Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 22:54, 15 lip 2017

Moniq napisał(a)
Ja mam trzcinniki i całkiem, całkiem, chociaż dopiero drugi sezon.

Trzcinniki powiadasz?Musze poczytaćDadzą radę przy tujach?
Ewa777 22:57, 15 lip 2017

jazzy napisał(a)
Chociażby gracki lub morning light Albo trzcinnik KF Najlepiej takie, które Tobie podobają się najbardziej

ML mam u siebie drugi rok i to są chyba najbardziej zachudzone i najmniejsze ML na całym O.
jazzy 23:02, 15 lip 2017

Ewa777 napisał(a)

ML mam u siebie drugi rok i to są chyba najbardziej zachudzone i najmniejsze ML na całym O.
Ewuś, a jaką Ty masz tam ziemię? Bo chyba dołki można odpowiednio zaprawić i będą rosły Czy nie?

ps. Podsyłam KF
http://www.greenspiration.pl/wp-content/uploads/2016/04/Doyle-Herman-Design-Associates_Residental-Garden_3.jpg
Sabina76 23:10, 15 lip 2017

Ewka,Ty to wszystko wciśniesz i wszędzie a ogród masz gumowy
Margo 21:49, 16 lip 2017

Ewo, ja przy tujach mam Gracki i teraz w 4 sezonie są to potwory. A były w "międzyczasie " przesadzanie właśnie tuż pod tuje. Nie wiem czy kojarzysz miejsce u mnie bardziej w tylnej części ogrodu za ławeczka sobie rosną ?
Dają radę bez problemu.
Ewa777 22:41, 16 lip 2017

jazzy napisał(a)
Ewuś, a jaką Ty masz tam ziemię? Bo chyba dołki można odpowiednio zaprawić i będą rosły Czy nie?

ps. Podsyłam KF
http://www.greenspiration.pl/wp-content/uploads/2016/04/Doyle-Herman-Design-Associates_Residental-Garden_3.jpg

Jakie cudne zdjęcie,a te trawki aż świecą
Marta,normalnie mam gline,ale zawsze wykopujemy dołek,wrzucamy ziemię z worka,kompost jak mamy i tyle.Możesz mnie podszkolić jak przygotować miejsce pod trawki,aby dobrze rosły
Ewa777 22:42, 16 lip 2017

Sabina76 napisał(a)
Ewka,Ty to wszystko wciśniesz i wszędzie a ogród masz gumowy
Nie wiem jak to sie dziej,ale co roku pojawiają się nowe miejsca dla roślin
Ewa777 22:45, 16 lip 2017

Margo napisał(a)
Ewo, ja przy tujach mam Gracki i teraz w 4 sezonie są to potwory. A były w "międzyczasie " przesadzanie właśnie tuż pod tuje. Nie wiem czy kojarzysz miejsce u mnie bardziej w tylnej części ogrodu za ławeczka sobie rosną ?
Dają radę bez problemu.
Gosiu,do jakiej wysokośxi urosły Ci gracki?Jestem ciekawa, czy róże ich nie zasłonią.
Ewa777 22:45, 16 lip 2017

Margo napisał(a)
Dają radę bez problemu.
Gosiu,do jakiej wysokośxi urosły Ci gracki?Jestem ciekawa, czy róże ich nie zasłonią.
Kasik 08:07, 17 lip 2017

Ewa777 napisał(a)

Dziewczynki,chetnie tam upchne trawki, tylko zaproponujcie mi niezawodne,wydokie trawy, które dadzą sobie radę przy tujach.

Ewa- miałam Morning Light pod cyprysami- porażka. Dwa sezony się męczyły i były do kolan. To samo z Zebrinusami i jeszcze jedną trawą - wyższą od Morningów. Dotyczy to również innych roślin. U mnie w tamtym roku jedna hortka nie zakwitła ani jednym kwiatem, inne były liche.

W tym roku połozyliśmy linię kroplującą- tak po prostu - przy głównej łodydze roślin i wpinam ja do węża. Zmiana kolosalna. Woda dostaje się w pierwszej kolejności pod korzeń rosliny, a cyprys jest dopiero po niej. To samo po drugiej stronie działki - pod Brabantami. Różnica bardzo znaczna.

Jeśli nie mają stałego bezpośredniego dojscia do wody to wszystko co jest duże i ma system korzeniowy rozległy będzie tę wodę zabierało.