Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

hindsight 10:21, 01 sie 2016

Ewo, to ja spróbuję ukorzenić i jeśli się uda, to dostaniesz gotową, będę próbować na ogrzewaniu podłogowym, a część do ziemi, na wszelki wypadek. Wiesz, nie wiedzieć, jak ciąć to może amator. Ale profesjonalny producent? Wstyd i hańba!

Kamienie były w nawożonej ziemi. A musieliśmy nawieźć 16 ogromnych ciężarówek, nie małych Tatr, tylko takich czteroosiowych olbrzymów. Nie wszystkie miejsca takie były, ale trochę się sfrustrowaliśmy, przez pierwsze dwa lata głownie zakładaliśmy trawnik natomiast sama ziemia jest fajna, może była trochę jałowa, ale jest gliniasto-piaszczysta, a rośliny to lubią. Mam porównanie do piaszczystego kawałka wzdłuż domu, to jest dopiero beznadzieja...
Ogród ok. 1200 m2, znaczy cała działka tyle ma, ale jest dłuuugi, ok. 60 m, co oznacza, że mam ok 120 m lini frontu ataku chwastów bo bokach rozumiesz, że pielenie tego jest mordęgą. W dodatku trzcina przełazi swoimi kłączami. W tym roku ścinam ją regularnie, wyrywam, może się podda. Powinnam spryskać działki obok, ale musiałabym założyć folię wzdłuż płotu, żeby ochronić swoje rośliny. Zresztą teraz chwasty za duże porosły, może wiosną.
LyraBea 11:00, 01 sie 2016

Cześć Ewcia. Ja nie nadążam czytać a co dopiero wbić się z komentem u Ciebie Gdybym nie widziała twojego ogródka, uznałabym, że masz kilka hektarów, ale byłam, widziałam. A widziałam ogródek dojrzały, skończony. No to powiedz Dziewczyno, jak Ty to robisz, że u Ciebie wciąż tyle nowinek, zmian. Ogrodowe ADHD ^_^
Dyskusje o hortensjach śledzę na bieżąco. Sama będę chciała mieć wszystkie rodzaje bukietowych, potem zacznę zastanawiać się też nad ogrodowymi. Pokochałam je miłością absolutną i chcę żeby dominowały na moich rabatach. Twoje okazy są śliczne.
No i widzę, że trawniczka coraz więcej kradniesz pod nasadzenia
Mam jeszcze taką prywatę Ewuś. Skrętki, które dostałam od Mirki mnie fascynują. Nie wiem czy uda mi się je przezimować. Na razie nic z nimi nie robię tylko lekko podlewam, bo boję się je stracić. Czy kiedyś przy okazji mogłabym liczyć u Ciebie na inne okazy? One takie śliczne! Mam Janę, Korę i Falling Stars. Jeszcze poproszę Mireczkę. Ma rękę do rozmnażania. Nie doceniłam ich będąc u Iwki. Na pewno rzuciłabym się na więcej ^_^.
Już nie przeszkadzam. Działaj sobie Ewa, działaj w swoim radu
Ewa777 11:15, 01 sie 2016

Sabina76 napisał(a)

Poproszę

Ps. Gdzie Ty to kobieto wszystko wciskasz? Nadrobiłam lekturę u Ciebie Jak masz sprawdzony przepis na nalewkę z tych rajskich jabłuszek, to bardzo proszę. Tak sobie myślę, że mogłabym co nieco zrobić z moich z Royal Beauty. Nadadzą się?

NALEWKA Z RAJSKICH JABŁEK

Składniki:
1 kg rajskich jabłek
1 l spirytus 50%
0,3 kg cukru
5 goździków,
kawałek ok. 2 cm kory cynamonu (dałam laskę na 2 kg owoców)
5 cm wanilii (dałam laskę na 2 kg owoców)

Sposób wykonania:
Dojrzałe, całkowicie zdrowe, rajskie jabłka umyć, pokroić na ćwiartki (pestek nie wyrzucać), wrzucić do słoja razem z cukrem i przyprawami i zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie w ciemnym, lecz ciepłym miejscu. Po tym czasie nalew zlać, a po kilku dniach przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, co najmniej 4-6 miesięcy.

Nalewka ma jasnozłocisty kolorek i oryginalny aromat.

Myślę, że Twoje jabłuszka też się nadają. A ta nalewka, to według mnie jest najsmaczniejsza

To są moje Heidi Klum. Pokazuję 3 krzaczki, bo reszta rośnie w gąszczu
Ewa777 12:05, 01 sie 2016

Margo napisał(a)
Pięknie kwitną u Ciebie hortensje. I Diamantino super. Też kupiłam 3, ale Twoje sadzonki ładniejsze. Moje akie wybiegnięte i dość wiotkie są, no i kwitnąć nie zamierzają. To chyba przez to że jednak stały w ogrodniczym bardzo ciasno i walczyły o światło z sąsiednimi hortkami. Ale w przyszłym roku już poszaleją ☺

Gosiu, myślę tak jak Dominika, że jeszcze w sierpniu lub we wrześniu mogą Ci zakwitnąć U mnie z 5 hortensji Diamantino 2 nie mają kwiatostanów, ale liczę, że jeszcze zakwitną. Trzymają się ładnie - sztywno i bardzo podobają mi się ich czerwone gałązki
Ewa777 12:37, 01 sie 2016

hindsight napisał(a)
Ewo, to ja spróbuję ukorzenić i jeśli się uda, to dostaniesz gotową, będę próbować na ogrzewaniu podłogowym, a część do ziemi, na wszelki wypadek. Wiesz, nie wiedzieć, jak ciąć to może amator. Ale profesjonalny producent? Wstyd i hańba!

