Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 16:15, 02 kwi 2023

mirkaka napisał(a)
Pięknie, ja chodzę po domu i patrzę przez okno, nie wychodzę tak potwornie zimno, bardzo silny wiatr

Przez okno to pogoda wygląda na wymarzoną. Tylko ten wiatr świszczący zdradza, że jest coś nie tego. Jedynie w weekend mam możliwość zrobić jakieś zdjęcia. Wczoraj cały dzień padał deszcz, więc dziś musiałam wyskoczyć.
Ewa777 16:19, 02 kwi 2023

Dorii napisał(a)
Ale masz cudne ciemierniki. Duże okazy w pełni kwitnienia po prostu wow.
Nie wiedziałam że się tak obficie sieją, mam jednego z zeszłego roku i ani nie rośnie rewelacyjnie ani się nie rozsiał a szkoda. Pewnie miejsce nie bardzo mu pasuje.

Ten najgęstrzy ciemiernik ma 7 lat. Ciemierniki, które kupiłam w ubiegłym roku maja po 2-3
kwiatki. Trzeba im dać trochę czasu. Zobaczysz za 2-3 lata bedzie gęsty i bedziesz miała tyle siewek co ja

Myslę, że stąd sa te wysokie ceny ciemierników, bo długo się czeka aż roślina będzie kwitła i zacznie się zagęszczać. Rozwój z siewki do kwiatu to 3 lata minimum.
Ewa777 16:22, 02 kwi 2023

Alija napisał(a)
Przepiękne te Twoje ciemierniki, cała kolekcja. U nas też już dzisiaj zimno, a ma być jeszcze zimniej.

Dziękuję
U nas jest dziś słonecznie, ale wiatr bardzo silny. Temperatura też nie za wysoka, bo tylko +4'C. Tak mam być do środy tylko bez słońca. W czwartek będzie +8'C i lżejszy wiatr.
Rumianka 17:19, 02 kwi 2023

Ale te ciemierniki masz piękne...Fajnie że tak się sieją...Moje w ubiegłym roku wysiały się nie na rabacie, a w szczelinach między płytami chodnikowymi...część udało mi się wydostać z tych szczelin, ale kilka zmarnowałam, bo urywały się podczas takiej operacji...Pozdrawiam.
mirkaka 20:15, 02 kwi 2023

Rumianka napisał(a)
Ale te ciemierniki masz piękne...Fajnie że tak się sieją...Moje w ubiegłym roku wysiały się nie na rabacie, a w szczelinach między płytami chodnikowymi...część udało mi się wydostać z tych szczelin, ale kilka zmarnowałam, bo urywały się podczas takiej operacji...Pozdrawiam.

A ja kilka zostawiłam w takich szczelinach i już pięknie kwitną Fajnie to wygląda
Ewa777 22:34, 02 kwi 2023

Rumianka napisał(a)

Niestety czasami roslinki sieja sie tam, gdzie nam nie pasuje. Dobrze, ze udało Ci się kilka uratować.
Ewa777 22:36, 02 kwi 2023

mirkaka napisał(a)

A ja kilka zostawiłam w takich szczelinach i już pięknie kwitną Fajnie to wygląda

To zależy od miejsca. Jak szczelina jest blisko krawędzi ściezki, to na pewno roślina nie przeszkadza, ale na środku ścieżki to raczej nie chciałabym mieć ciemiernika. Poza tym jak on bedzie się dalej rozwijał w takim miejscu?
Ewa777 17:39, 03 kwi 2023

Fajnie wyglądają już czosnki. Dzięki nim zrobiło sie zielono na rabatach

Ewa777 17:42, 03 kwi 2023

Różyczki startują aż miło, chociaż u mnie jeszcze forsycja w ogrodzie nie kwitnie.

Wrzucę Wam zdjęcie rabaty, która jest już poczyszczona, ale jeszcze nie nawoziłam i nie dosypałam kory.

Joku 21:22, 03 kwi 2023

Widziałam w weekend kwitnące forsycje w Sopocie, więc wszystko się zgadza .