Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Borbetka 13:58, 07 lip 2013

Poszukując cisów już kilkuletnich uformowanych w stożek często obserwuję, że mają piękne przyrosty na zewnątrz, zwłaszcza teraz, a jak się zajrzy do środka to jest pusto. Mam taką szkółkę niedaleko i można trafić na fajne rośliny, ale tu zagwozdka - czy to jest cis odratowany po przemarznięciu, czy miał misecznika i dlatego takie pustki w środku? Czy gałązki odrosną i on się zabuduje? Doradźcie, bo mam dylemat z dużą rabatą i muszę jakieś rośliny wybrać na stożki do podmiany wielkich jałowców. Nie chcę znowu zmieniać za parę lat, bo nie trafię z wyborem.
Sebek 14:03, 07 lip 2013

Cisy łysieją od chorób, ale także od starości. Jeśli tylko brakuje trochę igieł w samym środku to OK, w końcu one nie mają jak tam złapać światła. Stożek po prostu nie może być ażurowy
Borbetka 14:22, 07 lip 2013

Wiem Sebuś, ale akurat ten co widziałam miał tylko dwuletnie przyrosty, od zeszłego roku i tegoroczne. Wyglądał i tak zjawiskowo, bo one zasłaniały środek i wydawał się gęsty. W środku było kompletnie pusto, więc chyba takich nie będę traktować jako okazję, bo to odratowywane egzemplarze są. Sama nie wiem, czy pokusić się o taki czy nie. Jeśli w środku by zaczął "puszczać" to warto, ale jeśli nie?
baraga1904 10:40, 26 lip 2013

...mam pytanie odnośnie nawożenia cisów...
...kilka dni temu zdecydowałam się bardzo mocno przyciąc mojego już dużego cisa żeby stworzyc stożek...P wczoraj został nawieziony florowvitem uniwersalny...czy w tym roku za jakieś dwa tygodnie mogę jeszcze raz nawożenie powtórzyc czy to już powonno byc ostatnie w tym sezonie...? czy może kolejne w sierpniu/ wrzesniu zrobic już jesiennym nawozem? nie chcę roślinie zaszkodzic bo jest to spory okaz...
Gardenarium 15:47, 27 lip 2013

Już poprzestań z nawożeniem, nawóz musi się rozpuścić, więc teraz raczej skup się na podlewaniu, bo susza.

Instagram Ogrodowiska
baraga1904 17:01, 27 lip 2013

Gardenarium napisał(a)
Już poprzestań z nawożeniem, nawóz musi się rozpuścić, więc teraz raczej skup się na podlewaniu, bo susza.

....ok....tak zrobię...dzięki...podlewam....
Mirka 12:48, 03 sie 2013

Moje sadzonki mam nadzieje ze ukorzenionych cisków maja już przyrosty sadzonki robione w sierpniu 2012r
keiki 18:16, 06 sie 2013

A która odmiana rośnie szybciej: baccata -gatunek czy hicksii? Jeśli miałabym kupić malutkie w takiej samej cenie, to którą warto wziąć na żywopłot? która urośnie mi szybciej? I mówię tu o prawdziwych maleństwach -ok 20-30 cm
Gabisia 14:29, 08 sie 2013

Danusiu ratunku!
Wiosną kupiłam dość dużą kulę cisową.
Z zewnątrz była leciutko brązowawa, ale myślałam, że to mróz ją lekko "liznął".

Cięłam już dwa razy, mając nadzieję, że może ma stanowisko zbyt słoneczne...
Niestety cis znów brązowy, chociaż w środku jest zielony i zdrowy.

Czy to jakiś grzyb?
Wywalić tą kulę, żeby nie zaraziły się inne cisy?

Anabell 15:35, 08 sie 2013

Nie miałam takiego przypadku, może po cieciu było intensywne słońce.
Jeszcze nie wyrzucaj daj opryski grzybowe.
Może jest w zagłębieniu posadzony, nie lubi głębokiego sadzenia, wiosną było dużo deszczu, ciągle mokro nie lubi.