Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

beata_m 09:14, 17 kwi 2016

babka napisał(a)
Nie mogę się doczekać kiedy tuje tuje podrosną i zasłonią to okropne tło. Dziś je troszkę wyrównałam by się zagęściły. Liczę się się wezmą w garść odkąd wycięłam im konkurencyjne wierzby.

ale mi się tu podoba, bardzo klimatycznie i elegancko a z tymi turzycami wiesz co wyszło calkiem fajnie, ja też mam zboczenia na sadzenie w lini ale czasem chyba trzeba cos zmienic, a jaka masz boska lawende ... malkul pisała, że dużo piachu .... ja mam parę kępek ale w opłakanym stanie a chce takie jak Wy?! Ty tez masz Olka duzo piachu tam?! czy jakas specjalna ziemia?!
beata_m 09:14, 17 kwi 2016

a i ten trawnik ...
babka 09:30, 17 kwi 2016

07_Rene napisał(a)
Ja w ubiegłym roku pryskałam trawnik preparatem chwastobójczym i miałam tylko taka końcówkę zabezpieczającą

http://sklepagora.pl/69-akcesoria-do-opryskiwaczy-kwazar

Jak zrobisz to przy bezwietrznej pogodzie to nie powinno się nic stać innym roślinom.

Reniu a jest możliwe, że w lokalnym sklepie ogrodniczym aką końcówkę dostanę czy tylko net ? Muszę coś działać bo mam suszoną głowę

07_Rene napisał(a)
hm...Irysy syberyjskie powiadasz....

no, kosaćce
babka 09:39, 17 kwi 2016

Krakus masz rację, Susan najdroższa

Beatko pod lawendę kupiłam ziemię mieszną taka jak pod trawnik z dużą zawartością piasku. Lawenda lubi lekką, przepuszczalną i wapienną glebę. Woli suszę choć jeszcze w erze przedogrodowiskowej w swej nieświadomości posadziłam w pobliżu rynny i dodatkowo często ją podlewałam i miała się bardzo dobrze

Zmieszaj może tę część ziemi gdzie jest lawenda z piaskiem i potraktuj dodatkowo humusem, podsyp dolomitem lub zmieszaj z mielonymi skorupkami jajek. Powninno pomóc.
Elegancko to moze kiedyś będzie zobaczymy czy pergola nie wprowadzi tu zamieszania
A trawnik pełen chwastów, nie widać na zdjęciu ale naprawdę jest masakra a tu leje i ma padać w tym tygodniu. Chwasty się cieszą

beata_m 10:01, 17 kwi 2016

babka napisał(a)
Krakus masz rację, Susan najdroższa

Beatko pod lawendę kupiłam ziemię mieszną taka jak pod trawnik z dużą zawartością piasku. Lawenda lubi lekką, przepuszczalną i wapienną glebę. Woli suszę choć jeszcze w erze przedogrodowiskowej w swej nieświadomości posadziłam w pobliżu rynny i dodatkowo często ją podlewałam i miała się bardzo dobrze

Zmieszaj może tę część ziemi gdzie jest lawenda z piaskiem i potraktuj dodatkowo humusem, podsyp dolomitem lub zmieszaj z mielonymi skorupkami jajek. Powninno pomóc.
Elegancko to moze kiedyś będzie zobaczymy czy pergola nie wprowadzi tu zamieszania
A trawnik pełen chwastów, nie widać na zdjęciu ale naprawdę jest masakra a tu leje i ma padać w tym tygodniu. Chwasty się cieszą

dzięki Olka, w takim razie spróbuję ją podratować ... nawet nie pokazuje gdzie ją mam bo nie ma co pokazać ale w tym tyg akcja ratowania lawendy! hihih chwastów nie widać .. wygląda zjawiskowo. Mój trawnik cały w mleczach ... ale myślę go czymś potraktować u nas dziś słonecznie nawet bardzo pozdrawiam ciepło i miłej niedzieli życzę
inag 12:38, 17 kwi 2016

Jak zobaczyłam Twoją lawendę, stipę i trawnik to aż wstrzyamłam oddech! Piękne! Mój stan dodatkowo pogorszyły: Trawki, tulipany stokrotki, magnolia... Padłam! I Ty już masz pąki na piwoniach???! Normalnie nie chce się wierzyć! Moje jeszcze mają same młodziutkie, nierozwinięte liście a u Ciebie juz takie pąki!!! No i wianek też świetnie wyszedł
Ach... teraz będę miała o czym myśleć do wieczora...
Udanej, spokojnej niedzieli życzę...
07_Rene 17:53, 17 kwi 2016

Krakus napisał(a)

sa
widziałem w szkółce z drzewkami owocowymi...mieli kilka magnolii..takie duże może mnie 3 m ale spore cena zależna była od odmiany...najdroższe były Susan..

Dobrze, że nie widuje takich okazji
Ja widziałam najdroższą Geni, ok 170cm wysoką za 150zł

babka napisał(a)

Reniu a jest możliwe, że w lokalnym sklepie ogrodniczym aką końcówkę dostanę czy tylko net ? Muszę coś działać bo mam suszoną głowę

no, kosaćce

Nie mam pojęcia. Części do znanych opryskiwaczy powinny być dostępne. Zależy z jakiej masz firmy. Ja tą końcówkę miałam w zestawie.

Czekam na fotkę rojników -edit: widziałam już u mnie. Dzięki
babka 17:58, 17 kwi 2016

Tyle miłych słów że aż się zawstydziłam Chyba trochę niezasłużone brawa ale dziękuję bardzo Piwonia też mnie zaskoczyła. Musze poczytać czy je zasilać czy raczej tego nie lubią. W ubiegłym roku jak ją przesadzałam sypnęłam pod korzonek obornikiem, pewnie na jakiś czas jej starczy

Szukając zdjęć rozchodnika dla Reni natrafiłam na fotkę sprzed kilku lat kiedy na środku podwórka królował świerk "Stasiu" Na koniec zajmował dosłownie 3/4 przestrzeni. Oto on i moja ukochana Allynka

Został podgolony ale nie zdało to egzaminu bo wysysał całe życie z trawy a jego korzenie wiły się po wierzchu. Psy dokładały swoje robiąc klepisko

Tak więc pożegnanie Stasia dało początek nowemu ogrodowi, który dziś się tworzy
siakowa 18:37, 17 kwi 2016

Ale masz kwiecia ! A jaka stipa!!! Co z moja nie tak ze od tulego ma po 2 listki i 5 cm wysokosci
babka 18:48, 17 kwi 2016

siakowa napisał(a)
Ale masz kwiecia ! A jaka stipa!!! Co z moja nie tak ze od tulego ma po 2 listki i 5 cm wysokosci

Kasiu ja pikowałam po kilka razem tak więc to trochę takie złudzenie optyczne
Może Twoja ma za mokro bo stwierdzam, że ona woli niedolanie niż za dużo wilgoci.