Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Rojodziejowa 16:30, 06 maj 2023

Jedni o deszczu marzą, inni chętnie ze dwa tygodnie chcieliby mieć przerwę w opadach…
Dobrze nie zdąży wyschnąć, a już znowu pada i tak od początku wiosny. U mnie wieczna breja. Więc odsyłam ten deszcz do Ciebie. Mi go już nie trzeba
Ewa777 18:45, 06 maj 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Jedni o deszczu marzą, inni chętnie ze dwa tygodnie chcieliby mieć przerwę w opadach…
Dobrze nie zdąży wyschnąć, a już znowu pada i tak od początku wiosny. U mnie wieczna breja. Więc odsyłam ten deszcz do Ciebie. Mi go już nie trzeba

Asiu, przyjmę z chęcią każda ilość deszczu.
W ubiegym roku u nas też była długa wiosenna susza.
Dziś dodatkowo bardzo zimno i nie ma sensu wychodzić na ogród.
Dorii 19:56, 06 maj 2023

U mnie też sucho a przydało by się trochę deszczu bo trawnik po wertykulacji potrzebuje wody.

Co do stokrotek to twoje o chyba są dwuletnie. Odmianowym jeśli chcesz mieć na przyszły rok musisz pozwolić się wysiać ale nie wiem czy pomponowe powtórzą cechy.
Mam takie i się ładnie mi rozsiały

Anda 19:58, 06 maj 2023

U mnie ostatnie dwa dni były ciepłe i ładne, ale dziś znów pada. Całe szczęście nie jest zimno, mamy 15 stopni.
Stokrotki wczoraj wysialam w trawnik. Zobaczymy, czy się wyklują
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dorota321 20:35, 06 maj 2023

Kiedyś miałam stokrotki ogrodowe w trawniku i wyglądało to fajnie. Niestety kosiarkę mamy bez kosza i po skoszeniu trawy ze stokrotkami był jeden wielki bałagan. Teraz pilnuję, żeby nie siały się w trawniku. Jak przekwitną sypnę nasionka w pas między ogrodzeniem, a drogą.
Ewo masz bardzo kolorowo w całym ogrodzie, a tulipanami się zachwycam.
Joku 22:04, 06 maj 2023

Dorii ma rację, te twoje stokrotki to rośliny dwuletnie. Jeżeli masz możliwość to zostaw po przekwitnięciu jedną doniczkę z nimi i zobacz czy coś wykiełkuje jesienią. A jeżeli wykiełkuje to na drugi rok co zakwitnie. Ale to sporo zachodu, nie wiem czy tobie się chce eksperymentować.
Agatorek 23:59, 06 maj 2023

Ładna porcja zdjęć
Pięknie kwitnie świdośliwa i magnolie (Genie rzeczywiście ma cudne kwiaty ❤️).

Popadało u Ciebie? U nas dziś prawie cały dzień deszcz.
Ewa777 08:56, 07 maj 2023

Dorii napisał(a)
U mnie też sucho a przydało by się trochę deszczu bo trawnik po wertykulacji potrzebuje wody.

Co do stokrotek to twoje o chyba są dwuletnie. Odmianowym jeśli chcesz mieć na przyszły rok musisz pozwolić się wysiać ale nie wiem czy pomponowe powtórzą cechy.
Mam takie i się ładnie mi rozsiały

Pogoda się kroi cudowna, z dnia na dzień coraz cieplej i kazdy dzień słoneczny. Szkoada, zę nie pada, ale chyba nie można mieć wszystkiego
Czyli te stokrotki raczej traktować jak jednoroczne. Ok Dzięki za informacje
Ewa777 09:00, 07 maj 2023

Anda napisał(a)
U mnie ostatnie dwa dni były ciepłe i ładne, ale dziś znów pada. Całe szczęście nie jest zimno, mamy 15 stopni.
Stokrotki wczoraj wysialam w trawnik. Zobaczymy, czy się wyklują

U mnie dziś cieplej niż wczoraj. Ma być +14'C. Oby nie było tego chłodnego wiatru.
Deszczu nie było i mie ma w prognozach przez najbliższy tydzień.
Podlewam ogród. Na szczęście automatycznie w nocy
Powodzenia ze stokrotkami
Ewa777 16:37, 07 maj 2023

Dorota321 napisał(a)
Kiedyś miałam stokrotki ogrodowe w trawniku i wyglądało to fajnie. Niestety kosiarkę mamy bez kosza i po skoszeniu trawy ze stokrotkami był jeden wielki bałagan. Teraz pilnuję, żeby nie siały się w trawniku. Jak przekwitną sypnę nasionka w pas między ogrodzeniem, a drogą.
Ewo masz bardzo kolorowo w całym ogrodzie, a tulipanami się zachwycam.

Widać plusy i minusy posiadania stokrotek.
Myślałam o posadzeniu ich na rabatach, żeby wiosna było jeszcze więcej kwiatów