Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

BusyBee 08:42, 01 maj 2015

Gabrysia_ napisał(a)
Widzę...a wcześniej chyba nie miałam,znalazłam nawet w lawendzie,rozmawiałam z panem co to się zna na tych wszystkich paskudach i muszę cię zmartwić bo lubią prawie wszystko.

O choroba- to nie jest dobra wiadomość...
BusyBee 08:43, 01 maj 2015

Juzia napisał(a)
Znów te paskudy?

To właśnie moje wczorajsze odkrycie w jednej z doniczek z bardzo dobrze wyglądającej szkółki....i bądź tu człowieku mądry
JoannA 08:52, 01 maj 2015

Kasiu,
wykop i sprawdź wszystkie roślinki kupione w tej szkółce.
Może robactwo nie zdążyło się jeszcze rozejść po ogrodzie. Żurawki wyglądają ładnie więc mogą być czyste. Uważnie przejrzyj te rozchodniki, wypłucz korzenie.
Ja też mam parę roślin z tej szkółki (zawilce, jeżówki i proso) i zastanawiam sie co zrobić. Żadnych niepokojących objawów nie zauważyłam więc jeszcze nie panikuję.
Wygląda na to że każdą nową zakupioną roślinę trzeba dokładnie przeglądać przed posadzeniem. Szkółki oferują nam gratisiki z których niekoniecznie się cieszymy.
Aneta1309 08:52, 01 maj 2015

Roślinki z wkładką w sprzedaży to już lekkie przegięcie jest, a może je od razu jakąś chemią potraktować wiem że to szkodliwe jest ale jakby mi miały spustoszenie w całym ogrodzie zrobić to sentymentów w takiej sytuacji bym nie miała.
BusyBee 08:58, 01 maj 2015

JoannA napisał(a)
Kasiu,
wykop i sprawdź wszystkie roślinki kupione w tej szkółce.
Może robactwo nie zdążyło się jeszcze rozejść po ogrodzie. Żurawki wyglądają ładnie więc mogą być czyste. Uważnie przejrzyj te rozchodniki, wypłucz korzenie.
Ja też mam parę roślin z tej szkółki (zawilce, jeżówki i proso) i zastanawiam sie co zrobić. Żadnych niepokojących objawów nie zauważyłam więc jeszcze nie panikuję.
Wygląda na to że każdą nową zakupioną roślinę trzeba dokładnie przeglądać przed posadzeniem. Szkółki oferują nam gratisiki z których niekoniecznie się cieszymy.

Czyli jednak płuczemy korzenie- zrobi się

....poczytałam teraz o tym świństwie...jaja mają mniej niż milimetr czyli nie mam szansy ich zobaczyć trzeba płukać....

Asiu nie mam zamiaru się zamartwiać, ale nie powiem, że nie jestem zaskoczona
BusyBee 09:00, 01 maj 2015

Aneta1309 napisał(a)
Roślinki z wkładką w sprzedaży to już lekkie przegięcie jest, a może je od razu jakąś chemią potraktować wiem że to szkodliwe jest ale jakby mi miały spustoszenie w całym ogrodzie zrobić to sentymentów w takiej sytuacji bym nie miała.

Ja też nie jestem sentymentalna tylko z tą chemią to nie takie proste- nie wiem, czy na prawdę jest coś skutecznego...Ela ciągle z nimi walczy...nicienie nie sprawdziły się ...teraz testuje coś nowego
Gabrysia_ 09:03, 01 maj 2015

U mnie też nicienie słabo wypadły,więc użyłam Dursbanu i ten dużo lepiej sobie poradził.Staram się nie używać za dużo chemii w ogrodzie,ale czasem to mus!
Ja nawet nie robię profilaktycznych oprysków
JoannA 09:05, 01 maj 2015

Mam nadzieję że to robactwo było tylko w tej jednej doniczce.
Czekam na dobre wiadomości.
buziaki
BusyBee 09:10, 01 maj 2015

Gabrysia_ napisał(a)
U mnie też nicienie słabo wypadły,więc użyłam Dursbanu i ten dużo lepiej sobie poradził.Staram się nie używać za dużo chemii w ogrodzie,ale czasem to mus!
Ja nawet nie robię profilaktycznych oprysków

A ten dursban to tylko oprysk, czy jakąś lancę doglebową trzeba mieć??

Pytam tak na wszelki wypadek
BusyBee 09:11, 01 maj 2015

JoannA napisał(a)
Mam nadzieję że to robactwo było tylko w tej jednej doniczce.
Czekam na dobre wiadomości.
buziaki

Ja też
.....zaraz do ogrodu lecę, bo pogoda ładna, a przecież to Święto Pracy