Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 22:14, 02 mar 2016

Bea napisał(a)
chyba na Ca i francuskie r

Beatko, widzę, ze wiesz o co chodzi
Ewa777 22:17, 02 mar 2016

szemusia napisał(a)
Domek przecudny
I hortkami się pozachwycałam Też nawożę nawozem dla niebieskich, ale z różnym skutkiem... Śmiem podejrzewać, ze w szkółkach jakoś inaczej sobie z tym kolorem radzą...

Może trzeba tak, jak pisze Mirka, podlać je siarczanem glinu Tylko nie wiem co to i gdzie kupić

Mirko, napisz coś więcej, bo jeden krzaczek chciałabym mieć niebieski Albo fioletowy
Iwk4 23:16, 02 mar 2016

Bea napisał(a)
chyba na Ca i francuskie r

To wszystko jasne
Domek fajniutki

Chyba też kupię godecję
mirkaka 09:58, 03 mar 2016

siarczan glinu dostępny jako koloryzator do hortensji. Pierwiastek glin Al odpowiada za niebieski kolor hortensji ale tylko w środowisku kwaśnym. Zatem jeśli kupisz taki koloryzator to podlewaj też tę hortensję zakwaszaczami- czyli nawozami zakwaszającymi lub np, kwaskiem cytrynowym
Moja jedna hortensja ma taki niebieskawy kolor bez dodatkowego koloryzowania więc myślę że ten pierwiastek glin Al występuje w mojej glebie, ale w tym roku chcę go użyć aby uzyskać jeszcze bardziej niebieską barwę. Czy mi się to uda? Zobaczymy.
Anda 10:02, 03 mar 2016

Świetne kwiatowe nasionka Pięknie będziesz miała w ogrodzie. Tzn. już masz, ale będzie jeszcze piękniej
Hotelik dla owadów super. Też powiesiłam jeden w zeszłym roku, ale tylko parę dziurek było u mnie zaklejonych. Zobaczymy jak będzie w tym roku

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewa777 21:20, 03 mar 2016

mirkaka napisał(a)
siarczan glinu dostępny jako koloryzator do hortensji. Pierwiastek glin Al odpowiada za niebieski kolor hortensji ale tylko w środowisku kwaśnym. Zatem jeśli kupisz taki koloryzator to podlewaj też tę hortensję zakwaszaczami- czyli nawozami zakwaszającymi lub np, kwaskiem cytrynowym
Moja jedna hortensja ma taki niebieskawy kolor bez dodatkowego koloryzowania więc myślę że ten pierwiastek glin Al występuje w mojej glebie, ale w tym roku chcę go użyć aby uzyskać jeszcze bardziej niebieską barwę. Czy mi się to uda? Zobaczymy.

W ubiegłym roku kupiłam sobie jedną hortensję, która będzie cały czas niebieska niezależnie od podlewania Taka odmiana. Może też masz taką
Ewa777 21:22, 03 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

To wszystko jasne
Domek fajniutki

Chyba też kupię godecję

Miałaś wcześniej Godecję? Ja będę miała pierwszy raz Skusił mnie opis kwitnienia.

Czy ktoś z Was zna się na odczytywaniu oznaczeń na opakowaniu nasion? Niektóre symbole rozumiem, a z innymi mam problem.
Ewa777 21:26, 03 mar 2016

Anda napisał(a)
Świetne kwiatowe nasionka Pięknie będziesz miała w ogrodzie. Tzn. już masz, ale będzie jeszcze piękniej
Hotelik dla owadów super. Też powiesiłam jeden w zeszłym roku, ale tylko parę dziurek było u mnie zaklejonych. Zobaczymy jak będzie w tym roku

Ewciu, masz rację, w tym momencie nie mam zbyt ładnie w ogrodzie. Trzeba poczekać aż zapełni się kolorami Wydaje mi się, że trawa zaczyna zielenieć Też jestem ciekawa, czy owady zamieszkają w hoteliku. W pierwszych latach mieliśmy niezliczone ilości biedronek, a teraz jest ich znacznie mniej
Lwią paszczę widziałam u Ciebie - dlatego polowałam właśnie na białą
mirkaka 09:00, 04 mar 2016

Ewa777 napisał(a)

W ubiegłym roku kupiłam sobie jedną hortensję, która będzie cały czas niebieska niezależnie od podlewania Taka odmiana. Może też masz taką

Nie Ewo, moje hortensje to stare odmiany, dlatego myślę że to Otaksa W zależności na jakiej ziemi rosną mają różny kolor.
Anda 10:33, 04 mar 2016

Ewa777 napisał(a)

Ewciu, masz rację, w tym momencie nie mam zbyt ładnie w ogrodzie. Trzeba poczekać aż zapełni się kolorami Wydaje mi się, że trawa zaczyna zielenieć Też jestem ciekawa, czy owady zamieszkają w hoteliku. W pierwszych latach mieliśmy niezliczone ilości biedronek, a teraz jest ich znacznie mniej
Lwią paszczę widziałam u Ciebie - dlatego polowałam właśnie na białą

Też czekam aż ogród zapełni się kolorami. Tak to jest, jak się ma bylinowe rabaty Biedronek też mam jakoś mało. Może nie mają u mnie co jeść?
Lwie paszcze piękne są. Będę je podziwiać u Ciebie, bo w tym roku chcę dosadzić parę bylin na ich miejsce i zobaczyć, jak to się będzie komponować.
I to jest fajne, że każdego roku rabaty się zmieniają
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies