Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Anabell 00:00, 17 wrz 2013

To zależy jaką szeroką przewidujesz ścianę żywopłotu.
Trzeba zostawić tyle by swobodnie wejść strzyc boki. Uważam 50 cm musi zostać najmniej do poruszania się. do tego trzeba doliczyć połowę szer. żywopłotu. Jeśli ma być szer. 50 cm to od środka pnia 25 cm na jedną stronę +50 przejście.

Ja mam po długości działki więcej jak 50 cm i bokiem tnę daję radę. Po szer. zostawiłam mniej jak 50 cm to ciężko się poruszać strzyc, pielić czy z podkaszarką wejść.

Boki tnę raz w roku a górę dwa razy przycinam.
brzydula 07:50, 17 wrz 2013

Dziekuje Anabel więc bedę sadziła na równi ze szmaragdami 80 cm od ogrodzenia - przynajmnie kiedys jak będzie ogrodzenie wymieniane nie będzie problemu. Póki co pojechałam po moje cisy zorganizowałam transoprt, uciekłam z pracy mąz również ale jak zobaczyłam te cisy to ręce mi opadły.. więc dalej posukiwania.
brzydula 10:18, 17 wrz 2013

ok Hicksii czy Hilli, ??? mam mozliwosc zakupu obydwu i nie wiem na który się zdecydować ???
Gardenarium 19:05, 23 wrz 2013

Hicksii ma owoce, Hilli nie ma owoców, ale wolniej rośnie. Jak masz małe dzieci bezpieczniejszy będzie Hilli. A najlepiej posadź tuje Smaragd i je tnij równo, będzie i taniej i szybciej.

Instagram Ogrodowiska
brzydula 20:48, 23 wrz 2013

Danusiu zakupiłam już 50 szt Hili ze względu na brak owoców - malizny 60 cm ale widziałam w szkółce większe okazy i prawde mówiąc niewielka różnica międziy Hicksii a Hili - mam nadzieje, że szybko urośnie ze względu na dobrą ziemie - będę chuchać, dmuchać pielęgnować. Strasznie się ciesze !!!!
Wpadł mi do głowy pomysł żeby obsadzić studnie cisami - bo takie gotowe obudowy z daszkiem nie bardzo mi się podobają, nie wiem czy to jest dobry pomysł, ???
Gardenarium 00:08, 24 wrz 2013

Dobry.

Instagram Ogrodowiska
brzydula 21:23, 25 wrz 2013

nie wiem czy dobrze sadze te cisy odległośc 30 cm , może to za gęsto ??? czy mam je zasypywać do wysokości jakiej znajdują się w doniczce czy troszke bardziej przysypać ziemią? Wszystko i się pomieszało, za dużo informacji jednocześnie...
Gardenarium 22:01, 25 wrz 2013

Nie sadź głębiej, one nie lubią zasypania głabokiego i nie lubią nadmiaru wody. Lubią nie kwaśną glebę, czyli lubią odkwaszoną. Lubią dobrze uprawioną przekopaną glebę, nie sadź w glinę twarda, bo skisną a nie będą rosły.

Sadź tak, żeby się stykały ze sobą prawie.

Tu masz pokazane jak to zrobić

https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa

Instagram Ogrodowiska
brzydula 10:08, 26 wrz 2013

Zobaczcie prosze czy może być, Danusiu a jak są posadzone tak gęsto to czy za np 10 lat nie będzie problemu, że za gesto, że brakuje światła ??

Zastanawaiam sie jeszcze czy posadzic za cisami winobluszcz, żeby zakryc to ogrodzenie zanim cisy podrosną, albo coś innego
kaisog1 14:09, 26 wrz 2013

Ja bym sadziła co 40 cm.... Hilli ma co prawda wąska podstawę a grubą górę ale chyba 40 cm byłoby oki....
Chociaż Danusia pisałam, żeby sadzić 4 na metr....