Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

polinka 11:16, 07 lip 2016

Olu, widzę na zdjęciach piękny, gęsty trawnik.możesz zdradzić jak o niego dbasz?
babka 22:28, 09 lip 2016

Zjawiam się po krótkiej przerwie Trochę mnie ostatnio życie potargało ale pomału wracam do normalności więc siłą rzeczy wracam do Was

Nieładnie pozostawiać pytania bez odpowiedzi więc pędzę do Waszych wpisów

yolka napisał(a)
Pięknie u Ciebie

Powiedziałabym, że skromnie w porównaniu z różnorodnością u Ciebie

07_Rene napisał(a)

Róże nie owijają się w okół podpór. Musisz sama mocować, więc to Ty decydujesz jak je poprowadzić. Gałązki najlepiej prowadzić pod skosem, w miarę poziomo, wtedy wolniej krążą soki i róże lepiej kwitną na całej wysokości krzewu. Najlepiej i najdokładniej wiosną się mocuje, jak liście opadną lepiej widać pędy. Potem trzeba to robić w miarę na bieżąco
Już nie mogę się doczekać widoków
macham

Dobrze, ze mnie uświadomiłaś Nie miałam dotąd pnącej róży więc doświadczenia zero. Na widoki jeszcze kupa czasu, róże nawet nie posadzone

Zana napisał(a)
Ależ cudna ta Twoja hortensja. Do pozazdroszczenia! Z kratek ta pierwsza mi się podoba, druga w kwadraty nie.

Ta w kwadraty byłaby ok ale nie u mnie Będą listewki

Konieczki napisał(a)
Olu nie ma czego
Może i mały ten Twój ale za to każdy kadr chwyta za serce Ślicznie masz

dziękuję Asiu za miłe słowa. Mnie samej już się zaczyna podobać
babka 22:47, 09 lip 2016

beata_m napisał(a)
miodzio ta róża podbita lawendą.........i ta donica dopełnia całości!!!! Oluś wiesz co nie znam się jeszcze za wiele, ale może jakby ją mocował jakby sobie nie radziła to by się udało?!
Beciu, chyba szykuje się drobna korekta ale o tym potym Za chwile napisze w cem rzecz

beta napisał(a)
cudna ta hortensja...trawnik jak malowany...pięknie...

Hortensja woła o solidne podpory bo troszkę się kładzie pod ciężatem kwiatów
a o trawnik eMuś dba ja tylko czasem sobie na nim leżę

beta napisał(a)

mi się podobają te pierwsze-żaluzje

Mnie też

Anda napisał(a)
Olu, pięknie masz Cudne widoki, a lawenda boska. Tez jestem za ta pierwsza prosta podporą. Róże tak czy tak będziesz sama musiała podwiązywać.

Widzisz, jaka ze mnie dyletantka ? Myślałam, że ona jak powi=ojniki, same się wiją wokół podpór
A w jaki sposób można je poprowadzić bez żadnych kratek np po słupie ??

Zana napisał(a)
A dlaczego nie pogratulowałam wyboru Giardiny??? To nadrabiam i gratuluję (chiba się ciuteczkę przyczyniłam do tego wyboru)

Nie ukrywam, że i owszem
Pogratuluj mi za lat kilka jeśli nie uśmiercę tych różyczek
Zana napisał(a)
Odnośnie kratek wklejam. Może trochę za nowoczesne do Ciebie, ale...

http://zielonyfront.pl/kratki/

Troszku nowoczesne ale przyzam, że kiedyś o czymś takim myślałam. Dzięki za inspirację. I widzę, że już się Asi spodobała

Konieczki napisał(a)
Pierwsza żaluzja prosta

Wszystkie głosy na podporę nr 1

Konieczki napisał(a)

Zana śliczne dzięki - ja właśnie czegoś takiego szukałam

fajne prawda ?

malkul napisał(a)
och pięknie jużmasz. hort.ogrodowszybko zakwitła , ja mam dwie w donicy i jeszcze sa daleko w tyle

Mma wrażenie, że w donicach one później startują niż w runcie. A może to od odmiany zależy ? Pamętam te Twoje w takim ładnym subtelnym różu. Moja wściekła

polinka napisał(a)
Olu, widzę na zdjęciach piękny, gęsty trawnik.możesz zdradzić jak o niego dbasz?

