Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Kasya 10:53, 05 lis 2015

Kindzia napisał(a)

Mieszkam...weekendowo Jeszcze nie, praca...

Przycinać, skubać liście i je sprzątać.

Na kopczyki za wcześnie jeszcze.

myslalam ze sie przycina tylko na wiosne
zielone liscie trzeba oskubac ?
oj widze ze ja zielona w temacie roz
Kindzia 13:33, 05 lis 2015

Kasya napisał(a)

myslalam ze sie przycina tylko na wiosne
zielone liscie trzeba oskubac ?
oj widze ze ja zielona w temacie roz

Teraz muszę przyciąć wielkokwiatowe, bo mi niektóre wyrosły do nieba (a wszystkie mam do 1,2 wg opisu)i może mi wiatr albo śnieg je złamać. Wiosną będzie właściwe cięcie.
Nie trzeba obrywać liści róż, ja to robię dla wygody, nie mam wiosną sprzątania już. Poza tym jest wygodniej do późniejszego kopczykowania.
Ewik 13:40, 05 lis 2015

Kindzia napisał(a)

Teraz muszę przyciąć wielkokwiatowe, bo mi niektóre wyrosły do nieba (a wszystkie mam do 1,2 wg opisu)i może mi wiatr albo śnieg je złamać. Wiosną będzie właściwe cięcie.
Nie trzeba obrywać liści róż, ja to robię dla wygody, nie mam wiosną sprzątania już. Poza tym jest wygodniej do późniejszego kopczykowania.

Zrywać wygodniej niż zbierać pojedyncze.ja zrywam sukcesywnie i wtedy tego nie czuć tak,a i choróbska mniej sie szerzą.
Kindzia 13:52, 05 lis 2015

Ewik napisał(a)

Zrywać wygodniej niż zbierać pojedyncze.ja zrywam sukcesywnie i wtedy tego nie czuć tak,a i choróbska mniej sie szerzą.

Ja teraz będę zrywać ekspresowo, właśnie dotarł do mnie dmuchawo-odkurzacz ogrodowy. Szybciej pójdzie, nie będę tracić czasu na odwracanie się do wiadra z tymi zerwanymi listkami, tylko rzucę, a eMuś z maszynerią posprząta

Na pewno na opadłych, zarażonych liściach grzyby zimują, więc to uzasadniona robota
Milka 16:38, 05 lis 2015

To może i ja część oskubię? o ile czas znajdę, niektóre plamistość mają. Będziesz ciąc długaśne gałęzie, tez dumam, czy ciąc czy do muru doczepić, no bo to angielki.
malkul 17:01, 05 lis 2015

Kindzia napisał(a)

Teraz właściwie to już tylko trawy zdobią. Mam sporo bylin, to już łyso się robić zaczyna

wiosną łyso bez bylin i jesienią też w sumie byliny kaput, trawy ozdobią ci na cała zimę jeszcze
Kindzia 18:23, 05 lis 2015

Milka napisał(a)
To może i ja część oskubię? o ile czas znajdę, niektóre plamistość mają. Będziesz ciąc długaśne gałęzie, tez dumam, czy ciąc czy do muru doczepić, no bo to angielki.

To nie jest konieczność Irenko, ja to robię dla porządku. Widziałaś u mnie, większość róż ma zaraz przy wjeździe, nie chcę tam mieć bałaganu.

Właściwie to wszystkie wielkokwiatowe jesienią skracam, u mnie wszystkie duże rosną. Austiny też przytnę, tylko Williama Morrisa zostawię, bo on mi na pnącą wygląda.
Kindzia 18:24, 05 lis 2015

malkul napisał(a)

wiosną łyso bez bylin i jesienią też w sumie byliny kaput, trawy ozdobią ci na cała zimę jeszcze

No i całe szczęście, że te trawy mam
ewsyg 18:38, 05 lis 2015

Kasiu, wpadłam do Ciebie, pooglądałam i pozdrowienia zostawiam
Agania 18:42, 05 lis 2015

Kindzia napisał(a)
Trafiło mi się w tym roku jak ślepej kurze ziarno...w piątek dalie wykopane, a z soboty na niedzielę nocny przymrozek się zdarzył...W sobotę cały dzień była paskudna mgła, nie podniosła się nawet na chwilę. Za to w niedzielę piękny, słoneczny dzień.
Rano listki mojego żółtka zaczęły opadać niestety...szybko opadać. I po kolorze MarikenaKlon Crimson Sentry też łysieje...

Widzę, że intuicja ogrodowa cię nie zawiodła, szkoda, że miłorzęby tak szybko lecą, a klonika przytniesz na kulkę, czy dasz mu swobodę, bo to mi do Ciebie nie pasuje
Obrywasz listki z róż........ha, ha....pedantka w domu i w ogrodzie, śmieję się z siebie oczywiście, bo u mnie bałagan, ty mój niedościgniony ideale
buziaki