Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

paula23 22:54, 18 paź 2015

babka napisał(a)

Olu mniej więcej boki pod ścianą i płotem będą miały 260, głębokie na ok 90cm, wysokie 50cm

pomyślałam o takim rozmieszczeniu (???) na płocie będzie ekran z drewna połączony z pergolą

Oj jaki tu ruch
Ja tam amator jestem ale red baron z kulami bukszpanowymi ładnie by tu wyglądał i widziałabym do tego jeszcze tojeść rozesłaną tak wypływającą:

paula23 22:54, 18 paź 2015

Oj przepraszam za dubel.
babka 23:12, 18 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
na zupełnie pierwszy rzut oka to red baron do tej donicy za mało i za delikatnie ...rozplenice ktore z niej wypływaja wygladały by bosko a gdyby była mozliwoasc zasadzenia tego rb pod nia to by juz było cudownie ale tam chyb aziemi na rabate nie masz.

Jolka, RB mam dużo i MUSZĘ je tam wsadzić bo innego miejsca brak. Pod donicą jest lity beton, nie do skucia. Kiedyś stał w tym miejscu wielki silos i beton ma wylane głębokie "łapy" mąż nie zgodzi się na skuwanie tego. więc rabata w tym miejscu odpada
Rozplenice też brałam pod uwagę ale głównie po stronie płotu. Hmmm ... zburzyłaś mój spokój
babka 23:16, 18 paź 2015

mateuszmichn napisał(a)

No tak. Inaczej widać te wszystkie odległości na zdjęciu a inaczej jest w realu.
Chodzi mi o to, że jak patrzysz na donice z góry to żeby zrobić ściankę szerszą, z dwóch podkładów. Jak coś mogę zarysowac jeśli źle wytłumaczyłem

Donica będzie za wysoka żeby potraktować ją jako siedzisko, przysiąść będzie można ale żeby się rozsiąść to już niezbyt komfortowo będzie
Myślimy raczej o "doklejeniu" takiego siedziska do donicy.
babka 23:20, 18 paź 2015

Witaj Paula Fajnie że do mnie zajrzałaś, cieszę się
Tojeść super, bardzo mi się ten pomysł podoba, szczerze to już myślałam żeby dać coś spływającego. Mam też carexa z długimi, zielonymi liśćmi, planowałam go tam umieścić.
waldek727 23:27, 18 paź 2015

Ja w tym winklu Olu jakoś nie widzę tych donic. Co najwyżej lekkie podniesienie gruntu obramowanego tymi samymi belkami które już masz w ogrodzie. Przed ścianą i przed pergolą posadziłbym Berberys Thunberga ,,Erecta" i przed nim Imperatę. Boki zakończyłbym pierisem japońskim ,,Mountain-Fire" i ewentualnie w samym winklu umieściłbym Variegatusa.
paula23 23:28, 18 paź 2015

babka napisał(a)
Witaj Paula Fajnie że do mnie zajrzałaś, cieszę się
Tojeść super, bardzo mi się ten pomysł podoba, szczerze to już myślałam żeby dać coś spływającego. Mam też carexa z długimi, zielonymi liśćmi, planowałam go tam umieścić.

To już Ty musisz wybrać co Ci się bardziej podoba ale decydując się na red barona i kule bukszpanowe tojeść rozesłana aurea, ładnie by się tam odbijała, zarośnie piękny dywanik wokół nich jest taniutka. Widziałam mnóstwo kompozycji w donicach z nią. Sama zamówiłam 30 szt i planuje u siebie donice z jej udziałem jak jej pozwolisz to nawet się będzie kładła "na ziemi" jak wyrośnie z donic a i można jej mały stelaż zrobić żeby i tło na ścianie zrobiła
babka 23:42, 18 paź 2015

waldek727 napisał(a)
Ja w tym winklu Olu jakoś nie widzę tych donic. Co najwyżej lekkie podniesienie gruntu obramowanego tymi samymi belkami które już masz w ogrodzie. Przed ścianą i przed pergolą posadziłbym Berberys Thunberga ,,Erecta" i przed nim Imperatę. Boki zakończyłbym pierisem japońskim ,,Mountain-Fire" i ewentualnie w samym winklu umieściłbym Variegatusa.

Jak już pisałam Waldku w tym miejscu nie ma gruntu a jest betonowa gruba wylewka. Donica ma zasłonić brzydką i trudną do naprawienia podmurówkę. Nad całością będzie pergola, w tym kącie bez "zadaszenia"
Dlaczego uważasz, że w tym miejscu taka donica nie będzie pasować ?
babka 23:45, 18 paź 2015

paula23 napisał(a)

To już Ty musisz wybrać co Ci się bardziej podoba ale decydując się na red barona i kule bukszpanowe tojeść rozesłana aurea, ładnie by się tam odbijała, zarośnie piękny dywanik wokół nich jest taniutka. Widziałam mnóstwo kompozycji w donicach z nią. Sama zamówiłam 30 szt i planuje u siebie donice z jej udziałem jak jej pozwolisz to nawet się będzie kładła "na ziemi" jak wyrośnie z donic a i można jej mały stelaż zrobić żeby i tło na ścianie zrobiła

Czyli już mam wybór Tojeść jest bardzo dekoracyjna a drugim jej walorem jest to, ze psy nie będą miały na nią ochoty
Zerknęłam na chwilę do Ciebie i widzę żeś też zapsiona
babka 23:54, 18 paź 2015

Tak na szybko narysowałam o co mi chodzi. Perola będzie nad całością aż do płotu ale listewki zacieniające będą tylko nad częścią stołową i ew nad minirabatką z tatarakiem. Proporcje nie są tu zachowane ale placyk z betonem jest dość spory.