Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 16:55, 14 lip 2025

TAR napisał(a)

Pink Perfuma jeszcze nie cielam, w tych drobnych wycinam na poczatku tylko przeschniete kwiatostany. Ale jak sa starsze to nawet tego nie robie, bo kwitnienie z roku na rok jest intensywniejsze. Po trzech latach fioletowe kulki

A w ogole masz osy w ogrodzie? Moje zakladaja pod dachowkami male gniazda. Powoli robi sie w nich pusto. W sierpniu lub wrzesniu je uprzatniemy, wtedy bedzie wiadomo, ze zadnej osy juz tam nie ma.

Jak lilak zakwitnie teraz drugi raz, to po przekwitnięciu będziesz cięła?

Gniazd os nie widziałam, ale wydaje mi się, że kręcą się po ogrodzie.
Ewa777 17:00, 14 lip 2025

TAR napisał(a)

Pewnie jednoroczna, ale zobaczymy za 2 lata, bo one tak sie wysiewaja, byle nie wyplewic. Jest bardzo ladna. Floksiki tez urocze, kolor i male kwiatuszki. Az bym pojechala ale mam caly karton floksow do posadzenia

Te floksy mnie zauroczyły. Maja śliczne małe kwiatuszki, pięknie pachną. Są dość niskie jakieś 35 cm. Oczywiście nie ma podpisu odmiany, więc nie wiem, jak wysokie urosną. Wziełam 2, bo tylko tyle było. Chętnie bym kupiła jeszcze ze 2. Może jeszcze będą za kilka dni.
Znasz może jakąs aplikacje, która rozpoznaje rośliny po zdjęciach?
Wafel 09:13, 15 lip 2025

Ewa jeśli będziesz chciała Tawułę japońską Anthony Waterer, tą o jaskrawych różowych kwiatach, to mogę Ci dać swoją, bo musiałam jedną gdzieś wysadzić z donicy i rośnie u mnie na skraju rabaty trochę ta odmiana jest tam za duża a po drugie to miejsce jest bardzo wilgotne, spływa tam deszcz z dachu, nagrzane i mało przewiewne, rośliny mi tam łapią grzyba, nawet tawuła dostała jakieś czerwone kropeczki... Ta druga pod ażurowym ogrodzeniem nigdy mi jeszcze nie chorowała. Jeśli nie będziesz chciała to wywiozę do szwagierki, daj znać
TAR 09:27, 15 lip 2025

Ewa777 napisał(a)

Jak lilak zakwitnie teraz drugi raz, to po przekwitnięciu będziesz cięła?

Gniazd os nie widziałam, ale wydaje mi się, że kręcą się po ogrodzie.

Bede o ile znajde czas. Na Palibinie mam tyle do obciachania, ze juz odpuszczam. Jak wyschna to tylko reką je wykrusze.
Ja zla jestem bo ktos z sasiadow chyba mocno pryskal, moze trawe albo inne rosliny a pszczoly i trzmiele leza wszedzie. Napisalam dzis na grupie mocno wkurzona bezmyslnoscia. Bo ich drogocenny trawnik ma chwasty to psikaja sama chemia. Nikomu nie chce sie ruszyc 4 liter by odchwascic tylko bezmyslnie chemie leja wszedzie. Zla jestem strasznie na taka glupote.
Wafel 10:29, 15 lip 2025

Straszne, co piszesz TAR...
TAR 10:32, 15 lip 2025

To sie dzieje czesto w wielu miejscach, tylko czesto przymykamy na to oczy udajac, ze nas to nie dotyczy. Mnie boli.
Wafel 11:05, 15 lip 2025

Ja myślę, że to bardziej szkodzą owadom opryski na szkodniki, mszyce itp. to jest chyba nagminnie stosowane.
Kordina 11:06, 15 lip 2025

Ewa777 napisał(a)

Palibin powtarza kwitnienie, więc jeszcze będziesz miała okazję nacieszyć się jego zapachem wtym roku....

O!To dobra nowina, może i mojemu nowemu od Lidzi się uda?
TAR 11:15, 15 lip 2025

Miss Kim tez powtarza kwitnienie jakby co
TAR 11:16, 15 lip 2025

Wafel napisał(a)
Ja myślę, że to bardziej szkodzą owadom opryski na szkodniki, mszyce itp. to jest chyba nagminnie stosowane.

Nie wiem, ja nic nie pryskalam na pewno, na mszyce ostatnio jedynie wywarem z czosnku i dal rade