YaraMila i koszenie minimum raz w tygodniu Wiosną napowietrzyłam a teraz się na nim tarzam
To jego pierwszy sezon, zobaczymy jak będzie wyglądać za rok ...
babka 23:36, 09 lip 2016

Wiecie co, mam dylemat,. Planowałam posadzić róże przy drzwiach z jednej i drugiej strony ale po wystawieniu donicy z "nibybonsajem" która stała przy drzwiach zrobiło sie przejrzyściej i ładniej. Zastanawiam się czy róże w tym miejscu to dobry pomysł ?? Mam wrażenie, że tam za dużo będzie się działo. Co prawda po lewej stronie, bliżej rynny, miała być też niewielka podpora i róża lub powojnik.
Nie wiem jednak czy tym sposobem nie "zagraciłabym" całej sciany?

Dla porównania

Co o tym myslicie? Pomijając oczywiście moje zdolności malarskie
babka 23:40, 09 lip 2016

Zostawiam jeszcze kilka obrazków.

babka 23:45, 09 lip 2016

jazzy 00:41, 10 lip 2016

Ja optuję za tą opcją
babka napisał(a)

A w ogóle to piękny ogród stworzyłaś. Naprawdę! Wszystko takie w punkt, każdy detal przemyślany, to musi być fajne uczucie mieć plan i kontrolę i wiedzieć co się robi

Może kiedyś i mnie spotka taki komfort

A hortensję masz ogrodową? W cieniu rośnie? Bo muszę swoją wsadzić w końcu do gruntu. Moja też wściekłe różowa
babka 01:06, 10 lip 2016

Marta, niesamowicie to miłe co napisałaś. Fajnie wiedzieć, że odbierasz moją pracę tak a nie inaczej. W sumie działam bez planu a szkoda bo mając wcześniej jaiś projekt byłoby prościej stworzyć coś sensownego. Można powiedzieć, że tworzę przez kompletowanie. Dziś zrobiłabym wiele rzeczy inaczej. Np gdybym wiedziała, że rozbiorę kojec psów to gazony i altana stałyby w innym miejscu.
Tak trochę robię od d...y strony

U Ciebie własnie fajnie się dzieje, masz wyrobiony gust i tak naprawdę widać że kierujesz się zasadą : mniej znaczy więcej. I to mi się bardzo podoba. U siebie nie potrafię jakoś tej zasady zastosować choć bardzo się staram

Wersja z różą po lewej stronie, super Też tak mi się wydaje że byłoby zbyt tłoczno przy drzwiach

Zapomniałam dodać o hortensji. Rośnie w półcieniu, słońce tam świeci po południu aż do zachodu. Czasem jej tam zbyt ciepło i szybko kwiatki i liście plapią więc trzeba pilnować i często podlewać. Lepiej miałaby gdyby światło tam było bardziej rozproszone. W donicy rosła przez trzy sezony ale w trzecim wysadzałam ją na gwałt bo więdła już w godzinę po podlaniu. Okazało się, że były już tylko same korzenie, zero ziemi.
mateuszmichn 01:27, 10 lip 2016

Witaj. Myślę, że chyba ta druga opcja, z różą w jednym miejscu, jest lepsza
jazzy 01:31, 10 lip 2016

A ja zapomniałam dodać, że pergolę masz fajową! Mój eM już zapowiedział, że naszą przekładamy na przyszły sezon
No cóż, nie można mieć wszystkiego od razu. Poza tym,to chyba nie byłoby fajne stworzyć ogród w jeden sezon
Przecież ciągle musi się coś dziać
Miłej nocki!