Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 11:02, 12 sie 2020

abiko napisał(a)
Ewa cudowne masz hortensje i nie wiem jak to robisz, że kwitną Ci co roku. U mnie z ogrodówek z w tym roku nie zakwitła żadna.. Masz takie cuda, że tylko pozazdrościć.. ja tam wolę różowe

Jak nie kwitną, to rzeczywiście przykro. U mnie kilka młodziutkich ogrodówek nie kwitnie, ale mam tak dużo starych okazów, że mnie to raduje.
Ostatnio nawet nic z nimi nie robię jeżeli chodzi o okrywanie na zimę. Dwie ostatnie zimy były tak s=ciepłe, że nie okrywałam hortensji, nawet tych młodych. W ciągu sezonu podlewam je 2-3 razy nawozem do hortensji, często podlewam, i to tyle.

Różowe hortensje też lubię i mam od najjaśniejszego do najciemniejszego ocienie. Ale niebieskie też bym chciała. Mam jedną niebieską w donicy i jedną fioletową w gruncie (mam nadzieję, że taka zostanie).

abiko 11:46, 12 sie 2020

Śliczne.. nie mogę się napatrzyć
Moja sąsiadka zasila swoją jedną ogrodówkę dwa razy w sezonie nawozem do borówek i ma piękny niebieski kolor.
Flower1 13:19, 12 sie 2020

Ewa777 napisał(a)
Miss Saori

Ewa bosko!! Uwielbiam te Twoje hortensjowe show!
Ewa777 10:47, 16 sie 2020

abiko napisał(a)
Śliczne.. nie mogę się napatrzyć
Moja sąsiadka zasila swoją jedną ogrodówkę dwa razy w sezonie nawozem do borówek i ma piękny niebieski kolor.

Może z jej ziemią tyle wystarczy. Ja próbowałam z nawozem koloryzującym do hortensji i nic nie wyszło. Pogodziłam się z tym, że będę miała różowe Takie też lubię Przynajmniej są w jednej kolorystyce

Niebieską mam w donicy. To chyba się nie zmieni
Ewa777 10:48, 16 sie 2020

Flower1 napisał(a)

Ewa bosko!! Uwielbiam te Twoje hortensjowe show!

Madziu, dzięki Ciekawa jestem jak wyglądają Twoje hortensje
Ewa777 10:50, 16 sie 2020

U nas sierpień jest upalny. Już dawno nie było takiej pogody w sierpniu w Gdańsku. Ostatnio padało 12 dni temu i jak na razie nie ma deszczu w najbliższych prognozach. Jak na razie nie ma u nas nakazu oszczędzania wody, więc podlewam ogród co drugi dzień. Jest bardzo sucho.
Dorii 22:22, 16 sie 2020

Raczej się zmieni. W donicy ziemia musiałaby być zakwaszona i z zwartością glinu. Jeśli w szkółce było to robione za pomocą podlewania to zapewne nie wystarczy na wiele sezonów.
Anusia 17:44, 17 sie 2020

Susza, susza. U ciebie wszystkie rośliny dobrze wyglądają. To dzięki mikroklimatowi jaki masz. U mnie mizernie. Codziennie podlewam i i tak rośliny klapnięte.

Hortensje cudowne masz.
Dominika11 11:46, 18 sie 2020

Ewcia rabaty wypasione, pełne przepychu roślin, wyglądają pięknie
Ewa777 12:53, 18 sie 2020

Dorii napisał(a)
Raczej się zmieni. W donicy ziemia musiałaby być zakwaszona i z zwartością glinu. Jeśli w szkółce było to robione za pomocą podlewania to zapewne nie wystarczy na wiele sezonów.

Nie bardzo pamiętam skąd mam tę hortensję ogrodową. Może kupiłam w ubiegłym roku, a może podarowała mi Kasia z Dębicy. Hortensja jest bardzo młodziutka, ale zakwitła dwoma kwiatami. Niebieskimi Zobaczę jak będzie wyglądała w przyszłym roku.

Żeby mieć w ogrodzie hortensje niebieskie, czy fioletowe, muszę je wybarwiać. Od wiosny będę próbować z kilkoma.

Ta z tego dueciku była w ubiegłym roku fioletowa. W tym ciemnoróżowa.