Kamienie były w nawożonej ziemi. A musieliśmy nawieźć 16 ogromnych ciężarówek, nie małych Tatr, tylko takich czteroosiowych olbrzymów. Nie wszystkie miejsca takie były, ale trochę się sfrustrowaliśmy, przez pierwsze dwa lata głownie zakładaliśmy trawnik natomiast sama ziemia jest fajna, może była trochę jałowa, ale jest gliniasto-piaszczysta, a rośliny to lubią. Mam porównanie do piaszczystego kawałka wzdłuż domu, to jest dopiero beznadzieja...
Ogród ok. 1200 m2, znaczy cała działka tyle ma, ale jest dłuuugi, ok. 60 m, co oznacza, że mam ok 120 m lini frontu ataku chwastów bo bokach rozumiesz, że pielenie tego jest mordęgą. W dodatku trzcina przełazi swoimi kłączami. W tym roku ścinam ją regularnie, wyrywam, może się podda. Powinnam spryskać działki obok, ale musiałabym założyć folię wzdłuż płotu, żeby ochronić swoje rośliny. Zresztą teraz chwasty za duże porosły, może wiosną.

Ciężko masz, nie powiem. Walka z chwastami nierówna. I działka też spora, wiec pracy masz na okrągło. Nawet jak spryskasz czymś wzdłuż płotu, to nasionka chwastów i tak dostaną się do Twojego ogrodu. Jest szansa, że obok ktoś niedługo zamieszka?

Próbowałam u siebie robić sadzonki z patyczków i tylko z jednym patyczkiem mi się udało. Reszta ładnie wypuszczała listki, a potem padała. Może moja ziemia nie najlepsza jest na sadzonki.
Ewa777 12:48, 01 sie 2016

LyraBea napisał(a)
Cześć Ewcia. Ja nie nadążam czytać a co dopiero wbić się z komentem u Ciebie Gdybym nie widziała twojego ogródka, uznałabym, że masz kilka hektarów, ale byłam, widziałam. A widziałam ogródek dojrzały, skończony. No to powiedz Dziewczyno, jak Ty to robisz, że u Ciebie wciąż tyle nowinek, zmian. Ogrodowe ADHD ^_^
Dyskusje o hortensjach śledzę na bieżąco. Sama będę chciała mieć wszystkie rodzaje bukietowych, potem zacznę zastanawiać się też nad ogrodowymi. Pokochałam je miłością absolutną i chcę żeby dominowały na moich rabatach. Twoje okazy są śliczne.
No i widzę, że trawniczka coraz więcej kradniesz pod nasadzenia
Mam jeszcze taką prywatę Ewuś. Skrętki, które dostałam od Mirki mnie fascynują. Nie wiem czy uda mi się je przezimować. Na razie nic z nimi nie robię tylko lekko podlewam, bo boję się je stracić. Czy kiedyś przy okazji mogłabym liczyć u Ciebie na inne okazy? One takie śliczne! Mam Janę, Korę i Falling Stars. Jeszcze poproszę Mireczkę. Ma rękę do rozmnażania. Nie doceniłam ich będąc u Iwki. Na pewno rzuciłabym się na więcej ^_^.
Już nie przeszkadzam. Działaj sobie Ewa, działaj w swoim radu

Beatko, mam mały ogródek i sama się dziwię, że ciągle jest co w nim robić, a co więcej nadal mam miejsce na nowe roślinki Bardzo mnie to cieszy, bo też nie chciałabym dojść do takiego stanu, ze będę tylko siedziała i podziwiała Przez tydzień może tak, ale potem to chciałabym coś dosadzić, przesadzić, wykopać itd
Jak będziesz miała już zasłonięte boku ogrodu, to zacznij sadzić hortensje ogrodowe, żeby Ci nie przemarzły
Skrętniki mogę Ci wyhodować, nie ma problemu. Napisz mi tylko jakie Ci się podobają i już Ci przygotuję Obejrzyj wątek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3007-skretnik-rozmnazanie-skretnika?page=29

Od tej strony pokazywałam jakie mam odmiany
hindsight 13:01, 01 sie 2016

Niestety na razie się nie zanosi. Z jednej strony jest duża, znaczy długa działka i 5 współwłaścicieli, kiedyś z jednym rozmawiałam, to powiedział, że chcą sprzedać deweloperowi. Nie mogą jej podzielić na mniejsze, bo by się kłócili, kto ma dostać którą. Masakra. Niestety dla nich, po mojej stronie ulicy nie można budować wyżej, niż 2 kondygnacje i na działce mniejszej, niż 1000m2. Tzw. zabudowa ekstensywna. Po drugiej stronie trochę lepiej, bo chyba 600 m2 i 2 lub 2,5 kondygnacji. Więc musiałby to kupić jakiś deweloper od domów.

