Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

Magda_ 10:32, 11 cze 2015

Kasia czy to dobry pomysł żeby ciapnąć to co zostało po tulipanach? pytam bo sama się nad takim zabiegiem zastanawiam ale nie wiem czy im nie zaszkodzę
lindsay80 11:19, 11 cze 2015

polinka napisał(a)

Kostrzewa śliczna, gigant niezły Kwiatki możesz wyciąć. Robiłam tak ze swoją rok temu i jeszcze ładniej się zagęściła. Czytałam, że kostrzewę trzeba co kilka lat dzielić bo robi się brzydka, podobno wycinanie kwiatostanu chroni ją przed tą brzydotą

Chciałam wyciąć swoim kostrzewom te kwiatostany, ale odkryłam, że jak się pociągnie za taki jeden to super wychodzi - czy to ma jakieś znaczenie, czy się wytnie te kwiatostany czy powyciąga?
Kiedy najlepiej dzielić kostrzewy?
Moje też się zrobiły gigantami, a sadziłam jesienią ubiegłego roku.
lojalna_ 14:04, 11 cze 2015

Magda_ napisał(a)
Kasia czy to dobry pomysł żeby ciapnąć to co zostało po tulipanach? pytam bo sama się nad takim zabiegiem zastanawiam ale nie wiem czy im nie zaszkodzę

Moja sasiadka pokazala mi taki myk...stajesz nogami na cebuli i ciagniesz za badyl i wychodzi calosc ):
BusyBee 20:41, 11 cze 2015

Juzia napisał(a)

Wstawię u siebie ok?

Czerwiec - wrzesień?

Super zaraz polecę obczaić
Dzięki Juziu
BusyBee 20:46, 11 cze 2015

kosolka napisał(a)
Ostrogowca też właśnie kilka dni temu odkryłam na forum i się zakochałam
Twój placyk jest piękny! Jestem codziennie, tylko mało gadam

Na fotce od Kasi panuje niepowtarzalny klimat, tam ostrogowiec wygląda przepięknie
Ile jeszcze roślin nas zachwyci...się pytam?
Trzeba włączyć jakąś blokadę na te chciejstwa

A placyk i nam się podoba Duży kontrast z tym spróchniałym brukiem z zeszłego roku, który zapadał się przy chodzeniu
Dziękuję
BusyBee 20:50, 11 cze 2015

Kasya napisał(a)
ja chyba tez mam pysznogłówke

dostalam w 2-3szt zeszlym roku i nie wiedzialam co a w tym roku juz jest kepa ze 20 szt

jeszcze nie kwitnie

No to mega się rozrosła ciekawe jaki kolor będziesz miała wiesz? czy to niespodzianka?

Moje naparstnice, które miały być białe są kolorowe ale wyglądają przepięknie sama bym tego na pewno tak nie wymyśliła

BusyBee 20:54, 11 cze 2015

lojalna_ napisał(a)

W rozowym Ci do twarzy

Jaaasne ale mojemu ogrodowi bardziej na coś się chciałam zdecydować- żeby nie było za kolorowo...tak jakoś samo przyszło
Pooddawałam inne kolory, jeszcze mi tylko żółta róża została- przez pomyłkę ją posadziłam- dziś patrzę, a tu żółty pąk wkrótce eksmisja...do Mamy
BusyBee 20:56, 11 cze 2015

anabuko1 napisał(a)

ależ mi się ten widoczek podoba.
Jeżówki bardzo bobry pomysł na posadzenie.a może jeszcze lilie???

A jakie lilie masz na myśli?? wysokie? ...bo o liliach nie wiem nic nigdy ich nie miałam...
Tam z tyłu są gracki posadzone....ciasno trochę....potrzebuję tylko czegoś bardziej z przodu- tuż za trawkami....
BusyBee 21:01, 11 cze 2015

Magda_ napisał(a)

Jakiś czas temu wycięłam kwiaty, a liście zostały na prawie 2 tygodnie. To nie za długo, ale jak wróciłam, to te resztki bardzo brzydkie były- leżały na rabacie, całe w ślimakach Zagłuszały hortensje i trawy.... No i straciłam cierpliwość

Jak możesz na to patrzeć u siebie, to zostaw jeszcze na trochę...
BusyBee 21:06, 11 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Chciałam wyciąć swoim kostrzewom te kwiatostany, ale odkryłam, że jak się pociągnie za taki jeden to super wychodzi - czy to ma jakieś znaczenie, czy się wytnie te kwiatostany czy powyciąga?
Kiedy najlepiej dzielić kostrzewy?
Moje też się zrobiły gigantami, a sadziłam jesienią ubiegłego roku.

Ze mnie żaden fachowiec...niestety Może i lepiej to powyciągać- jeśli się da. Spróbuję jutro, bo kilka mi jeszcze z kwiatostanem zostało.
.... ale trawy bym dzieliła jak wszystko- jesienią albo wiosną....boję się teraz takich zabiegów, bo za gorąco. U mnie w weekend ma być ponad 30 stopni...

Teraz cały ogród podlałam...ufff A jutro florowitem lecę