Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 22:31, 16 kwi 2016

Juzia napisał(a)
SUper!
Jak będzie za gęsto to przesadzisz

Ufff, się cieszę Bardzo

Czy wam też nie wyświetlają się powiadomienia ?

07_Rene napisał(a)
Relatywnie tanie, czyli za ile?
Ja nigdy nie widziałam w sprzedaży tak dużych magnolii. Cena często uzależniona jest od odmiany, bo te nowsze są po prostu sporo droższe.

Zgadza się, nowe odmiany były zdecydowanie droższe nawet przy niższym wzroście. Jednak i tak zdziwiona byłam, że wysokie na ok 3m drzewo kosztuje 150 - 200 zł. Liczyłam że takie okazy będą o wiele droższe.

amelia_b napisał(a)
Fajnie Olu to wygląda tulipanów to masz multum

Eee tam, u mnie to pikuś, byłaś u Anny z kamiennego kręgu ? Tam płyną szeroką rzeką !
Fajnie, że i Ty akceptujesz nasadzenia w donicy, teraz czekam na jeżówki i hortensje. Miały już być w piątek ale szkółka nie wyrabia na zakrętach i wysyłka dopiero po niedzieli a ja już przytupuję ze zniecierpliwienia
babka 22:47, 16 kwi 2016

Poszalałam dziś z lawendą, Troszę odczuły jesienne przesadzanie bo kępki bardzo różniły się wielkością i miałam problem z ciachaniem. Pierwszy raz kulkowałam i byłam bardzo ostrożna, wyszło dziwnie No i teraz kiedy stipa padła widzę, że muszę wyrównać do szerego tę z narożnika. Poczekać z tym do jesieni czy teraz się za to zabrać, jak radzicie ?

oczywiście asysta obowiązkowa

I moja zapomniana stipa. Cały tydzień jej nie podlałam ale jak widać ona całkiem dobrze się z tym czuła

babka 22:53, 16 kwi 2016

Nie mogę się doczekać kiedy tuje tuje podrosną i zasłonią to okropne tło. Dziś je troszkę wyrównałam by się zagęściły. Liczę się się wezmą w garść odkąd wycięłam im konkurencyjne wierzby.

W słońcu wszystko wygląda lepiej

W deszczu smutniej ale wszystko potrzebuje wody więc niech sobie pada

babka 22:57, 16 kwi 2016

Kwiatkowo

będą piwonie... aż dwa pąki

babka 22:58, 16 kwi 2016

Dubelek, wstawię więc wianek z mojej produkji gipsowej

Nie śmiać się

babka 22:58, 16 kwi 2016

i magnoliowo

07_Rene 07:20, 17 kwi 2016

Magnolia ma cudowne kwiaty
Żółte tulipany mi się bardzo podobają. Pamiętasz nazwę?
Moje piwonie o pakach to na razie nie myślą Oj, będzie się działo Ciekawe jakie ma kwiaty. Piwonie może krótko kwitną, ale wg mnie warto je mieć, za zapach i jakość kwiatów.
Stipę to już masz wypasioną

babka napisał(a)

W słońcu wszystko wygląda lepiej

Co to za zielona trawka wystaje z żurawek? Chyba jest powtórzona na niższym piętrze... to tatarak? Też mi się podoba...

Profesjonalnie zakulkowałaś lawendę A wiesz, że u mnie też jest krzywo? Myślę, że możesz jeszcze przesadzić...

Tuje na pewno ruszą z kopyta, bo wierzby strasznie wodę spijają. Wierzba dla mnie to jak chwast.

!50-200zł za taką dużą to całkiem atrakcyjna oferta. U nas takich nie ma Pewnie bym się skusiła, bo wolę dać więcej a mieć większy okaz

Udanej niedzieli Olu
babka 08:49, 17 kwi 2016

Ta trawka to irysy syberyjskie Reniu
Kwiatów piwonii też jestem ciekawa bo dostałam ją dwa lata temu od koleżanki jako nn. Nie wiem czy dałam jej dobre miejsce ale to jedyne w którym mogłam ją upchnąć.
Te tulipany to żelazne miniaturki skalne, noszą nazwę Tarda https://www.google.pl/search?q=tulipan+tarda&espv=2&biw=1097&bih=542&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiCjonOh5XMAhXC_SwKHRj8BRUQ_AUIBigB&dpr=1.75
A magnolię też chętnie bym zakupiła taką dużą ale dopiero teraz trafiłam do odpowiedniej szkółki. Ale mój liliput też kiedyś będzie duży

Trawnik mam zachwaszczony i o zgrozo rośnie w nim koniczyna. Em wyrzuca mi, że nie kupiłam nawozu z dotakiem chwastobójczym a nie mam kiedy podejść ręcznie do tematu. Czytałam o Biofikxie ale nie wiem czy to bezpieczny sposób, boję się że dostanie się roślinom rosnącym w pobliżu. Coś ktoś doradzi jak to ugryźć ?

PS. eMuś woła na śniadanko więc lecem i miłej niedzieli życzę U mnie LEJE !!
07_Rene 09:10, 17 kwi 2016

Ja w ubiegłym roku pryskałam trawnik preparatem chwastobójczym i miałam tylko taka końcówkę zabezpieczającą

http://sklepagora.pl/69-akcesoria-do-opryskiwaczy-kwazar

Jak zrobisz to przy bezwietrznej pogodzie to nie powinno się nic stać innym roślinom.

hm...Irysy syberyjskie powiadasz....
Krakus 09:13, 17 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

!50-200zł za taką dużą to całkiem atrakcyjna oferta. U nas takich nie ma Pewnie bym się skusiła, bo wolę dać więcej a mieć większy okaz

sa
widziałem w szkółce z drzewkami owocowymi...mieli kilka magnolii..takie duże może mnie 3 m ale spore cena zależna była od odmiany...najdroższe były Susan..