U nas dziś od rana pada, wreszcie! Mam nadzieję, że porządnie popada, bo mam dość podlewania. Poleciałam obadać liście Sunday Fraise i są szorstkie!

bo mam tę odmianę od niedawna, ale malutką, jeszcze nie kwitła i nie wiem, czy zakwitnie w tym roku.
Ale wczoraj przeszukałam forum i znalazłam sporo postów ze zdjęciami, nie wszędzie SF tak się przebarwiła, nawet się u kogoś przypaliła, sadzona wiosną. generalnie wiele cech się zgadza. Kształt kwiatostanu i płatków, malutkie liście (bo może to nie tylko kwestia rośnięcia w doniczce), krótkie przyrosty, wczesne kwitnienie, szeroki kształt krzewu (pędy rosną bardziej na boki, nie do góry). No i moja jakoś nie zwisa. Rozchyla się trochę na boki, ale zdecydowanie nie wisi. Co w przypadku młodej Grandiflory jest raczej niemożliwe. To teraz musimy zidentyfikować twoją
Ewo, mój ogród mam kilka lat, ale dosc ciężkie warunki, bo mieszkam wśród lak, presja chwastów ogromna, kilka razy miałam takie chwile, że postanowiłam rzucić ten cały ogród w cholerę. No i jeszcze ciężkie przygotowanie rabat, u Miry przedwczoraj wrzuciłam fotkę z moich wykopków
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5440-co-i-jak-nowicjuszka?page=118
Roślin mam sporo, drzewa owocowe, bo uwielbiamy owoce, teraz trochę przerabiam. Na pewno będę za jakiś czas wrzucać fotki z prośbą o radę
Edit: znalazłam jeszcze fotki z 21 lipca, wtedy widać było, jak się przebarwia:
Rzeczywiście szybko zaczęła różowieć, ale zapomniałam, że zrobiła się aż tak różowa i uznałam, że to nie SF. To, co było różowe jest teraz brązowe. Ale rzuciłam ją na głęboką wodę, bo pełne słońce ma cały dzień.
I większa część krzewu, zobacz, jaką krzywdę jej zrobili, tak wysoko tnąc:
Na szczęście hortensje ładnie odbijają ze starego drewna, więc za rok moja będzie niska, gęsta i śliczna
I SF starzeje się na zielono, Kasia z Bawarii wrzucała fotkę z zielonoróżowym kwiatostanem

na stronie futuregarden też są zielonkawe w wazonie. No i ma lekko pachnieć i pachnie

nie tak mocno (chyba), jak MC, która, jak wiozłam autobusem, to wszyscy się rozglądali

, ale jak się przystawi nos, to zdecydowanie czuć zapach miodowy, dlatego pasowało mi to do Grandiflory, która tez ma delikatnie pachnieć. Dochodzenie zamknięte, cieszę się bardzo, tym bardziej, że ogromnie mi się podoba ta hortensja ze względu na jakość kwiatostanów (regularny kształt, kolory) i niski wzrost
Chcesz patyki do ukorzenienia?