Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

mirkaka 13:11, 16 lip 2019

Ewa777 napisał(a)
Po 4 dniach deszczu nastał słoneczny, piękny dzień

Moja biała hortensja ogrodowa nn w tym roku wygląda przepięknie. Zawsze miała tak dużo wysoko liści, że przysłaniały kwiaty. W tym roku idealna

Rabata hortensjowo-różana

Fajnie że znów jesteś
Cieszę się że jeżówki rosną, u mnie też, bardzo się rozsiewają, w tym roku muszę wcześniej ściąć przekwitłe kwiaty, żeby nie dopuścić do wysiewu
Hortensje i róże masz cudowne, moje hortensje już w pełnym rozkwicie.
Mam pytanie, czy tej białej ogrodowej hortensji kwiaty brązowieją? Mam dwie, zrobiłam sobie sadzonki od siostry ale mają taką wadę że kwiaty bardzo wcześnie brązowieją, jakby miała uschnięte niektóre kwiatki. Jeśli Twoja nie ma takiej wady to czy mogłabyś zrobić mi z niej dwie sadzonki?
Ewa777 15:58, 16 lip 2019

Katkak napisał(a)

Nie przejmuj się, nazbieram Ci siewek, a siewek

Dzięki Kasiu Na Ciebie można zawsze liczyć
Ewa777 16:00, 16 lip 2019

mirkaka napisał(a)

Fajnie że znów jesteś
Cieszę się że jeżówki rosną, u mnie też, bardzo się rozsiewają, w tym roku muszę wcześniej ściąć przekwitłe kwiaty, żeby nie dopuścić do wysiewu
Hortensje i róże masz cudowne, moje hortensje już w pełnym rozkwicie.
Mam pytanie, czy tej białej ogrodowej hortensji kwiaty brązowieją? Mam dwie, zrobiłam sobie sadzonki od siostry ale mają taką wadę że kwiaty bardzo wcześnie brązowieją, jakby miała uschnięte niektóre kwiatki. Jeśli Twoja nie ma takiej wady to czy mogłabyś zrobić mi z niej dwie sadzonki?

Moja też szybko łapie brąz niestety. Mi się wydaje, że to słońce ją przypala. A może te białe tak mają.

Mam kilka sieweczek jeżówki i zastanawiam się, czy zostwić je na rabacie, czy przesadzić do doniczek, żeby nie zagłuszył ich busz dużych roślin.
Doranma 16:49, 16 lip 2019

Ewuś, masz tak dopieszczony ogród, że aż mnie zawstydza ... Przepiękne lato! ☺
Anda 16:55, 16 lip 2019

Ewuś, nie wiem, co zacytować. Pięknie masz. Połączenie róż z hortensjami jest cudne. Kiedyś myślałam, że to nie wypali, ale u Ciebie to bardzo dobrze funkcjonuje
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Annak 17:11, 16 lip 2019

Zastanawiam się, Ewuniu, kiedy zmienisz wreszcie tytuł na "W raju u Ewy" Wyobrażam sobie, że tak się czujesz u siebie, bo masz cuuudnie
Ewuniu, przy okazji mam prośbę: poleciłabyś mi 3 hortensje ogrodowe - różową, niebieską i czerwoną? Takie dla mocno początkującego miłośnika tych roślin, czyli żeby były piękne, długo kwitły i były zdrowe Mam świadomość, że takich to chyba nie ma, ale wiesz o co mi chodzi Pewnie masz takie u siebie, więc mam nadzieję, że nie będzie to dla ciebie problem.
pozdrawiam
Ewa777 17:26, 16 lip 2019

Doranma napisał(a)
Ewuś, masz tak dopieszczony ogród, że aż mnie zawstydza ... Przepiękne lato! ☺

Dorotko, przesadzasz. Nie ma co tu zawstydzać
Lato jest cudowne i mogłoby trwać 6 miesięcy U mnie dziś popadało i przelotnie ma padać nawet do jutrzejszego południa, a potem słońce, słońce, słońce
Ewa777 17:30, 16 lip 2019

Anda napisał(a)
Ewuś, nie wiem, co zacytować. Pięknie masz. Połączenie róż z hortensjami jest cudne. Kiedyś myślałam, że to nie wypali, ale u Ciebie to bardzo dobrze funkcjonuje

Połączenie róż i hortensji to wynik mojego niezdecydowania Bardzo lubię jedne i drugie i chciałabym ich jak najwięcej
Muszę przyznać, że na tej rabacie róże rosną najpiękniej.
Pamiętasz - wiosną wycięłam najstarszą gałąź mojej pnącej róży Elfe. Te zabieg miał zdopingować ją do wypuszczenia kolejnej młodej gałęzi. Niestety do tej pory nic nie wypuściła. Trochę żałuję, że wycięłam wiosną. W tym roku kwitła zdecydowanie słabiej.

Ewa777 17:39, 16 lip 2019

Annak napisał(a)
Zastanawiam się, Ewuniu, kiedy zmienisz wreszcie tytuł na "W raju u Ewy" Wyobrażam sobie, że tak się czujesz u siebie, bo masz cuuudnie
Ewuniu, przy okazji mam prośbę: poleciłabyś mi 3 hortensje ogrodowe - różową, niebieską i czerwoną? Takie dla mocno początkującego miłośnika tych roślin, czyli żeby były piękne, długo kwitły i były zdrowe Mam świadomość, że takich to chyba nie ma, ale wiesz o co mi chodzi Pewnie masz takie u siebie, więc mam nadzieję, że nie będzie to dla ciebie problem.
pozdrawiam

Aniu, mam pomysł na nazwę nowego wątku, ale ciągle brakuje czasu na stworzenie go Prawdę mówiąc powinnam już dawno przygotować wizytówkę...

Bardzo lubię mój ogród i lubię też o niego dbać. Cieszę się, gdy podoba się gościom odwiedzającym nas i tym, którzy oglądają zdjęcia

Jeżeli chodzi o poradę co do wybory hortensji, to największy problem miałabym z niebieską, bo u mnie takiej nie ma. Nawet gdy posadzę niebieską, to u mnie w kolejnym roku robi się różowa. Różowe w większości nam bez nazw - kupowałam je w czasach "przed Ogrodowiskiem", więc nie interesowało mnie to.
Bardzo zadowolona jestem z hortensji "You&Me Together". To hortensja z pełnymi kwiatami. Kwitnie niezawodnie, ma dużo kwiatów i nie grymasi.

Z czerwonych mam dwie - Green Shadow i Schloss Wackerbarth. Obie rosną dobrze i ślicznie kwitną przebarwiając się cudownie.
mirkaka 19:23, 16 lip 2019

Ewa, jeśli masz hortensje posadzone w glinie, to zakwaszaj im środowisko np siarczanem amonu albo kwaśnym torfem i dodaj siarczanu glinu, wtedy powinny zacząć się niebieszczyć Swoim w zeszłym roku kupiłam w rosmanie dezodorant naturalny z ałunu, pokruszyłam go i podsypałam nim hortensje. Zawiera pierwiastek Al glin, który jest odpowiedzialny za kolor hortensji. Powinnam kupić siarczan glinu ale dezodorant był pod ręką
To mnie zmartwiłaś tymi białymi pięknościami, myślałam że to tylko moja ma taką wadę

Pierwiastek glinu występuje naturalnie w glinie, czasami jest go więcej czasami mniej. Ci którzy mają go więcej mają też niebieskie hortensje, pozostali próbują to robić sami