Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

iwka 12:49, 14 wrz 2015

no właśnie wianuszek śliczny, chciałam sobie zrobić, ale u mnie jakiś deficyt na jarzębinę. Piękne zdjęcia, taki klimatyczne i romantyczne
malkul 12:50, 14 wrz 2015

wianek klimatyczny a tój mały busz pieknie przyrasta
chojna 14:17, 14 wrz 2015

Mi się tez ten klimat bardzo bardzo podoba !!!
Waldek dobrze radzi , z tym że ja zamiast rozchodników dałabym carexy.
chojna 14:21, 14 wrz 2015

A widzisz jaki ze mnie amator. Jeszcze nie mam ani jednej róży.
The fairy są pierwsze na mojej liście.

WerBena jest genialna.
inag 18:12, 14 wrz 2015

Mi też pomysł Waldka się podoba, tylko zastanawiam się czy dałabym rośliny po łuku czy na prosto... Jakoś ta druga opcja do tych ścieżek i układu innych roślin bardziej mi pasuje..
waldek727 19:22, 14 wrz 2015

Jasne.
Należałoby dobrać taki układ nasadzeń który pasowałby do linii ogrodu.
babka 19:29, 14 wrz 2015

waldek727 napisał(a)
To jest tylko moja propozycja której nie musisz brać wogóle pod uwagę.
Po łuku posadziłbym pięć Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea'. Z tyłu pomiędzy nimi hortensje które przewieszałyby swoje kwiatostany na cyprysiki, a przed cyprysikami w całej rozciągłości przy przejeździe rozchodniki w 2-3 odmianach.

Odpadłam od komputera wczoraj a raczej Żon pogonił mnie do spania sorki
Twoja propozycja bardzo mi się podoba, bardzo Nie wiem jednak czy będzie tam dość miejsca na tyle roślin. Zmierzyłam dziś i mniej więcej uzyskam tam metr szerokości rabaty. Ale dzięki Twojej sugestii mam już jaki s obraz przed oczami. Przede wszystkim uzmysłowiłam sobie, że wysokie hortensje, którymi zamierzałam zastąpić vanillki nie pozwolłyby mi na uzyskanie płynności nasadzeń. Tak więc zostają na miejscu te, które są i będę takimi samymi uzupełniała resztę rabaty
Dzięki Waldku, Twoje propozycje bardzo do mnie przemawiają

waldek727 napisał(a)

Ja to jeszcze lubię styl glamour i shabby chick.
Ale jestem światowy. C nie?

Oto to

Ewa, Olu, Jolka, Kosolka - dziękuję, cieszy mnie że się wam podoba a co do Waldkowego pomysłu to też jestem na tak. Może nie do końca z tym łukiem wiem jak sobie poradzić ale do realizacji jeszcze trochę wody upłynie i myślę że uda mi się dopracować ten plan
babka 19:33, 14 wrz 2015

ewa004 napisał(a)
Olus zacznę od tego że moja córcia tez Ola ...piekne imię ...a jaka cholera niedobra ...ale Olki to ponoc tak maja

Ogród coraz piękniejszy .
Z tym pomieszaniem stylów to masz tak jak ja ,wszystko po trochu mi się podoba
Dlatego i u mnie sa zgrzyty typu czerwona cegła i proste donice z kulkami nie wspomnę ze na tle stodoły

U Ciebie to wszystko ładnie ze sobą posuje ,więc nie przesrtawaj rób dalej jak robisz
A Waldka propozycja jest dobra ....nawet bardzo ...ale to Twój ogród

To fakt, Ole tak mają wiem o czym mówisz ale są za to kochane - podobno

U Ciebie akurat to przemiesznie mi się bardzo podoba i nie nazwałabym tego zgrzytami. Po prostu ciężko pogodzić wyobrażenia i możliwości ze stanem zastanym. O ileż prościej byłoby stworzyć ogród w nowym "czystym" otoczeniu
babka 19:35, 14 wrz 2015

Edzia, moje podwórko malutkie więc nie nachodzę się zbytnio przy robieniu zdjęć
Wianek uwiłam z gałązek ściętych wierzb spod płotu
babka 19:49, 14 wrz 2015

iwka napisał(a)
no właśnie wianuszek śliczny, chciałam sobie zrobić, ale u mnie jakiś deficyt na jarzębinę. Piękne zdjęcia, taki klimatyczne i romantyczne

Dzięki Iwonka za słowa uznania U mnie jarzębiny pod dostatkiem a za rok liczę na grona z własnego drzewka

malkul napisał(a)
wianek klimatyczny a tój mały busz pieknie przyrasta

Gosiu, do Twojego wieńca to mojemu duużo brakuje Ne wiem ale sporą trudność sprawiło mi przymocowywanie jerzębinowych kiści do gałązek. W planie miałam udekorować całą obręcz ale dała za wygraną Pewnie do podkładu ze słomy byłoby łatwiej bo można by po prostu je przyklejać ?
Cieszę się bardzo z Twojej aprobaty

chojna napisał(a)
Mi się tez ten klimat bardzo bardzo podoba !!!
Waldek dobrze radzi , z tym że ja zamiast rozchodników dałabym carexy.

A widzisz, carexy też dobra myśl Dzięki
Ja z tych mało różanych i doświadczenia brak ale te polecam bo dużo koło nich chodzić nie trzeba

inag napisał(a)
Mi też pomysł Waldka się podoba, tylko zastanawiam się czy dałabym rośliny po łuku czy na prosto... Jakoś ta druga opcja do tych ścieżek i układu innych roślin bardziej mi pasuje..

No tu mam podobnie ale łuk też ma swoje plusy bo pozwoliłby na wypełnienie kąta, który powstanie przy łączeniu płotu i ogrodzeniu kojca.
Wiosną będę działać z tworzeniem tej rabaty i nadaniu jej właściwego kształtu bo teraz to tylko murek oporowy z kamieni polnych.