Ewka, zachwycam się obfitością i różnorodnością Twojego ogrodu
Tulipany wiadomo cudne, ale kwitnące drzewa wzbudzają coś więcej niż zachwyt
Pozdrawiam serdecznie
Tulipanów mam trochę, ale nie podejmę się ich liczyć. Dużo jeszcze w pąkach, więc będą cieszyć długo
Konwalie przez 2-3 lata w ogóle nie ruszały. Jak posadziłam 20 sztuk, tak było bez zmian. Dopiero później zaczęły się rozmnażać. Nadal nie mam ich strasznie dużo. Jak na razie odpowiada mi ich ilość. Lubię konwalie i cieszę się, że jest ich coraz więcej.
Długo czekałam na ten etap wiosny i wreszcie jest Na szczęście nie ma u nas nocnych przymrozków, więc nie martwię się o hortensje ogrodowe. Wszystko ładnie się rośnie i się rozwija.
W weekend majowy skończyłam prace porządkowe. Teraz mogę odpoczywać i podziwiać przyrodę
Ja też uwielbiam konwalie. Od kiedy zobaczyłam że można je kupić stacjonarnie to po prostu oszalałam. Wtedy jednak nie miałam miejsca na ich wysadzenie bo rabaty miałam skromne a potem dowiedziałam się jaki to koszmar i się wstrzynałam.
Może powinnam w szerokich płaskich donicach je ustawiać to bym je ograniczała a na zimę gdzieś chować.
Dziękuję
Ten żywopłocik jest z berberysu Admiration. Ładnie się zagęścił, wczesną wiosną przycinamy.
W tym roku zgrały się obie magnolie. Zazwyczaj Genie kwitnie po przekwitnięciu Leonarda, a wy tym roku razem kwitną.
Większość hortensji ładnie ruszyła. Kilka trochę się ociąga, ale mam nadzieję, że jednak ruszą. Przymrozków nie zapowiadają w naszym rejonie, więc myślę, że będzie dobrze
Możesz spróbować wkopać je w donicach, tak jak niektórzy robią z trawami, żeby je ograniczyć. Wtedy nie będziesz martwiła się przezimowaniem.
Swoje konwalie posadziłam pod jabłonką, żeby miały półcień. Jak na razie nie oddaliły się od jabłonki. Może kiedyś będę na nie narzekała, ale jak na razie jestem nimi zachwycona. Rosną u mnie już ponad 6 lat.
Magnolia Genie kwitnie później niż inne magnolie. Rzadziej ją liźnie przymrozek, bo rzadziej się zdarza o tej porze.
Płatki kwiatów czasami mają jakieś przebarwienia i do końca nie wiem, czy to od przymrozku, czy może od słońca. Ogólnie prezentuje się bardzo dobrze. Mnie zawsze cieszy to, ze powtarza kwitnienie w lipcu. Latem ma mniej kwiatów, ale są