Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 10:22, 07 cze 2020

vita napisał(a)

Śliczna, do tego kwitnąca na tegorocznych pędach też. Kupujesz, dlaczego ja tylko parę drzew kupiłam? No nie wiem. Podziwiam też czosnki, jakie to?
Z moimi 'Globemaster' coś się zadziało, połowa porażona, grzyb chyba.
Klon obłędny, masz już dla niego miejsce?

Zaginął mój notes z nazwami roślin i od kilku miesięcy nie mogę go odnaleźć, dlatego nie podam Ci nazw czosnków. Jedyną nazwę jaką odnalazłam to Purple Sensation i tych mam najwięcej.

Klon będzie rósł w donicy, bo to bonsai tworzone przez mojego męża Jest w trakcie formowania. Potem pójdzie do płytszej donicy.
Ewa777 10:38, 07 cze 2020

Joku napisał(a)
Widziałam dzisiaj w obi hortensje ogrodowe z serii Rembrandt już kwitnące. Pięknie wyglądały, kusiły. Stałam, stałam , patrzyłam, myślałam wziąć? nie wziąć? Na etykiecie nie było informacji na jakich pędach kwitną. Kojarzysz je? Masz którąś? Na obrazkach niektóre były podobne do Schloss Wackerbarth.

Nie kupiłam

Nie mam, Jolu, hortensji z tej serii. Bardzo mi się podobają i kuszą ogromnie To co wyczytałam o nich to: Mają one zwarty, kompaktowy pokrój i niezwykle obfite kwitnienie. Poza tym kwiatostany osadzone są na sztywnych, mocnych pędach i mają skłonność do zmiany koloru kwiatów w trakcie sezonu kwitnienia. Hortensje z kolekcji Rembrant zaczynają kwitnąć już maju i przez kolejne miesiące kwiaty zmieniają swoje kolory. Dorastają do 100cm wysokości. Ta wielkość sprawia, że mogą rosnąć w donicach. Nie znalazłam nigdzie informacji, czy kwitną na tegorocznych pędach, więc pewnie nie, bo by się tym pochwalili. To ważna informacja.
Ewa777 10:44, 07 cze 2020

kasiek napisał(a)

Piękne poletko czosnków
Ewciu czy Ty tniesz tę sosnę? Bo moja tnę bardzo, ale co wiosnę mi choruje i zrzuca dużą cześć igieł.

Kasiu, tniemy tę sosnę i to bardzo mocno. Chcemy utrzymać taką wysokość jak jest teraz. Po bardzo radykalnym cięciu ze 2 lata temu wyglądała tragicznie, zrzucała igły, które mocno żółkły. Od tego czasu przycinamy jej tylko świeczki i ewentualnie pojedyncze gałązki, które wyrastają poza wymarzony kształt.
Ewa777 10:47, 07 cze 2020

zbigniew_gazda napisał(a)
Piękny obrazek powyżej cytowany przez Kasię. Widzę Ewuś że babeczki posadziłaś po obwodzie rabatki. Trawnik super.

Babeczki powiadasz? Fajna nazwa Chyba nie spotkałam się z taką (albo zapomniałam). Bardzo lubię te begoniowe obwódki. Trochę długo czeka się aż się rozkrzewią, ale teraz też ładnie wyglądają.

Dziś zauważyłam, że jedna mi zamiera. Będę musiała wymienić na nową.
Ewa777 11:01, 07 cze 2020

vita napisał(a)
Donice dla hortensji dobry pomysł, ale jak je zimować? To paradoksalne, hortensje przetrwają u nas lekkie zimy, nawet na zewnątrz, a dostaną w kwietniu!

Katkak napisał(a)

Ewciu i zimują na zewnątrz?

Hortensje kupiłam w ubiegłym sezonie. Były dość małe, więc w tych donicach, w których przyszły, wkopałam je na zimę do ziemi w zacisznym miejscu Między skrzynką-jagodnikiem, a kompostownikiem. Przykryłam tylko igliwiem. Wyciągnęłam po "Zimnej Zośce" i przesadziłam do dużych donic. Widać, że czują się dobrze

Tej zimy chcę je zostawić na tarasie. W razie dużych mrozów mogę przenieść je do drewutni, a przy wiosennych przymrozkach okryć je włókniną. To będzie dużo łatwiejsze niż okrywanie krzewów, które rosną w gruncie.

Mam jedną hortensję ogrodową, którą dostałam w "nagrodę". Jest zupełnie zwykła, nie znam odmiany, więc mi na niej nie zależy. Rośnie w donicy już 3 sezon. Nigdy jej nie chowałam, nie okrywałam, nie zakopywałam. Rośnie i kwitnie co roku.
Ewa777 11:10, 07 cze 2020

Nowa12 napisał(a)
Dużo masz cienia na tej rabacie?

Cień mam tutaj rano do godziny około 12.00. Potem jest słonecznie, chociaż część hortensji ogrodowych ma lekki płócień od sosenki.
Katkak 11:51, 07 cze 2020

To fajna wiadomość, bo dzięki temu można powiększsć kolekcję nawet gdy na rabatach ciasno. A co takiego zrobiłaś, że w nagrodę dostałaś?
Joku 15:01, 07 cze 2020

No właśnie?
Ciekawe rzeczy piszesz o zimowaniu hortensji w donicach. Może też spróbuję bo w gruncie nie mają u mnie szans. Wykańczają je wiosenne przymrozki.
Ewa777 16:13, 07 cze 2020

Katkak napisał(a)
To fajna wiadomość, bo dzięki temu można powiększsć kolekcję nawet gdy na rabatach ciasno. A co takiego zrobiłaś, że w nagrodę dostałaś?

Coraz więcej mam donic, Kasiu Zaczyna brakować miejsca na tarasie. Zaczęłam ustawiać część donic wzdłuż domu, między ścieżką o ścianą domu. Trochę stoi przy huśtawce. Zaczynam też wstawiać na rabaty w miejsca, gdzie słabo radzą sobie rośliny w gruncie. Może donice będą dobrym rozwiązaniem

Był taki konkurs na Fb - wrzucało się zdjęcia hortensji i w nagrodę dostawało się hortensje Mi się dostała hortensja przez kogoś rozmnożona, ale bywały też hortensje ze szkółek Moja być może jest jakąś starą odmianą, bo jest "żelazna". Nie okrywam, czasami zapomnę podlać, a ona rośnie i kwitnie
Ewa777 16:16, 07 cze 2020

Joku napisał(a)
No właśnie?
Ciekawe rzeczy piszesz o zimowaniu hortensji w donicach. Może też spróbuję bo w gruncie nie mają u mnie szans. Wykańczają je wiosenne przymrozki.

Jola, skuś się na tę hortensję z serii Rembrandt i posadź w donicy
Zawsze podczas wiosennych przymrozków można ją schować nawet do domu na noc. Ja kupiłam duże donice plastikowe, żeby były lekkie do przenoszenia