Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

ElzbietaFranka 22:51, 12 kwi 2018

Kasiu robię tak, aby mnie bardziej nie bolały. Popsuł mi się elektryczny sekator cięcia od groma przywiozła go do damu i będę go jutro rozkręcać.

Magnolia cudowne dobry mikroklimat dla nich tam jest, tyle drzew na każdym tysiące pąków piękna pogoda.
Każdego roku tak jest tylko nie zawsze jest ładna pogoda często przychodzi mróz i wtedy wszystkie kwiaty brązowieją. Taki widok też tam widziałam.
Do Powsina mam zaledwie pół godziny.

Po magnoliach następnym pięknym widokiem jest wiosenne Kwitnienie na skałach (zrobione jest alpinarium) żagwinu , smagliszka zwisajaca, szarotki i cała plejada roślin skalnych.

Potem w innym miejscu kwitną rododendrony i azalie coś pięknego.
Ogród botaniczny jest w przebudowie przeorane poletka.

W tym roku jak będę latem na Ślasku muszę koniecznie pojechać do Kiepasa.

Pozdrawiam

Margarete 00:12, 13 kwi 2018

O rany ale porządek, zawstydzasz mnie tempem prac i efektami waszych działań. Ja co prawda sama ale nawet 1/3 tego co zupy nie zrobiłam.
Pięknie u ciebie Kasiu !
Kindzia 09:15, 13 kwi 2018

Ewa777 napisał(a)

Moje właśnie trzyletnie są. Czyli dopiero cięcie przede mną

Teraz już Ci urosną do cięcia. Chyba, że Ci nie przeszkadza ich pokrój. Bo przecież niskie są. U mnie się za bardzo rozgościły, dlatego cięłam.
Kindzia 09:25, 13 kwi 2018

yolka napisał(a)
Och, gdzie nie zajrzą posprzątane, a u mnie wszystko na starcie łącznie z robotąW sobotę będę ogarniać.
Jedynak śliczny, ja mam białe, kilka kęp. Lubie je

Tak całkiem posprzątane to nie mam, za tydzień podziałamy, ale czy zdążymy i skończymy porządki...
Trochę Ci zazdroszczę tej ogrodowej soboty...
Miałam białego, tylko rok przetrwał, nie wiem czemu mi zginął
Zaraz u Ciebie sobie popatrzę
Kindzia 09:27, 13 kwi 2018

Bogdzia napisał(a)

Pierogi ja robię on tylko je ,,odgrzewa" ale jak by było trzeba to by ugotował, oczywiscie nie tak dobre jak mojeDzis robił wertykulacje a ja siedziałam w Horteksowej kawiarni i tęskniłam za ogrodem.

I co narzekasz??? Jeszcze się obrazi i to mężuś będzie w kawiarni siedział, a Ty za wertykulator się będziesz musiała zabrać
Kindzia 09:31, 13 kwi 2018

Tess napisał(a)

W necie piszą, że bylina. I kolega takoż zeznawał. Wszak bym się nim nie zainteresowała, jakby to było jednoroczne. Ja jednorocznych unikam - czasu brak i miejsc na parapetach (dwa koty w domu).
Nie wiedziałam, że masz tam aż tak wilgotno.
Rozpytam o szczegóły kolegę.

Przeczytałam tylko pobieżnie, tam gdzie czytałam, to pisali, że dwuletnie...
Bylina! Super!!!
Wilgotno się dłużej po deszczach trzyma, ale jeszcze głębiej tam miskanty rosną i czosnki, i świetnie dają radę...nie wiem dlaczego mi się tak ostróżki opierają

To pięknisty dzwonek jest, powiedziałabym raczej dzwon! Czekam na wieści
Dziękuję
Kindzia 09:32, 13 kwi 2018

eee_taam napisał(a)

ja tne tylko raz w czerwcu .

no nic to musimy z tymi bukszpanami jakos życ ...martwi mnie to bo to najbardziej niepewna roslina w ogrodzie a nie ma zamiennika

Pozostałe też tnę w czerwcu, ale do tych teraz ciętych nie mam już dobrego dostępu w czerwcu, mus wiosną to zrobić.
Kindzia 09:36, 13 kwi 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu robię tak, aby mnie bardziej nie bolały. Popsuł mi się elektryczny sekator cięcia od groma przywiozła go do damu i będę go jutro rozkręcać.

Magnolia cudowne dobry mikroklimat dla nich tam jest, tyle drzew na każdym tysiące pąków piękna pogoda.
Każdego roku tak jest tylko nie zawsze jest ładna pogoda często przychodzi mróz i wtedy wszystkie kwiaty brązowieją. Taki widok też tam widziałam.
Do Powsina mam zaledwie pół godziny.

Po magnoliach następnym pięknym widokiem jest wiosenne Kwitnienie na skałach (zrobione jest alpinarium) żagwinu , smagliszka zwisajaca, szarotki i cała plejada roślin skalnych.

Potem w innym miejscu kwitną rododendrony i azalie coś pięknego.
Ogród botaniczny jest w przebudowie przeorane poletka.

W tym roku jak będę latem na Ślasku muszę koniecznie pojechać do Kiepasa.

Pozdrawiam

Od elektrycznego, czy akumulatorowego też ręka boli...eMuś ciął akumulatorowymi nożycami żywopłoty i potem na szpalerowe nożyce zmienił, bo już mu ręka wysiadała...Ja tnę tylko ręcznie, nie są poszarpane listki, poza tym kuli bym chyba nie umiała ciąć inaczej niż ręcznie.

To masz blisko piękne miejsce

U naszego Kapiasa też praktycznie cały ogrodniczy sezon jest co oglądać, warto zobaczyć

Dziękuję za pozdrowienia, macham
Kindzia 09:38, 13 kwi 2018

Margarete napisał(a)
O rany ale porządek, zawstydzasz mnie tempem prac i efektami waszych działań. Ja co prawda sama ale nawet 1/3 tego co zupy nie zrobiłam.
Pięknie u ciebie Kasiu !

Małgosiu, co Ty opowiadasz??? Jakie zawstydzasz??? Do końca ogarnięcia wiosennego ogrodu to u mnie daleko jeszcze. I męczy mnie, że teraz nie jedziemy...

Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa
Kindzia 09:49, 13 kwi 2018

A moje magnolie prezentowe na jutro nie wiadomo gdzie...chyba mnie trafi!!!
Najpierw Zymon zapomniał, w środę dzwoniłam i od razu wysłali. A na stronie DHL napisali, że przesyłka została wczoraj odebrana!!! Na pewno nie!!! Dzwoniłam i wyjaśniają...ale czy dotrą do mnie na czas???
Właśnie odebrałam telefon, że kurier ma się u mnie zjawić i wyjaśniać, nie wiadomo kiedy...wyjaśniać??? Ja chcę swoje magnolie!!!!!!!!!!!!!