Ręce mi opadają. Przeszłam po ogrodzie, chwasty jeden przy drugim, tam, gdzie pieliłam tydzień temu niektóre już na 10-15 cm. Musiałabym co tydzień oblecieć cały ogród, co jest niemożliwe, bo raz tak robiłam, wtedy na inne prace nie było czasu. A wykopki trochę czasochłonne Wieloletnie, ktore odrastają, mimo wielokrotnego wyrywania postanowiłam smarować punktowo roundupem. Upierdliwe, ale przynajmniej nie odbiją. Nie chcę tylko tak robić, gdzie mam krzewy owocowe. Tam idzie trawa koszona i na to kora. Teraz będę dosadzać kilka jagód kamczackich, które w doniczkach błagają o wysadzenie

Przykryłam to miejsce czarną folią z miesiąc temu, może 3 tygodnie. Muszę iść i sprawdzić, czy już wszystko poległo.

Ale ja tu biadolę, a tak naprawdę jest coraz lepiej. Wolno, bo wolno, ale postępy są i będą
Ewa777 17:40, 01 sie 2016

hindsight napisał(a)
Niestety na razie się nie zanosi. Z jednej strony jest duża, znaczy długa działka i 5 współwłaścicieli, kiedyś z jednym rozmawiałam, to powiedział, że chcą sprzedać deweloperowi. Nie mogą jej podzielić na mniejsze, bo by się kłócili, kto ma dostać którą. Masakra. Niestety dla nich, po mojej stronie ulicy nie można budować wyżej, niż 2 kondygnacje i na działce mniejszej, niż 1000m2. Tzw. zabudowa ekstensywna. Po drugiej stronie trochę lepiej, bo chyba 600 m2 i 2 lub 2,5 kondygnacji. Więc musiałby to kupić jakiś deweloper od domów.

Ręce mi opadają. Przeszłam po ogrodzie, chwasty jeden przy drugim, tam, gdzie pieliłam tydzień temu niektóre już na 10-15 cm. Musiałabym co tydzień oblecieć cały ogród, co jest niemożliwe, bo raz tak robiłam, wtedy na inne prace nie było czasu. A wykopki trochę czasochłonne Wieloletnie, ktore odrastają, mimo wielokrotnego wyrywania postanowiłam smarować punktowo roundupem. Upierdliwe, ale przynajmniej nie odbiją. Nie chcę tylko tak robić, gdzie mam krzewy owocowe. Tam idzie trawa koszona i na to kora. Teraz będę dosadzać kilka jagód kamczackich, które w doniczkach błagają o wysadzenie

Przykryłam to miejsce czarną folią z miesiąc temu, może 3 tygodnie. Muszę iść i sprawdzić, czy już wszystko poległo.

Ale ja tu biadolę, a tak naprawdę jest coraz lepiej. Wolno, bo wolno, ale postępy są i będą

Rób jak najwięcej zdjęć i oglądaj je co jakiś czas. Zobaczysz dużo zmian na lepsze. Nie widziałam efektów mojej pracy w ogrodzie, gdy nie robiłam zdjęć. Teraz mam foldery na cały rok z podziałem na miesiące i widzą duże różnice

Nie wiem co z moim nosem, ale nie czuję zapachu hortensji bukietowych Dziś chodziłam od jednej do drugiej i nic
hindsight 18:14, 01 sie 2016

Uff... Obrobiłam ze 3 kg porzeczek na sok. Jak Kopciuszek, bo bardzo duzo było takich podeschniętych lub miękkich. Po jagódce dosłownie. Wyszły tylko 2 kg tych dobrych... Miałam to wywalić, jak zaczęłam, ale młodsza córka lubi, to niech ma. Teraz się gotuje z liśćmi wiśni. W ub tyg. Zrobiłam z mojej porzeczki, ale to owoce inna klasa, w sumie nie wiem, dlaczego, bo rosła na tych kamieniach, sucho tam jakimś pustyni. Muszę koniecznie ją ukorzenić, bo dwa krzewy to minimum na nasze potrzeby.

Wiesz co, może pogoda nie sprzyja wąchaniu? U nas dziś jest wietrznie i deszczowo, niezbyt ciepło. Później wyjdę, to obwącham ale chyba nie wszystkie pachną. Bożenki teraz nie ma, to nie podpowie. MC na pewno pachnie, z tych, co masz. Kojarzę, że któraś z dziewczyn pisala, że dość duszący to był zapach w zamkniętym samochodzie
Kindzia 18:25, 01 sie 2016

Ewcia u mnie pachnie Mega Pearl i Limelight