Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

makkasia 21:45, 22 kwi 2015

czytam o robalach i o Twojej walce z nimi, no cóż nierówna walka ale nie można się poddawać trzymam kciuki
Milka 21:52, 22 kwi 2015

Superasne magnolie kupilas i w doskobalej cenie, czekam na pokaz tulipanów z wasami
Ewa777 22:00, 22 kwi 2015

makkasia napisał(a)
czytam o robalach i o Twojej walce z nimi, no cóż nierówna walka ale nie można się poddawać trzymam kciuki

Walka jest nierówna, mają przewagę liczebną Nie mam zamiaru się poddawać
A Ty nie masz ich u siebie?
Ewa777 22:02, 22 kwi 2015

Milka napisał(a)
Superasne magnolie kupilas i w doskobalej cenie, czekam na pokaz tulipanów z wasami

Irenko, u Ciebie wiosna wyprzedza moją o jakieś 2-3 tygodnie Tulipany kwitą tylko botaniczne. Sama jestem ciekawa tych wąsaczy. Nie zrobiłam sobie notatek i nie wiem, gdzie jakie tulipany rosną. Tylko w przedogórdku orientuję się
makkasia 22:25, 22 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)

Walka jest nierówna, mają przewagę liczebną Nie mam zamiaru się poddawać
A Ty nie masz ich u siebie?

tfu, tfu, mam pędraki, jeszcze jakby doszły do tego opuchlaki .... ale jak widzisz wszystkiego nie zjadły
malgorzata_s... 22:28, 22 kwi 2015

Ewciu te tulipki to chyba takie biało zielone będą, u mnie już jeden rozkwitł
ela_z 08:57, 23 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)

Ela, to szkoda. Jak uda Ci się wpaść do Justyny, to będzie miło, ale jak nie dasz rady, to też Cię zrozumiemy. Pasuje Ci bardziej 10.00 czy 11.00? Mi wszystko jedno, a Gosia woli 10.00, ale na 11.00 też przyjedzie
Zdrówka dla Haneczki. Zapalenie krtani, to pewnie się męczy dziecko.

Ewuś, jak uda mi się wyrwać to się dostosuje do godziny, obie są ok. Ja i tak wstaje 5:30 (tzn Hania wstaje wiec 10 czy 11 to już dla mnie środek dnia

Margo 09:16, 23 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)

To u mnie prace musiały być zwiększone, bo wertykulator pożyczony. Najpierw koszenie. Potem werykulacja podwójna, bo w dwóch kierunkach, potem grabione siano i znowu podwójna wertykulacja i grabienie

U mnie chwastnica też rośnie i nie wiem, co z nią zrobić. Też stwierdzam, ze nie jest jednoroczna, jak to opisują.

Gosiu, nie wiem, czy nie spotkamy się tylko we dwie Ewentualnie Eli uda się do nas dołączyć. Czekam na jej odpowiedź, którą godzinę wybieramy - 10.00, czy 11.00?

U Ciebie glina czy piasek, bo nie pamiętam...
Na glinę Gerczusia poleca zeolit podkarpacki- trzeba tym posypać trawnik, to ziemia nie będzie tak zbita. Jak Cię to interesuje, to podam Ci stronę. Tanie to - 26zł 15 kg z przesyłką

Wow, to mieliście tempo My po wertykulacji w jedną strone i wygrabieniu tego mieliśmy dość i noc nas zastała. Druga wertykulacja chyba jutro, bo dziś znów wiatr głowę urywa, choć dość ciepło jest.
U mnie jest ziemia całkiem przyzwoita. Poza miejscami gdzie są pozostałości po pracach budowlanych i sadząc rosliny dokopujemy się do pokładów żwiru . Do tej pory w zasadzie wszystko sadziłam bezpośrednio w ziemię (poza kwasolubnymi) i rosły ok. A stronke na zeolit poproszę
To czekam na info nt spotkania
BusyBee 09:35, 23 kwi 2015

Wszyscy, którzy za trawnik się biorą, męczą się z nim ogromnie. Nie na darmo mówi się, że to najbardziej wymagająca rabata
Z tymi chwastnicami potwierdzam- nie są jednoroczne- mój trawnik do poprawki, bo prawie same chwastnice w nim rosną. Nie wiem skąd się wzięły i jak się ich pozbyć. Nie da się tego wyplenić, bo nie reagują rzecz jasna na środki na dwuliścienne.
Może ktoś ma jakiś sposób na nie....
Ewa777 15:41, 23 kwi 2015

BusyBee napisał(a)
Wszyscy, którzy za trawnik się biorą, męczą się z nim ogromnie. Nie na darmo mówi się, że to najbardziej wymagająca rabata
Z tymi chwastnicami potwierdzam- nie są jednoroczne- mój trawnik do poprawki, bo prawie same chwastnice w nim rosną. Nie wiem skąd się wzięły i jak się ich pozbyć. Nie da się tego wyplenić, bo nie reagują rzecz jasna na środki na dwuliścienne.
Może ktoś ma jakiś sposób na nie....

Kasiu, wymagająca i to bardzo, ale raczej tylko wiosną Jak zrobi się wertykulację i aerację, potem nawóz, to potem tylko kosić. Jeszcze przez całe lato wyrywam chwasty, jak się pojawią. Z tą chwastnicą, to nie wiem co robić, bo piszą, że wystarczy regularnie kosić trawnik i nie dopuścić, aby chwastnica nie zakwitła. My tego pilnujemy, a jedna co roku u nas rośnie imam wrażenie, że coraz jej więcej