Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 12:19, 30 maj 2022

Nowa12 napisał(a)
Ale wrzucisz jakieś fotki mojej ulubionej rabaty . Jak ci hortensje przezimowały? Wszystkie zakwitną?

A która rabata jest Twoja ulubiona?
Hortensje bardzo dobrze w tym roku się zapowiadają. Niektóre maja już pąki kwiatowe. Nie wiem jeszcze, czy wszystkie zakwitną, ale liczę na to, że tak. W tym roku "ogrodnicy" i "Zimna Zośka" były dość łagodne.
Nowa12 17:19, 30 maj 2022

Ewa777 napisał(a)

A która rabata jest Twoja ulubiona?
Hortensje bardzo dobrze w tym roku się zapowiadają. Niektóre maja już pąki kwiatowe. Nie wiem jeszcze, czy wszystkie zakwitną, ale liczę na to, że tak. W tym roku "ogrodnicy" i "Zimna Zośka" były dość łagodne.

No jak to która . Ta z hortensjami i begoniami jako obwódka.
Dorii 17:59, 30 maj 2022

Cudne kolorki u Ciebie. Kukliki z niezapominajkami świetnie się zgrały. Chyba wiem czym wypełnię puste przestrzenie pomiędzy moimi kuklikami.
Jeden z rododendronow to Percy Wiseman?
Ewa777 21:23, 30 maj 2022

Nowa12 napisał(a)

No jak to która . Ta z hortensjami i begoniami jako obwódka.

Teraz ta rabata jest cała zielona. Tulipany przekwitły, a czosnki jeszcze się zbierają. Jutro spróbuje zrobić zdjęcie, jeżeli nie bedzie padało po południu.
Ewa777 21:26, 30 maj 2022

Dorii napisał(a)
Cudne kolorki u Ciebie. Kukliki z niezapominajkami świetnie się zgrały. Chyba wiem czym wypełnię puste przestrzenie pomiędzy moimi kuklikami.
Jeden z rododendronow to Percy Wiseman?

Ciesze się, że Ciebie zainspirowałam Ale wiesz, że jak zaprosisz niezapominajki do ogrodu, to zostana z Toba na zawsze? Moje już zaczynają łapać mączniaka i na dniach będę je wyrywać.

Tak! To Percy Wiseman Nie mogłam znaleźć kartki z nazwą
mirkaka 20:52, 31 maj 2022

Czosnki świetne, u mnie mam dwie wielkie kępy samych liści Kwitną głównie te które miałam w donicach.
Ta azalia pachnąca prześliczna, Fajne te zawilce wiosenne, bardzo ładnie wyglądają w takiej kępie.
Ewa wpadnij na kawę
Milka 07:31, 01 cze 2022

Ewa777 napisał(a)

Rododendrony nie rosną u mnie dobrze. Dlatego musi mi wystarczyć ta ilość jaką mam.
Podlewania bardzo pilnuję, nawożenia i zakwaszanie też, a mimo wszystko nie są takie okazałe jak w ogrodach innych.

No ja niestety z braku czasu i sił, nic nie robię z tych czynności, co wymieniasz.
pewnie padną, wtedy posadzę jakieś krzaki bezobsługowe, czyli ketmie.
Ewa777 12:35, 01 cze 2022

mirkaka napisał(a)
Czosnki świetne, u mnie mam dwie wielkie kępy samych liści Kwitną głównie te które miałam w donicach.
Ta azalia pachnąca prześliczna, Fajne te zawilce wiosenne, bardzo ładnie wyglądają w takiej kępie.
Ewa wpadnij na kawę

Czosnki jeszcze się u mnie rozkręcają. Nie które nadal w pąkach. Czy Ty je nawozisz nawozem do cebulowych? Bo ja nawożę.

Azalia Soir de Paris nadal w donicy. Nie znalazłam dla niej miejsca. Zastanawiam się, czy nie zostawić jej w dużej donicy, albo posadzić w trawie niedaleko świdośliwy.

Na kawę chętnie wpadnę Umówmy się
Ewa777 12:37, 01 cze 2022

Milka napisał(a)

No ja niestety z braku czasu i sił, nic nie robię z tych czynności, co wymieniasz.
pewnie padną, wtedy posadzę jakieś krzaki bezobsługowe, czyli ketmie.

Irenko, może nie musisz robić tylu zabiegów, bo u Ciebie rosną na wielkiej rabacie razem, więc tam się stworzył dobry mikroklimat dla nich.

Ketmię mam tylko jedną i bardzo ją lubię. Szkoda tylko, że tak krótko kwitnie.
Dorii 13:04, 01 cze 2022

Ewa777 napisał(a)

Ciesze się, że Ciebie zainspirowałam Ale wiesz, że jak zaprosisz niezapominajki do ogrodu, to zostana z Toba na zawsze? Moje już zaczynają łapać mączniaka i na dniach będę je wyrywać.

Tak! To Percy Wiseman Nie mogłam znaleźć kartki z nazwą

Nie mam nic przeciwko temu by zostały na zawsze. Miałam kiedyś piękny łan i czasem tu i ówdzie się pojawiają. Jednak zazwyczaj je wypielę bo mam też chwast bardzo do nich podobny tylko ma maleńkie kwiatuszki i kwitnie przez całe lato. Nie wiem które maleństwa są niezapominajkami a które chwastami. Muszę wysiać w kontrolowanych warunkach.

Perciego mam od Tarci, pięknie obsypany kwiatami. Tylko liście ma bardzo przetrzebione przez tegoroczne wiatry.