Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;)

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;)

beata_m 14:45, 10 paź 2016

wrobelki napisał(a)
Nareszcie poszperałam trochę u Ciebie ale masz piękne zmiany super ogród Ile lat mają Twoje Vanilki? Cudne są moje są takie marniutkie może w przyszłym roku będzie lepiej Stipę sama siałaś czy kupowałaś sadzonki? Cudnie w donicy i za klonową wygląda

Hej wrobelki to szybsza byłaś ode mnie ja jeszcze czekam na luzniejszy czas u siebie. Dziękuje za bardzo miłe słowa ... wiesz, że cieszą ogromnie jak się tyle zaangażowania włożyło Moje vanilki sadziłam wczesną wiosną 2015r. ale wydaje mi się, że miałam dobrze przygotowaną ziemie ... glina przemieszana z obornikiem i zostawiona na tzw. ostra skibę na całą zimę. Potem wiosną doszedł żółty piach i torf kurcze chyba kwaśny (no ten w każdym razie który wolą hortensje).

Stipę sama hodowałam i pewnie tej zimy zrobię tak samo bo wychodzi oszczędnie i sa niezłym zapełniaczem na rabatkach i w donicach nawet też
beata_m 14:48, 10 paź 2016

jazzy napisał(a)
Cisy wyglądają już zacnie

No i wyobraź sobie, że ostatnio myślałam o Twojej tarasowej donicy i pomyślałam, że może by tam jaką trawkę dać przed nią... może seslerie
A tu czytam u siebie, że Ty już wpadłaś na takiego pomysła No i super!
A co dasz z tyłu donicy? Bo tam też jest miejsce 30cm, prawda?

SERIO!?!?!?!?!? no to już postanowione pierwszy wydatek przyszłego sezonu zaplanowany SESLERIA ale która to oczywiście muszę doczytać bo teraz mi się tylko różne nazwy plączą po głowie. Z tył donicy myślałam o tym żywopłociku zielonym z bukszpanu, bo tam wyjdzie dość wysoko.
beata_m 15:29, 10 paź 2016

ren133 napisał(a)

Beatko
Też coś takiego chcę zrobić przy donicach tarasowych
A jakie wysokie będą Twoje?

Reniu tam przy placyku ma 45 cm wysokości, a przy tarasie się jeszcze zastanawiam. Wstępnie jakieś 35 cm (od strony tarasu) ponieważ wtedy wynikowo z drugiej strony (od trawnika) wychodzi murek od donicy na jakieś 70 cm .... taki wysoki dość i chciałam go wtedy wizualnie obniżyć tym żywopłocikiem.
beata_m 15:30, 10 paź 2016

ren133 napisał(a)

no właśnie wszystko przemyślane ... nie to co ja na hurrra

Renia i nie żartuj sobie ... tysiąc razy koncepcje mi się zmieniają A matką chrzestną moich donic jesteś Ty!!! i jak się Twój ogród ogląda to naprawdę trudno uwierzyć, że to na hurra jest! Jak dla mnie jest mega przemyślany i bardzo spójny czego najbardziej zazdroszczę i sobie spójniści we własnym życzę
ren133 09:00, 11 paź 2016

beata_m napisał(a)

Reniu tam przy placyku ma 45 cm wysokości, a przy tarasie się jeszcze zastanawiam. Wstępnie jakieś 35 cm (od strony tarasu) ponieważ wtedy wynikowo z drugiej strony (od trawnika) wychodzi murek od donicy na jakieś 70 cm .... taki wysoki dość i chciałam go wtedy wizualnie obniżyć tym żywopłocikiem.

A jaki wysoki będziesz robić ten żywopłocik? z cisa?
ren133 09:06, 11 paź 2016

beata_m napisał(a)

Renia i nie żartuj sobie ... tysiąc razy koncepcje mi się zmieniają A matką chrzestną moich donic jesteś Ty!!! i jak się Twój ogród ogląda to naprawdę trudno uwierzyć, że to na hurra jest! Jak dla mnie jest mega przemyślany i bardzo spójny czego najbardziej zazdroszczę i sobie spójniści we własnym życzę

Jak mówisz, że jest spójny to bardzo się cieszę
Ja jestem bardzo niecierpliwa ... dlatego ciągle coś tam poprawiam, przesadzam, powiększam rabaty a wolałabym tak jak Ty powoli, spokojnie z głową to robić A propos tego żywopłocika przy donicy ... mam tysiąc obrazów w głowie ... chciałabym to jakoś poukładać sobie ... tak rozplanować tą przestrzeń między tarasem a wgłębnikiem czyli wzdłuż całej tej nowej rabaty z grabami żeby było właśnie spójnie!!!
jazzy 10:17, 11 paź 2016

ren133 napisał(a)

Jak mówisz, że jest spójny to bardzo się cieszę
Ja jestem bardzo niecierpliwa ... dlatego ciągle coś tam poprawiam, przesadzam, powiększam rabaty a wolałabym tak jak Ty powoli, spokojnie z głową to robić A propos tego żywopłocika przy donicy ... mam tysiąc obrazów w głowie ... chciałabym to jakoś poukładać sobie ... tak rozplanować tą przestrzeń między tarasem a wgłębnikiem czyli wzdłuż całej tej nowej rabaty z grabami żeby było właśnie spójnie!!!
Renia, tutaj każdy wie, że zrobisz to w mistrzowskim stylu!
malkul 12:06, 11 paź 2016

jazzy napisał(a)
Renia, tutaj każdy wie, że zrobisz to w mistrzowskim stylu!

o tak
beata_m 12:06, 11 paź 2016

ren133 napisał(a)

A jaki wysoki będziesz robić ten żywopłocik? z cisa?

żywopłocik chyba bede robić z bukszpanu ale kurcze na bukszpan to trzeba długo czekac, moze z cisa to nie byłby zły pomysł ... myślałam po prostu tak ~25 cm niżej niż scianka donicy
malkul 12:06, 11 paź 2016

beata_m napisał(a)
a wiecie co mam ochotę zaryzykować i na hortensjowej posadzić czosnki purple sensation (kupione) i tulipany pomarańczowe!?!?!?! Zbyt ryzykownie!?

kochana kto nie ryzykuje ten szampana nie pije