Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

leon60 21:35, 15 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

2. Gdzieś na początku wątku planowałaś warzywnik w narożniku działki, za jakimś żywopłotem/ekranem. To według mnie lepszy pomysł, niż eksponowanie skrzyń na linii widokowej z tarasu. Nawet najpiekniej skomponowane układy warzyw w skrzyniach kiedyś kończą żywot i wyglądają niewyjściowo Ale ekspertem nie jestem, można zapytać Magdy70 jak się zawartość skrzyń prezentuje o różnych porach roku.

Z tego właśnie powodu postanowiłam zasłonić swoje
Wieloszka 22:03, 15 lis 2014

Jazzy, jednak jeszcze jeden grosik dorzucę , bo tak mi teraz przyszło na myśl: planujesz najbliższe otoczenie domu, bo na pewno to chcesz posadzić w pierwszej kolejności. Ale zrobiłabym zarys całości, żeby było spójnie. Oczywiście potem można zmieniać, modyfikować. Ale lepiej wcześniej ustalić, gdzie będzie (czy będzie/jeśli będzie) m.in. warzywnik, duże drzewa, jakaś ławka/plac zabaw/huśtawka itp. Zima idzie, masz czas Ważne, że zaczęłaś z kopyta
Tej spójności zabrakło na początku u mnie i teraz zdarza się, że muszę pół ogrodu przesadzić (jak tej wiosny), żeby pasowało do reszty
Ewkakonewka 22:54, 15 lis 2014

Ja nie podpowiem dobrze wiesz za to czytam dzień i noc
Ty nowa jesteś znowu ulala
jazzy 23:27, 15 lis 2014

Magda_ napisał(a)

to przez zimę ciułaj kasiorkę, żeby na wiosenne zakupy było

Taki mam plan
jazzy 23:28, 15 lis 2014

leon60 napisał(a)

Z tego właśnie powodu postanowiłam zasłonić swoje

Muszę zerknąć czym je zaslonilas
jazzy 23:38, 15 lis 2014

Wieloszka napisał(a)
Jazzy, jednak jeszcze jeden grosik dorzucę , bo tak mi teraz przyszło na myśl: planujesz najbliższe otoczenie domu, bo na pewno to chcesz posadzić w pierwszej kolejności. Ale zrobiłabym zarys całości, żeby było spójnie. Oczywiście potem można zmieniać, modyfikować. Ale lepiej wcześniej ustalić, gdzie będzie (czy będzie/jeśli będzie) m.in. warzywnik, duże drzewa, jakaś ławka/plac zabaw/huśtawka itp...

Oki będę myśleć nad całością
Zakładanie ogrodu pierwszy raz, to jest trochę tak jak budowa pierwszego domu - zawsze popełniamy mniejsze lub większe błędy, czegoś nie przemyslimy do końca, o czymś zapomnimy, albo po prostu kupimy tańszą rzecz, żeby zaoszczędzić. Czasem można to naprawić, a czasem jest już za późno na zmiany i tak musi zostać. W ogrodzie podobnie, chociaż ogród więcej wybacza, bo przecież przesadzić można prawie wszystko Ale mi się zebrało na refleksje
jazzy 23:39, 15 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Ja nie podpowiem dobrze wiesz za to czytam dzień i noc
Ty nowa jesteś znowu ulala

A czemu nie podpowiesz? Jestem oburzona
jazzy 00:17, 16 lis 2014

Wklejam sobie od Moniki z perspektywą http://cisy.pl/index.php/2011/07/25/nawozenie/
eda 09:03, 16 lis 2014

Wpadłam na uzupełnienie myśli paaani ... a tu o0 proszę jaka modelka mmmm Sprzęt przede wszystkim tylko maaało fotek smutno mi ....dawaj fotki Fajnie że miłorząb jest bo liście efektowne
Wieloszka 09:06, 16 lis 2014

jazzy napisał(a)

Oki będę myśleć nad całością
Zakładanie ogrodu pierwszy raz, to jest trochę tak jak budowa pierwszego domu - zawsze popełniamy mniejsze lub większe błędy, czegoś nie przemyslimy do końca, o czymś zapomnimy, albo po prostu kupimy tańszą rzecz, żeby zaoszczędzić. Czasem można to naprawić, a czasem jest już za późno na zmiany i tak musi zostać. W ogrodzie podobnie, chociaż ogród więcej wybacza, bo przecież przesadzić można prawie wszystko Ale mi się zebrało na refleksje

Dobrze, że teraz te refleksje, a nie za 4 lata Wiesz jak trudno przesadzić drzewo, gdy bryła korzeniowa waży ze 200kg? A ja wiem