Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

jalos 16:30, 11 cze 2015

Agatek napisał(a)
Witam,
U mnie te wstrętne robale obsiadły wierzbę hakuro i zjadały liście jabłoni, opryskałam je czymś i dopiero za tydzień zobaczę czy pomogło, ale liście zjadały w okropnym tempie

ja już nawet wierzbie hakuro zapowiedziałam rozstanie.

liście mam całe w dziurach, chodzę i zbieram te robale do słoika i tam kończą swój żywot.
Nieststy podejrzewam, że lęgną się gdzieś u mnie i w sierpniu planuję zlać trawę pod drzewami dursbanem.
lindsay80 17:58, 11 cze 2015

też mi się podoba to ustawienie - kilka dni temu takie same roślinki posadziłam u siebie przed wykuszem, tylko moje stipy maleńkie, jeszcze niewidoczne.
Madzenka 22:37, 11 cze 2015

Ensata napisał(a)
A magnolia rosnie w kwasnym? Dla mnie to wygląda jakby miała złe podłoże. Brak żelaza i zapadła na bakteryjne choróbsko. Miałam tak ze swoją Marzena polecała Amistar. Z tym, ze jak nie zakwasisz, to sytuacja bedzie na okrągło. A pierwszy oprysk, mozesz zrobic miedzianem, u mnie pomogło

widze że diagnoza postawiona. Na razie jej nie Przesadzaj bo padnie i nie zawiąże pąkow na przyszly sezon. Podelj nawozem najlepiej w formie płynnej do borówek aby zakwasić podłoże . Nawoziłaś ją w ogóle w tym sezonie bo te blade liscie ewidentnie z powodu niedoboru składnikow pokarmowych. Wiesz ze do magnoli polecam specjalistyczny nawoz Agrecol Magnolia
Brązowy kolor lisci nie jest groźny, gorsze te uszkodzenia na brzegach. Zadam moze głupie pytanie, nie grzebalaś jej w korzeniach jakimiś nasadzeniami?

Madzenka 22:45, 11 cze 2015

Na chrząszcze zrob oprysk Calypso....
Mysza 22:45, 11 cze 2015

Aga posadziłaś??
Podoba mi się to ustawienie
Muszę chyba też kupić szałwię
jalos 00:39, 12 cze 2015

Madzenka napisał(a)

widze że diagnoza postawiona. Na razie jej nie Przesadzaj bo padnie i nie zawiąże pąkow na przyszly sezon. Podelj nawozem najlepiej w formie płynnej do borówek aby zakwasić podłoże . Nawoziłaś ją w ogóle w tym sezonie bo te blade liscie ewidentnie z powodu niedoboru składnikow pokarmowych. Wiesz ze do magnoli polecam specjalistyczny nawoz Agrecol Magnolia
Brązowy kolor lisci nie jest groźny, gorsze te uszkodzenia na brzegach. Zadam moze głupie pytanie, nie grzebalaś jej w korzeniach jakimiś nasadzeniami?

Madżenko, a ja właśnie przejrzałam kilka stron Twojego wątku szukając odpwoedzi na moje pytanie, a Ty się osobiście do mnie pofatygowałaś.

Nawóz ten polecany przez Ciebie kupiłam od razu, ale posłuchałam rad pani ze szkółki, żeby jej nie nawozić, bo musi sobie sama dać radę - jak widać nie dała.
Jutro ją zasilę. W korzeniach nie gmerałam.
liście rzeczywiście ma takie bardziej limonkowe.
Ogloądałam dziś w centrum ogrodniczym magnolie Genie i tez miały bordowe mlode liscie, więc pewnie taka ich uroda.
Czy mogę zastosowac nawóz do borówek i potem agrecol do magnolii?
Nie przedobrzę?

A i jeszcze jedno pytanie czy to prawda,że stare kwietostany (wyglądają jak zielone szyszki) się wyłamuje?

jalos 00:40, 12 cze 2015

Madzenka napisał(a)
Na chrząszcze zrob oprysk Calypso....

już był oprysk Mospilanem, nie znam tego calypso - muszę o nim poczytać.
jalos 00:43, 12 cze 2015

Mysza napisał(a)
Aga posadziłaś??
Podoba mi się to ustawienie
Muszę chyba też kupić szałwię

poszłam sadzić bardzo poźno (po 21.00), bo miałam służbową robotę do skończenia i szybko ciemność mnie zastała. Posadziłam prawie połowę roślin.
Reszta jutro.

I jutro pokażę projekt tej części ogrodu, bo wydaje mi się, że jeszcze go nie pokazywałam - to iście bylinowy zakątek, ale to jutro.
Madzenka 07:17, 12 cze 2015

Zatem na razie nie szalej z presadzaniem magnoli. Ona ewidentnie ma niedobory składnikow pokarmowych. Sypnij teraz dawke nawozu wkolo rosliny i dobrez podlewaj przez kilka dnia by sie rozpuściły. Pamietaj, ze magnolie sie płytko korzenia i potrzebuja stale wilgotnego podłoża. Jesli nie wysypałam do tej pory kory u jej postawy to zrob to po wysypaniu nawozu aby jej gleba tak szybko w upalne dni nie przesychala. Jesli bedzie nadal we wrześnie żle wygladać (wypuszczać chore nowe liscie) to wtedy orzesadż ja pod koniec wrzesnia, ale na razie nie szalej.
Wszscy piszą zeby nic nie nawozic, ale wiel osob zapomina, ze magnolie są żarłoczne i dla wielkich lisci a potem pieknych kwiatow potrzebuja wody i środkow odżywczych. Gdybys posadziła w kompost to nawozenie nie byłoby pitrzebne.

Ps nigdy nic nie wylamywalam magnoli, generalnie nie gmerać ani w lisciach ani w korzeniach, nie ciac podziwiać, podelwać i nawozic trzy razy w sezonie marzec, maj , lipiec wiecej zabiegow magnolia od Ciebie nie potrzebuje póz ubostwianiem
Ty nawieź teraz i pod koniec lipca i zrób oprysk na przedziorka, bo niestey zwyklemagnolie ze szkołek sa zarażone przędziorkiem i zwykle ze dwa sezony po posadzeniu z tym walcze....
Ensata 07:35, 12 cze 2015

jalos napisał(a)

Madżenko, a ja właśnie przejrzałam kilka stron Twojego wątku szukając odpwoedzi na moje pytanie, a Ty się osobiście do mnie pofatygowałaś.

Nawóz ten polecany przez Ciebie kupiłam od razu, ale posłuchałam rad pani ze szkółki, żeby jej nie nawozić, bo musi sobie sama dać radę - jak widać nie dała.
Jutro ją zasilę. W korzeniach nie gmerałam.
liście rzeczywiście ma takie bardziej limonkowe.
Ogloądałam dziś w centrum ogrodniczym magnolie Genie i tez miały bordowe mlode liscie, więc pewnie taka ich uroda.

Ech, uparta z Ciebie laska, skoro babon z ogrodniczego nie kazał Ci nawozić, kazał włozyć w piach, to jak myslisz, co robi ze swoimi? Pokaże Ci dzisiaj zdjęcie ZIELONYCH liści Genie, zielone miała w zeszłym roku i ma teraz, twoja jest chora.