Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 18:51, 09 cze 2026

anabuko1 napisał(a)
Też jestem ciekawa tych cięć ? Kiedy i jak ?

Gdy azalie przekwitną, to tnę je sekatorem wycinając wszystkie wystające łodyżki ponad kształt poduchy. Tylko tyle
MartaCho 19:15, 09 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

To drzewko to Judaszowiec Eternal. Na razie ma jeszcze młode listki.
Czosnki bardzo dobrze u mnie rosną. Nie mam z nimi żadnego problemu. Ostatnio w miejsckich nasadzeniach widziałam czonki dużo niższe, ale z olbrzymimi kulami kwiatostanów. Chciałabym takie kupić.

Ewunia, przepięknie u Ciebie, niesamowite te azalie są, pięknie je prowadzisz.

Niskie czosnki z wyjątkowo dużymi kwiatami to powinny być Krzysztofy. Miałam takowe kiedys
Ewa777 09:28, 10 cze 2026

MartaCho napisał(a)

Ewunia, przepięknie u Ciebie, niesamowite te azalie są, pięknie je prowadzisz.

Niskie czosnki z wyjątkowo dużymi kwiatami to powinny być Krzysztofy. Miałam takowe kiedys

Bardzo dziękuję. Cieszę się, że podoba się Ci pomysł z prowadzeniem tak azalii. Azalie japońskie już niestety przekwitły. Teraz czekam na róże Cutie Pie, które też rosną na japońskiej górce. Pewnie w tym roku nie będzie takiego efektu jak z azaliami, bo różyczki są jeszcze młode.
Dzięki za nazwę czosnków. Będę musiała na nie zapolować jesienią
Kordina 18:23, 11 cze 2026

Ewo azalie po kwitnięciu przycięte, że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, skoro tyle innych przycinam
TAR 20:08, 11 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Bardzo dziękuję. Cieszę się, że podoba się Ci pomysł z prowadzeniem tak azalii. Azalie japońskie już niestety przekwitły. Teraz czekam na róże Cutie Pie, które też rosną na japońskiej górce. Pewnie w tym roku nie będzie takiego efektu jak z azaliami, bo różyczki są jeszcze młode.
Dzięki za nazwę czosnków. Będę musiała na nie zapolować jesienią

Ewa mozesz sie zdziwic. Moje Cutie Pie w zeszłym roku bardzo ladnie kwitly i powtarzaly. W tym roku tez licze, ze zachwyca. Sa niewiele wieksze. To rzeczywiscie roze miniaturowe
Ewa777 20:58, 11 cze 2026

Kordina napisał(a)
Ewo azalie po kwitnięciu przycięte, że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, skoro tyle innych przycinam

To super Zobaczymy efekty w przyszłym roku U mnie jeszcze trzymaja ostatnie kwiaty, więc jeszcze nie cięłam w tym sezonie.
Ewa777 21:01, 11 cze 2026

TAR napisał(a)

Ewa mozesz sie zdziwic. Moje Cutie Pie w zeszłym roku bardzo ladnie kwitly i powtarzaly. W tym roku tez licze, ze zachwyca. Sa niewiele wieksze. To rzeczywiscie roze miniaturowe

Zbudowały u Ciebie ładne krzaczki? U mnie mało urosły w porównaniu z poprzednim rokiem. Pączki kwiatowe już widać, ale kszałt krzaczka nie przypomina jeszcze kuli.
TAR 22:15, 11 cze 2026

Nie zbudowaly. Taki krzaczek jak na fotkach w necie to obstawiam za 3-4 lata najwczesniej. Jedynie te pojedyncze sadzonki, ktore zmaowilam w jakims angielskim sklepie troche przyrosly. Ale zobaczysz niby male a beda obsypane kwiatuszkami.
Ja to w ogole jestem w ciezkim szoku ile pakow maja moje roze. Artemis to jeden wielki pąk, podobnie C'est la Vie, Pastella, Bouquet Parfait i Miss Granger. Pieknie odbija na pniu Perennial Blue. Wszystkie inne kupione tez pelne pąków. Będzie rozany czad.
mirkaka 06:44, 12 cze 2026

TAR napisał(a)

Wygooglowałam sobie tę różyczki, są bardzo ładne, na japońskiej górce będą fajnie wyglądać.
One są ciekawe do donic, miniaturowe i piękne, czy one powtarzają kwitnienie?
TAR 10:48, 12 cze 2026

Powtarzaly ale slabiej. Nadaja sie do bardzo malych doniczek to sa miniaturki miniatur. Mysle, ze na tych zdjeciach pokazanych w necie to kilka sadzonek w jednej doniczce