Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

ewakatowice 21:47, 01 wrz 2014

Mnie tam berberys Maryśka przy płocie by „siadł” pięknie się wybarwia, kosodrzewina mnie zawsze kusi nawet posadzona w formie żywopłotu niskiego wygląda pięknie…
Zanim ruszę makówką ile masz tam miejsca?
BusyBee 21:49, 01 wrz 2014

Ewa777 napisał(a)
Kasiu, ja Ci raczej nic nie podpowiem. Ale może wrzuć pytanie na tym wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat

Tam wypowiadają się osoby, które mają fajne pomysły

Poczekam jeszcze chwilkę, może coś się skrystalizuje...
A jak nie, to może to będzie wyjście... Dziękuję za pomysł
BusyBee 21:52, 01 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)
Mnie tam berberys Maryśka przy płocie by „siadł” pięknie się wybarwia, kosodrzewina mnie zawsze kusi nawet posadzona w formie żywopłotu niskiego wygląda pięknie…
Zanim ruszę makówką ile masz tam miejsca?

Pomiędzy tujami jest 2.5 m. Do drzewka od płotu nie mierzyłam, ale na pewno 1.5 m.
Płot ma jakieś 1.60- 1.70 wysokości... Czyli miejsca sporo dla różnych nasadzeń....
JulkAd 21:54, 01 wrz 2014

BusyBee napisał(a)

U mnie żurawki coś nie tęgo rosną.. oczywiście trochę ich mam, ale raczej w półcieniu, a tam będzie słońce do 17 Nie wiem które sobie poradzą...
Ale można spróbować jakieś znaleźć...

Ja mam dwie, albo nawet trzy odmiany na słońcu, nic się z nimi nie dzieje...w środę jak pogoda będzie to obfocę...może ktoś zidentyfikuje...u mnie tam gdzie róże mam słonko od 9 do 18

Buziolki na dobranoc
BusyBee 21:55, 01 wrz 2014

Jest jeszcze pomysł, aby zrobić żywopłot z choiny....Nie mam z nią doświadczenia- jak szybko rośnie? i co do niej pasuje ?
BusyBee 21:55, 01 wrz 2014

JulkAd napisał(a)

Ja mam dwie, albo nawet trzy odmiany na słońcu, nic się z nimi nie dzieje...w środę jak pogoda będzie to obfocę...może ktoś zidentyfikuje...u mnie tam gdzie róże mam słonko od 9 do 18

Buziolki na dobranoc

Dzięki Julcia
GosiaJoanna 22:05, 01 wrz 2014

BusyBee napisał(a)

Dziękuję za link
W życiu tam nie byłam, ale widzę, że nie za wielki wybór mają...Cisy w prawdzie są...

Poniewaz specjalizują się w tujach szmaragd głównie, zaopatruja cała Polske tak mi ten Pan mówił
JulkAd 14:56, 02 wrz 2014

BusyBee napisał(a)
Jest jeszcze pomysł, aby zrobić żywopłot z choiny....Nie mam z nią doświadczenia- jak szybko rośnie? i co do niej pasuje ?

Choinę kanadyjską w formie żywopłotu ma w swoim ogrodzie Marta z "Zielony Punkt - ogród Finki", Ona na pewno by wiedziała, ponieważ prowadzi szkółkę, jedyny problem to ten, że rzadko zagląda na forum....kiedyś gościła u niej Maja podaję więc link do odcinka, ale nie wiem czy jest mowa o szybkości wzrostu....

http://majawogrodzie.tvn.pl/155,Ogrod-sklep-i-szkolka-w-jednym-Storczyki-gruntowe-odc-442,odcinek.html

Pozdrawiam
Karol99 15:17, 02 wrz 2014

Danusia zawsze poleca choiny i mówi ze maja dość szybki wzrost, ale w wilgotnym miejscu
BusyBee 16:16, 02 wrz 2014

JulkAd napisał(a)

Choinę kanadyjską w formie żywopłotu ma w swoim ogrodzie Marta z "Zielony Punkt - ogród Finki", Ona na pewno by wiedziała, ponieważ prowadzi szkółkę, jedyny problem to ten, że rzadko zagląda na forum....kiedyś gościła u niej Maja podaję więc link do odcinka, ale nie wiem czy jest mowa o szybkości wzrostu....

http://majawogrodzie.tvn.pl/155,Ogrod-sklep-i-szkolka-w-jednym-Storczyki-gruntowe-odc-442,odcinek.html

Pozdrawiam

Dziękuję Juleczko Obejrzę odcinek.
Tylko czy to będzie dobry wybór??
Na żywopłot trzeba trochę poczekać, więc te miskanty musiałabym posadzić z przodu, żeby zasłoniły trochę w trakcie sezonu. Czy one będą pasowały przed choiną? A przed nimi te róże...