciły swój kolor. Zamieszczam zdjęcia korzeni ponieważ wydaje mi się że nie powinny być czarne.
Poniżej zamieszczam fotki. Jeśli komuś przychodzi do głowy jakiś ciekawy pomysł to chętnie wysłucham. Jestem bliski podjęcia decyzji aby 80 drzewek wykopać i spalić.
Gardenarium 19:16, 30 cze 2013

One nie mają wcale białych, nowych korzeni, którymi mogłyby pobierać wodę i składniki pokarmowe, moim zdaniem zamierają powoli

Jeśli mają białe korzenie, to przesadź je w ziemię nie kwaśną ! one nie lubią kwaśnej... nadmiar wody, kiepski materiał szkółkarski i być może błędy w sadzeniu (zbyt głęboko plus mata-szmata) spowodowały że je straciłeś

Korzenie nie oddychały bo były w wodzie i w zgniliźnie jaką mata spowodowała, więc odpowiedź nasuwa się sama.

Tu masz o tym jak przygotować podłoże do sadzenia i jak sadzić

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

Instagram Ogrodowiska
slawol 19:43, 30 cze 2013

Dzieki za odpowiedź .
Sory za pytanie, być może proste i głupie ale kto pyta nie bładzi. Jak sprawdzić kwaśnośc ziemi i jak sprawić aby nie była kwaśna.
Borbetka 10:07, 01 lip 2013

Kup kwasomierz w ogrodniczym.
Gardenarium 20:33, 04 lip 2013

Kupujesz kwasomierz glebowy Helliga, to płytka ceramiczna z podziałką kolorów, które wskazują kwasowość gleby plus płyn do tego.

Pobierasz próbkę gleby, wlewasz płyn i odlewasz na płytkę i patrzysz jaki ma kolor. Jeśli czerwony to źle, bo gleba nie powinna być kwaśna.

Tak wygląda kwasomierz

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:36, 04 lip 2013

Ja mam jeszcze propozycję przesadzenia lepszych egz. we właściwym podłożu i bez maty. mogą jeszcze się uratować. Tylko nie wiem czy warto ratować i jak wyglądają inne.

Instagram Ogrodowiska
slawol 10:55, 05 lip 2013

Dziekuję za wszystkie podpowiedzi.
Kilka dni temu wykopałem trzy drzewka i pojechałem z nimi do SGGW w Rogowie ( gdzie zresztą kupowałem je).
Diagnoza była nastepująca. Przyczyną obumierania drzewek jest wyjątkowo długa zima i mokra wiosna czyli za mokro i środowisko podatne na grzyby. Zadnych mat nie stosujemy pod iglaki. Drzewek nie wyrzucać tylko czekać cierpliwie - odbudowa ich może potrwać dwa lata.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies