Ewo, ja przy tujach mam Gracki i teraz w 4 sezonie są to potwory. A były w "międzyczasie " przesadzanie właśnie tuż pod tuje. Nie wiem czy kojarzysz miejsce u mnie bardziej w tylnej części ogrodu za ławeczka sobie rosną ?
Dają radę bez problemu.
Jakie cudne zdjęcie,a te trawki aż świecą
Marta,normalnie mam gline,ale zawsze wykopujemy dołek,wrzucamy ziemię z worka,kompost jak mamy i tyle.Możesz mnie podszkolić jak przygotować miejsce pod trawki,aby dobrze rosły
Ewa- miałam Morning Light pod cyprysami- porażka. Dwa sezony się męczyły i były do kolan. To samo z Zebrinusami i jeszcze jedną trawą - wyższą od Morningów. Dotyczy to również innych roślin. U mnie w tamtym roku jedna hortka nie zakwitła ani jednym kwiatem, inne były liche.
W tym roku połozyliśmy linię kroplującą- tak po prostu - przy głównej łodydze roślin i wpinam ja do węża. Zmiana kolosalna. Woda dostaje się w pierwszej kolejności pod korzeń rosliny, a cyprys jest dopiero po niej. To samo po drugiej stronie działki - pod Brabantami. Różnica bardzo znaczna.
Jeśli nie mają stałego bezpośredniego dojscia do wody to wszystko co jest duże i ma system korzeniowy rozległy będzie tę wodę zabierało.