Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 21:34, 03 maj 2023

Kasya napisał(a)
U mnie teraz kwitną właśnie obeliski
Inne swidosliwy przekwitly juz

Piekne i duże masz juz te magnolie

Widzoałam na stronach internetowych, że świdośliwy różnią się pokrojem drzewka i kształtem kwiatów. Jak na razie nie dopasowałam żadnych do mojej.

GorAna 22:19, 03 maj 2023

Ewka, zachwycam się obfitością i różnorodnością Twojego ogrodu
Tulipany wiadomo cudne, ale kwitnące drzewa wzbudzają coś więcej niż zachwyt
Pozdrawiam serdecznie
Ewa777 08:28, 04 maj 2023

Makao napisał(a)
Piękne tulipanowo. Bardzo ich dużo. Łał.

Masz konwalie? Nie boisz się? Ja też chciałam mieć ale naczytałam się na grupie ogrodowiskowej na fb o ich ekspansywności i zrezygnowałam.

Tulipanów mam trochę, ale nie podejmę się ich liczyć. Dużo jeszcze w pąkach, więc będą cieszyć długo
Konwalie przez 2-3 lata w ogóle nie ruszały. Jak posadziłam 20 sztuk, tak było bez zmian. Dopiero później zaczęły się rozmnażać. Nadal nie mam ich strasznie dużo. Jak na razie odpowiada mi ich ilość. Lubię konwalie i cieszę się, że jest ich coraz więcej.
Ewa777 08:31, 04 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Pięknie Ewo u Ciebie wiosną się rozgościła
Śliczne tulipanki i drzewa

Długo czekałam na ten etap wiosny i wreszcie jest Na szczęście nie ma u nas nocnych przymrozków, więc nie martwię się o hortensje ogrodowe. Wszystko ładnie się rośnie i się rozwija.
W weekend majowy skończyłam prace porządkowe. Teraz mogę odpoczywać i podziwiać przyrodę
Makao 09:28, 04 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Tulipanów mam trochę, ale nie podejmę się ich liczyć. Dużo jeszcze w pąkach, więc będą cieszyć długo
Konwalie przez 2-3 lata w ogóle nie ruszały. Jak posadziłam 20 sztuk, tak było bez zmian. Dopiero później zaczęły się rozmnażać. Nadal nie mam ich strasznie dużo. Jak na razie odpowiada mi ich ilość. Lubię konwalie i cieszę się, że jest ich coraz więcej.

Ja też uwielbiam konwalie. Od kiedy zobaczyłam że można je kupić stacjonarnie to po prostu oszalałam. Wtedy jednak nie miałam miejsca na ich wysadzenie bo rabaty miałam skromne a potem dowiedziałam się jaki to koszmar i się wstrzynałam.
Może powinnam w szerokich płaskich donicach je ustawiać to bym je ograniczała a na zimę gdzieś chować.
Ewa777 10:58, 04 maj 2023

vita napisał(a)

Jakie to piękne Proste a efektowne zagospodarowanie przestrzeni pod drzewami. I ta tawuła prowadząca łukiem do ogrodu U mnie 'Leonard Messel' już dawno przekwitł. Hortensje dobrze rokują?

Dziękuję
Ten żywopłocik jest z berberysu Admiration. Ładnie się zagęścił, wczesną wiosną przycinamy.
W tym roku zgrały się obie magnolie. Zazwyczaj Genie kwitnie po przekwitnięciu Leonarda, a wy tym roku razem kwitną.
Większość hortensji ładnie ruszyła. Kilka trochę się ociąga, ale mam nadzieję, że jednak ruszą. Przymrozków nie zapowiadają w naszym rejonie, więc myślę, że będzie dobrze
Ewa777 11:00, 04 maj 2023

GorAna napisał(a)
Ewka, zachwycam się obfitością i różnorodnością Twojego ogrodu
Tulipany wiadomo cudne, ale kwitnące drzewa wzbudzają coś więcej niż zachwyt
Pozdrawiam serdecznie

Tulipanami ciężko Cię zaskoczyć
Drzewka kwitnące bardzo lubię. Wywołują uśmiech na ustach.
Również pozdrawiam
Ewa777 11:03, 04 maj 2023

Makao napisał(a)

Ja też uwielbiam konwalie. Od kiedy zobaczyłam że można je kupić stacjonarnie to po prostu oszalałam. Wtedy jednak nie miałam miejsca na ich wysadzenie bo rabaty miałam skromne a potem dowiedziałam się jaki to koszmar i się wstrzynałam.
Może powinnam w szerokich płaskich donicach je ustawiać to bym je ograniczała a na zimę gdzieś chować.

Możesz spróbować wkopać je w donicach, tak jak niektórzy robią z trawami, żeby je ograniczyć. Wtedy nie będziesz martwiła się przezimowaniem.
Swoje konwalie posadziłam pod jabłonką, żeby miały półcień. Jak na razie nie oddaliły się od jabłonki. Może kiedyś będę na nie narzekała, ale jak na razie jestem nimi zachwycona. Rosną u mnie już ponad 6 lat.
Sylvatika 12:29, 04 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Magnolia Genie

Cudowne magnolie - a Genie- po prostu szok- genialna-ona chyba troszkę później kwitnie i dlatego nie marznie tak, jak inne- co myślisz Ewo?
pzdr
S.
Ewa777 12:47, 04 maj 2023

Sylvatika napisał(a)

Cudowne magnolie - a Genie- po prostu szok- genialna-ona chyba troszkę później kwitnie i dlatego nie marznie tak, jak inne- co myślisz Ewo?
pzdr
S.

Magnolia Genie kwitnie później niż inne magnolie. Rzadziej ją liźnie przymrozek, bo rzadziej się zdarza o tej porze.
Płatki kwiatów czasami mają jakieś przebarwienia i do końca nie wiem, czy to od przymrozku, czy może od słońca. Ogólnie prezentuje się bardzo dobrze. Mnie zawsze cieszy to, ze powtarza kwitnienie w lipcu. Latem ma mniej kwiatów, ale są