Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

vita 21:16, 02 cze 2026

Ewa777 napisał(a)
Zostało mi jeszcze jedno zdjęcie japońskiej górki. Azalie w pełni rozkwitu.

Jeszcze jedno zdjęcie japońskiej górki, ale jakie! Podziwiam pomysł i nasadzenia, Pamiętam jaką frajdę miałam z lustrzanym tondem ): Czosnki wspaniałe, powojnik bylinowy?
Ewa777 08:42, 03 cze 2026

mirkaka napisał(a)
Japońska górka i kopułki azaliowe śliczne Fajnie Ci się udało z tymi azaliami to cięcie
Moje rosną na żywioł
Czosnki zawsze masz piękne, u mnie słabo kwitną, większość tylko w liście idzie
I różyczki już kwitną
Ewa pomyślałam sobie że właściwie to wytnij wszystkie patyki ogrodówkom, u mnie mimo że wypuściły listki to kwiatów w nich nie będzie, też będę przycinać, a u Ciebie przy okazji wytniesz ewentualne zimujące jaja tych wełnowców

I jaki fajny powojnik

Też mi się podoba efekt mojego cięcia azalii. Właśnie taki kształt chciałam uzyskać.
Czosnki u mnie dobrze rosną i nawet jest ich coraz więcej. Nie robię przy nich żadnych zabiegów.
Z róż kwitnie tylko Św. Tereska z Lieseaux. Reszta ma pąki, więc już niedługo będą kwiaty.
Ogrodówki już zaczęłam wycinać, ale idzie mi to bardzo wolno, bo ciężko u mnie z czasem. Niestety w tym roku będzie bardzo mało kwiatów, bo większość łodyg z ubiegłego roku muszę wycinać.
Ewa777 08:51, 03 cze 2026

vita napisał(a)

Jeszcze jedno zdjęcie japońskiej górki, ale jakie! Podziwiam pomysł i nasadzenia, Pamiętam jaką frajdę miałam z lustrzanym tondem ): Czosnki wspaniałe, powojnik bylinowy?

Ten powojnik to Blue Ribbons. Zakwalifikowany jest do powojników całolistnych bylinowych - Clematis integrifolia.
Wafel 10:50, 03 cze 2026

Japońska część ogrodu prezentuje się obłędnie a te azaliowe kuleczki no śliczniutkie ❤️
Ewa777 11:20, 03 cze 2026

Wafel napisał(a)
Japońska część ogrodu prezentuje się obłędnie a te azaliowe kuleczki no śliczniutkie ❤️

Górka japońska najlepiej wygląda wiosną. Najpierw kwitną tu floksy, teraz azalie. Posadziłam też mini róże w ubiegłym roku, żeby później też tu coś kwitło. Zobaczymy jak sobie poradzą w tym sezonie. Na razie dobrze się zapowiadają.
Wafel 11:46, 03 cze 2026

Pamiętam, chyba Cutie Pie tam sadziłaś. Ciekawa jestem jak będą wyglądały w tym sezonie.

Chwaliłam swoje różyczki na dachu, ale przez weekend coś dopadło jedną, takie plamki, że w sumie nie wiem czy to grzyb czy szkodnik . Na wszelki wypadek zrobię oprysk.
Ewa777 11:50, 03 cze 2026

Wafel napisał(a)
Pamiętam, chyba Cutie Pie tam sadziłaś. Ciekawa jestem jak będą wyglądały w tym sezonie.

Chwaliłam swoje różyczki na dachu, ale przez weekend coś dopadło jedną, takie plamki, że w sumie nie wiem czy to grzyb czy szkodnik . Na wszelki wypadek zrobię oprysk.

Dokładnie tę różę mam posadzoną w ilości 5 sztuk Na zdjęciach reklamowych wygląda też jak poduszeczki. Moje na razie są malusie.

Ciekawe, co mogło dopaść Twoje róże.
Judith 12:40, 03 cze 2026

Dzień dobry, Ewo
Wpadłam do Ciebie od Lidki i już widzę, że czeka mnie długa, pełna przyjemności lektura .
Ewa777 13:33, 03 cze 2026

Judith napisał(a)
Dzień dobry, Ewo
Wpadłam do Ciebie od Lidki i już widzę, że czeka mnie długa, pełna przyjemności lektura .

Witaj Judith Wątek jest dług, bo to już 12 lat jestem na forum
Monia81 19:07, 03 cze 2026

Fajnie tniesz te swoje azalie, w sumie jakoś nie wpadłam na to żeby swoje przycinać a mam wrażenie, że u mnie to takie rozczochrane są, chyba je lekko przytnę Ewuś kolorów moc u Ciebie