Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Alija 16:41, 07 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Piękne stokrotki, bardzo mi się podobają, niestety jakoś chyba nie umiem się nimi zajmować,
bo zawsze mi marnieją, Twoje cudne.
Pogoda dziś koszmarna, zimno, 5 stopni i co chwila pada deszcz. A jeszcze w piątek było słoneczko i bardzo ciepło.
Ewa777 16:42, 07 maj 2023

Joku napisał(a)
Dorii ma rację, te twoje stokrotki to rośliny dwuletnie. Jeżeli masz możliwość to zostaw po przekwitnięciu jedną doniczkę z nimi i zobacz czy coś wykiełkuje jesienią. A jeżeli wykiełkuje to na drugi rok co zakwitnie. Ale to sporo zachodu, nie wiem czy tobie się chce eksperymentować.

Dziękuję za odpowiedź Tobie i Dorii. Już wiem, że cieżko będzie mi je przypilnować i pamiętać za dwa lata, że w danym miejscu posiałam stokrotki.
Trudno, będę je traktowała jako ozdoba jednosezonowa.
Żałuję, że nie trafiłam w tym roku na żonkile Tete-a tete wzbogaciłabum swoją kolekcję. Z drugiej strony stokrotki tez się pięknie prezentują. Czasami trzeba coś zmienić
Ewa777 18:10, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Ładna porcja zdjęć
Pięknie kwitnie świdośliwa i magnolie (Genie rzeczywiście ma cudne kwiaty ❤️).

Popadało u Ciebie? U nas dziś prawie cały dzień deszcz.

Nic nie padało. Po zapowiedziach pogodowych przestałam liczyć na deszcz. Trzeba podlewać z wodociągu.
Kasya 20:35, 07 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Widać plusy i minusy posiadania stokrotek.
Myślałam o posadzeniu ich na rabatach, żeby wiosna było jeszcze więcej kwiatów

Ja podsadzam stokrotkami donice z krzakami
Długo kwitną
Dorii 22:06, 07 maj 2023

Te moje stokrotki że zdjęcia to stokrotka trwała, czytam teraz że nie napisałam o tym. Kupowałam nasiona w mieszance. Są tam białe, białe z różowymi końcówkami jak u mnie na zdjęciu i pełne (na drugim zdjęciu). Wszystkie są sporo większe od stokrotki tej pospolitej.

Zauważyłam że pomponowa też bywa podpisywana jako trwała ale to błąd bo jak już pisałam wcześniej ona jest dwuletnia.
Rumianka 22:16, 07 maj 2023

Też lubię konwalie...i też je mam już 17 rok. Wkopałam plastikową taśmę i nie przechodzą poza nią...a jak zakwitną to zapach oszałamiający...
Stokrotki kupiłam w ubiegłym roku do donic...kwitły całe lato. Po sezonie przesadziłam do gruntu i zapomniałam gdzie.Myślałam, że nie wyszły, a one same pokazały gdzie są, bo pięknie już zakwitły...U mnie na str. 798, drugi post.
Napia 21:52, 11 maj 2023

Śliczne stokrotki Lubię je, tak jak niezapominajki - to takie kwiatki budzące miłe wspomnienia i kojarzące się z dzieciństwem. I konwalie też - już w pąkach.
TAR 11:36, 12 maj 2023

Ewo, śliczne te stokrotki, mam jakas taka slabosc do nich, konwalii, fiolkow, zawilcow. Wczoraj pospacerowalam sobie po dzialce i za plotem przy bajorku znowu ogromne pole konwalii rosnie, niektore juz maja kwiatki. A u mnie na dzialce znowu sie pojawily konwalijki dwulistne. Poniewaz to miejsce gdzie chodzimy i depczemy musze kilka przeniesc na rabaty. Sa ślicznym zadarniaczem.

Deszczu troche by sie przydalo, sucho. Bajorko wysycha widać ze dzikim zwierzakom bardzo wody brakuje, jeże na pewno przychodza do poidelek.
Ewa777 12:22, 12 maj 2023

Kasya napisał(a)

Ja podsadzam stokrotkami donice z krzakami
Długo kwitną

O, dzięki za pomysł Też tak zrobię
Już czas posadzić kwiaty kwitnące latem.
Ewa777 12:24, 12 maj 2023

Dorii napisał(a)
Te moje stokrotki że zdjęcia to stokrotka trwała, czytam teraz że nie napisałam o tym. Kupowałam nasiona w mieszance. Są tam białe, białe z różowymi końcówkami jak u mnie na zdjęciu i pełne (na drugim zdjęciu). Wszystkie są sporo większe od stokrotki tej pospolitej.

Zauważyłam że pomponowa też bywa podpisywana jako trwała ale to błąd bo jak już pisałam wcześniej ona jest dwuletnia.

Raczej zrezygnuję z wysiewania pomponowej, bo zapomnę gdzie były skoro zakwitną dopiero za dwa lata.
Dziękuję za podzielenie się wiedzą