Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 17:49, 29 mar 2023

Makao napisał(a)
Poważnie?
Zaskoczyłać mnie.
Nie wiem co powiedzieć.
Dzięki wielkie
Ewcia przypomnę się jak nie zapomnę.
Spisuje sobie listę osób które się meldują do przyjazdu. Będzie mi łatwiej rozpoznawać ludzi.

Wczoraj zamówiłam ostatnie 6 szt. kłączy białej Niger. I od kilku dni myślę nad tymi orientalnymi. Nie wiem ile sztuk wziąć skoro tak się mnożą Czy po jednej wystarczy? Czy po dwie?

Nie ma problemu. Sieweki w tym roku będą kolejne. Nie zmieszczę wszystkiego w ogrodzie, a z donicami nie chcę się bawić, bo nie mam gdzie ich przechować.
Z tego co zauważyłam łatwiej się sieją te z pojedynczymi płatkami. Wszelkie Double prawie wcale. Jeżeli chcesz mieć dużo takich samych odmian Double, to kup po kilka sztuk. Z pojedynczymi płatkami możesz śmiało kupić po jednym, bo na pewno Ci się wysieją.

Ja kupowałam po jednej sztuce z każdej odmiany, bo lubię różnorodność.
Makao 17:59, 29 mar 2023

Double prawie wcale ale prawie to nie wcale więc też szansa jest.
Agatorek 18:41, 29 mar 2023

Ewa777 napisał(a)

Dziękuję bardzo Pierwsze ciemiernikiposadziłam w 2016r, to już maja 7 lat. Potem dokupywałam co roku, więc kolejne są coraz młodsze. Z ciekawości poszłam je policzyć. Mam 28 ciemierników (nie liczyłam młodych siewek, których mam dużo więcej).

No to już ładna kolekcja

Też kupuję raczej po 1 sztuce, za dużo jest tych odmian, a człowiek chciałby mieć każdą
Ewa777 06:45, 30 mar 2023

Makao napisał(a)
Double prawie wcale ale prawie to nie wcale więc też szansa jest.

Można bardzo uważać przy pieleniu lub całkiem zaniechać wokół nich, przynajmniej do momentu aż będą rozpoznawalne siewki
Ewa777 06:48, 30 mar 2023

Agatorek napisał(a)

No to już ładna kolekcja

Też kupuję raczej po 1 sztuce, za dużo jest tych odmian, a człowiek chciałby mieć każdą

Dokładnie mam tak samo. Nie umiem się oprzeć tym wszystkim odmanom. Mając juz 20 ciemierników zdecydowałam, ze to mi wystarczy, ale po obejrzeniu u dziewczyn nowych odmian od razu zamówiłam kolejne
anabuko1 14:10, 30 mar 2023

Piękne są te twoje ciemierniki
Waw , 28 ciemiernikow. To już piękna kolekcja
Mi też się one bardzo podobają. Ja mam ich dopiero kilka mlodych.Trochę drogie .
Na razie ich nie kupuję.
Agatorek 23:56, 30 mar 2023

Ewa, przypomniało mi się, że masz piękne gumballe. Jaką mają teraz szerokość korony?
Ewa777 11:31, 31 mar 2023

anabuko1 napisał(a)
Piękne są te twoje ciemierniki
Waw , 28 ciemiernikow. To już piękna kolekcja
Mi też się one bardzo podobają. Ja mam ich dopiero kilka mlodych.Trochę drogie .
Na razie ich nie kupuję.

Dziękuję. Cena jest taka, że można sobie pozwolić na 1-2 w sezonie. Czasami zdarzają się ceny promocyjne. Warto je mieć, bo o tej porze bardzo cieszą. Fajnie, ze tak dobrze się rozsiewają i można mieć potem swoje w większej ilości
Ewa777 12:28, 31 mar 2023

Agatorek napisał(a)
Ewa, przypomniało mi się, że masz piękne gumballe. Jaką mają teraz szerokość korony?

Zmierzę w weekend i Ci podam.
Agatorek 18:54, 31 mar 2023

Ewa777 napisał(a)

Zmierzę w weekend i Ci podam.

Dzięki
Właśnie kupiłam dwie sztuki i będę sadzić jak się ociepli. Planuję je blisko domu.