Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 09:18, 25 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Przepięknie Ogród japoński wyjątkowy Moje azalie tylko dwie wielkokwiatowe kwitną, japońskie jeszcze w pąkach. Czytam o różach w donicach, dziwne że jeszcze nie ruszyły,
To przetacznik blue mirror

Dzięki Mirko za nazwę przetacznika.
Rabatka japońska teraz wygląda najlepiej, bo kwitną azalie japońskie, floksy i przetacznik. To jest jej najlepszy moment
O różach w donicach nie wiem co myśleć i jak mam jeszcze im pomóc. Stoją w uśpieniu i nie zamierzają się ruszyć. Liczę na to, że jak nie wypuszczą liści, to może z korzenia pójdą nowe łodyżki.
Ewa777 09:25, 25 maj 2026

Margo2 napisał(a)
Przepiękne azalie.
U mnie japonki kwitną najgorzej. Jakoś im się u mnie nie podoba.
Widzę klonika w doniczce. Co z nim robisz zimą?
Czytam, że po raz pierwszy będziesz miała przywrotnika.
Ja go uwielbiam. Jesli nie chcesz, żeby się za bardzo panoszył, to zetnij wcześniej kwiaty.
I po jakichś 2 tygodniach wytnij wszystkie liście. Odrosną nowe. Stare liście bardzo brzydko wyglądają.

Kupiłam polecane przez forumowiczki odmiany azalii i jak na razie sprawdzają się u mnie. Rosną pięknie i co roku kwitną.
Wszystkie drzewka bonsai (w tym klony) na zimę dołujemy w ziemi w donicach. Wiosną je wykopujemy.
Liście przywrotnika trzeba ściąć 2 tygodnie po kwitnieniu? Po czym poznać, że to czas cięcia?
Joku 19:27, 25 maj 2026

Ja tnę jak kwiaty zaczynają się robić brzydkie, tnę niekiedy wszystko na raz, czasem wycinam tylko kwiaty. Zależy czy mi się chce, czy mam czas, itp., itd. . Odrasta bez problemu. Ale może Gosi metoda lepsza.
TAR 19:40, 25 maj 2026

Pieknie ten klonik sie prezentuje. I jak urosl. Super.

Przywrotnika scinam jak mam czas i zaczyna mnie wkurzac. Jeszcze nie ten etap. Na razie nie kwitnie.
Ewa777 14:27, 26 maj 2026

Joku napisał(a)
Ja tnę jak kwiaty zaczynają się robić brzydkie, tnę niekiedy wszystko na raz, czasem wycinam tylko kwiaty. Zależy czy mi się chce, czy mam czas, itp., itd. . Odrasta bez problemu. Ale może Gosi metoda lepsza.

Będę próbować. Na razie nie chcę, żeby się rozsiewał, to na pewno utnę kwiaty, a liście, jak będą robiły się brzydkie.
Ewa777 14:29, 26 maj 2026

TAR napisał(a)
Pieknie ten klonik sie prezentuje. I jak urosl. Super.

Przywrotnika scinam jak mam czas i zaczyna mnie wkurzac. Jeszcze nie ten etap. Na razie nie kwitnie.

Ten klonik to chyba bezodmianowy. To ten, co mi go kupiłaś. Zachwycamy się nim, aż szkoda, że nie mamy drugiego.
Mój przywrotnik dopiero wypuścił listki.
mirkaka 18:44, 26 maj 2026

Ewa777 napisał(a)

Przydadzą się te kciuki, bo na razie nie pomaga ani nowa ziemia, ani słońce i wyższe temperatury.

Jak sadziłaś te róże, szczepienie było 5 cm pod ziemią?
TAR 19:12, 26 maj 2026

Ewa777 napisał(a)

Ten klonik to chyba bezodmianowy. To ten, co mi go kupiłaś. Zachwycamy się nim, aż szkoda, że nie mamy drugiego.
Mój przywrotnik dopiero wypuścił listki.

Moj tez ladnie rosnie. To chyba nie jest bezodmianowy. Zbyt azurowe sa. Byc moze sprzedali nam po taniosci jakiegos odmianowego w cenie gatunku. Czyli tanio
Ewa777 20:25, 26 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Jak sadziłaś te róże, szczepienie było 5 cm pod ziemią?

Tak. Posadzone były książkowo
Ewa777 20:26, 26 maj 2026

TAR napisał(a)

Moj tez ladnie rosnie. To chyba nie jest bezodmianowy. Zbyt azurowe sa. Byc moze sprzedali nam po taniosci jakiegos odmianowego w cenie gatunku. Czyli tanio

Najważniejsze, że sa piękne i dobrze rosną Nazwy odmiany nie muszę znać.