Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

magnolia 08:50, 29 paź 2015

wg mnie mogą tu ładnie wygladać trzcinniki. Ale wiesz, przez pierwszy sezon tez je ledwo dojrzysz na tym tle, bo bedą miały po 5 źdźbeł, a one jeszcze cieńsze niż miskantów.
Ich atutem będzie to że juz w czerwcu zakwitną i będą zdobić do zimy.
Możesz je posadzić nie w rządku, tylko w dwóch , przynajmniej na części tego żwirowego trójkąta?- z tej foty wydaje się, że byłoby ładniej.

babka 10:14, 29 paź 2015

Magnolio dziękuję za fachowe rady, jesteś niezastąpiona
To że pierwszy sezon byłby mało spektakularny nie zniechęca mnie wcale. Pomysł by posadzic je w dwórzędzie jest wykonalny i świetny, w życiu bym na to nie wpadla już to widzę oczami wyobraźni Ale tak szczerze, wymienialaś je na moim miejscu ? Te miskanty to najprawdopodobniej Grazillle, czyli pokroju parasolowatego raczej nie dadzą.
Jeszcze jestem ciekawa co Gosia powie na temat samych lisci.
Jeśli okażą miękkie to będzie zgryz. Maleparus .a wlaśnie takie i RedBaron też. Miskant został zjedzony, ledwie go uratowalam a czerwone musialam czym prędzej przesadzic tam gdzie psy nie mają wstępu.
Magda70 10:26, 29 paź 2015

Jak Ci zeżarły malepartusa to trzcinnika też. w/g mnie trzcinnik jest delikatniejszy (mam obie trawki)
babka 10:34, 29 paź 2015

Magda70 napisał(a)
Jak Ci zeżarły malepartusa to trzcinnika też. w/g mnie trzcinnik jest delikatniejszy (mam obie trawki)

Łoj! No to po kaczaku ...
Magda70 10:36, 29 paź 2015

ale jeszcze dziś specjalnie sprawdzę

jak nie zapomnę...
magnolia 10:39, 29 paź 2015

tak szczerze to sama nie wiem czy bym wymieniała- to jest piekne miejsce do eksponowania większych traw. Pasuje i na trzcinniki i na miskanty.
Nie pamiętam Grazielli, a doszukać się trudno, czy jest dość drobnolistna jak Graciallimus, czy bardziej ma liście szersze- jak np Maleparthus? U Ciebie sprawia wrażenie raczej drobniejszych liści, co wydaje mi się świetne tutaj i właściwie mi w miskancie na tym by zależało.
U albmara jest fota Grazielli którą można sobie 'wkleić' w wyobraźni do Ciebie i mnie zachwyca
http://albamar.pl/pl/694-miskant-chiski-silberspinne-miscanthus.html

Podwójny rząd tu tez by się sprawdził i poprawił odczucia.

Trzcinnik znowu wczesny i bardziej delikatny,smukły....
ja widzę fragment u Ciebie, nie wiem czy stawiać na lekkość ( trzcinnik) i potzreba efektu wczesnego, czy raczej na bryłę- miskant
babka 10:58, 29 paź 2015

Na tej fotce robi wrazenie że hej! Moze ze zmianami wstrzymam się przez następny sezon i poobserwuję kiedy ma start i jak się zagęszcza a wtedy zdecyduję co zrobić. Wczesny start trzcinnika kusi bo od wiosny częsciej korzystamy z ogródka ale z drugiej strony aż tak bardzo nie przeszkadza mi widok na wjazd z azurami. Dodatkowo te delikatne listki... no dylemat
Dzięki serdeczne za pomoc, sprawa zostaje w zawieszeniu, do przemyslenia na spokojnie
Buźka :*

Madziu bez pospiechu, jak nie teraz to za rok
Magda70 11:00, 29 paź 2015

za rok tym bardziej zapomnę
babka 11:02, 29 paź 2015

Magda70 napisał(a)
za rok tym bardziej zapomnę

Nie bój żaby, przypomnę
Anda 12:07, 29 paź 2015

No widze i czytam, ze zmieny trawkowe sie szykuja A jak tam Ametyst? Wyglada jakos?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies