Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

chojna 00:09, 22 sie 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
W przypadku takich ilości uważam , że samo zbieranie nie przyniesie oczekiwanych rezultatów i szkoda roślin Te co zebrałaś mogły już setki jajeczek złożyć , a ilu jeszcze nie zebrałaś??? Ja bym się nie namyślała i sięgnęła po mocną chemię choć jednorazowo teraz i powtórzyła wiosna bo to jak walka z wiatrakami przy tej ilości

Nie daj Bóg zeżre pies- niczym nie odratujesz.
Nadrobię jutro, tymczasem pozdrawiam!
babka 00:40, 22 sie 2016

chojna napisał(a)

Nie daj Bóg zeżre pies- niczym nie odratujesz.
Nadrobię jutro, tymczasem pozdrawiam!

A patrz, o tym nie pomyślałam. Psy co prawda raczej się ślimiorami nie interesują ale lubia poskubać trawę a te paskudy w niej łażą czy też się w niej lęgną, nie wiem. O rany rany, tfu tfu....

Nadrabiaj Olu, nadrabiaj i rzuć pomysła bom gupia
U Ciebie widziałam szaleństwo, musze tam wrócić i jeszcze raz się pogapić
beata_m 07:39, 22 sie 2016

hmmm kurde po raz pierwszy jestem bardzo na bieżąco z pomysłem na zmiany co do magnoli to się nie znam ale pewnie dziewczyny dobrze radzą, ale co do szmaragdów to w sumie .... cała zima na myślenie. Mnie się pomysł ze ścieżką podoba i ze żwirkiem ... mozna zostawić miejsce a płyty chodnikowe może gdzieś z rozbiórki dostać tanim kosztem.
chojna 07:46, 22 sie 2016

Wiesz... Mój pies żre absolutnie wszystko.  Łącznie z trutką na nornice.
Tylko, że trutka na nornice działa w ten sposób, że nornica się dusi. On a nie potrafi wymiotować.
W przeciwieństwie do mojego psa. Ona ma tę umiejętność opanowaną do perfekcji.

W spawie rabaty przysiądę wolną chwilą.

Miłego tygodnia! Mój będzie intensywny.
beta 10:03, 22 sie 2016

Olu...współczuję ślimaków...w niedzielnej Mai mówili, że zbiór ręczny to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się ich z ogrodu....

co do berberysów i róz....to myślę że kolorystycznie jak najbardziej pasują...ale to moje odczucie
ale chyba to wszystko tam nie wejdzie....
to może trzcinniki, jeżówki, i te róże jakoś na przodzie? ...ew. jakieś miscanty?...tylko one późno ruszają...ja generalnie jeszcze raz polecam kolumnowe berberysy orange rocket...jeśli to jest słoneczne stanowisko to pięknie będą się wybarwiać na pomarańczowo
beta 10:29, 22 sie 2016

Olu tu masz bordowego berberysa i różową róże
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-zgrane-duety-wylacznie-przyklady-kompozycji?page=5

beta 10:30, 22 sie 2016

tu masz trzcinnika, jezówki i rochodnika
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-zgrane-duety-wylacznie-przyklady-kompozycji?page=4
babka 22:39, 22 sie 2016

Fajne podpowiedzi, dziękuję Beatko
Jestem jak najbardziej za trzcinnikiem, bedzie z nim ładnie Na wszystko, masz rcję, miejsca chyba nie starczy ale pomierzę sobie co ew się zmieści. Bordowy berberys z różami bardzo się komponuje choć przyznać muszę, że te Twoje są tak energetyczne, napatrzeć na się nie można Ale wciąż mam wątpliwości czy kolorystycznie z Fairy by sie zgrały ? A może coś zimozielonego? kulki buksowe ?
Narazie nic kupować nie będę, poczekam z tym do wiosny ale już mnie skręca by ju ż teraz zrobić rewplucję
Dziś zaczęłam przesiewać kompost by go przekopać z ziemią po cyrysach. Wiosną domieszam mączki bazaltowej bo tam ziemia średniej jakości.
Kompost po deszczach mokry, kiepsko się przesiewa przez sito ale już 4 wory urobku mam
babka 22:42, 22 sie 2016

chojna napisał(a)
Wiesz... Mój pies żre absolutnie wszystko.  Łącznie z trutką na nornice.
Tylko, że trutka na nornice działa w ten sposób, że nornica się dusi. On a nie potrafi wymiotować.
W przeciwieństwie do mojego psa. Ona ma tę umiejętność opanowaną do perfekcji.

W spawie rabaty przysiądę wolną chwilą.

Miłego tygodnia! Mój będzie intensywny.

Mój tydzień też nie zapowiada się leniwy, tylko dziś mogłam się zająć sprawami ogrodowymi, jutro i środa napewno nie pokopię
Damy radę

babka 11:30, 23 sie 2016

beata_m napisał(a)
hmmm kurde po raz pierwszy jestem bardzo na bieżąco z pomysłem na zmiany co do magnoli to się nie znam ale pewnie dziewczyny dobrze radzą, ale co do szmaragdów to w sumie .... cała zima na myślenie. Mnie się pomysł ze ścieżką podoba i ze żwirkiem ... mozna zostawić miejsce a płyty chodnikowe może gdzieś z rozbiórki dostać tanim kosztem.

Magnolia chyba zostanie na końcu pasa. Tam przyda się coś wyższego do zasłonięcia muru no i w tym miejscu jest ładnie osłonięta od wschodnich wiatrów, dobrze jej tam. na "placyku" większe przeciągi.
Ze ścieżką pomyślę co zrobić, moze jednak z niej zrezugnować skoro tam jest tak wąsko ? Przewalająca się wraz z wężem kora strasznie mnie denerwuje.