Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Kindzia 08:27, 05 maj 2017

eee_taam napisał(a)
twoje kanciki do ideał niedoscigniony ..mój M sie za kanciki zabrał w tym roku ..zrobił połowe i do innych robot polazł ...druga połowe zrobi jak pierwsza zarosnie ...rownowaga w przyrodzie musi byc

PS. mam tyle rzeczy do ogarnięcia ...że kanciki to fanaberia aktualnie

Mam nie ruszone kanciki w tym roku...żeby wątpliwości nie było...
Kindzia 08:37, 05 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Kasiu. Kazde drzewko jest ladne ale jakos sie tymi kwitnacymi nie zachwycam.
Mam tez magnolke zolta, widze, ze u ciebie juz kwitnje u mnie nadal w pakach. Nie wiadomo czy w ogole zakwitnie u nas ciagle pada paki moga zgnic.
Najpierw mnie zima zalatwila, pozniej przymrozki a teraz ciagle opady.

Ja tez wczoraj sadzilam giorginie, nie takie jak twoje, ale juz tez paczkowane.

Piszesz, ze nozem robilas przycinki to jest pomysl musze wyprobowac. Zawsze robilam szpadlem, lub mam mala siekierke i tez dobrze mi szlo.
W tym roku kupilam taka lopatke polokragla " gardeny" ale jeszcze nie probowalam najpierw musimy skosic moze w sobote, jak nie bedzie padalo.
Ja tez tylko w tzw wikendy na dzialce pracuje, wiec gonitwa co nie miara aby ze wszystkim zdazyc.

Pewnie, że każde drzewo cenne, ale ja wychodzę z tego założenia, że jak jeszcze kwitnie, to już pełnia szczęścia. Większość drzew mam kwitnących, te nie kwitnące mają za to ozdobne liście, to jakoś się równoważy
Może masz inną żółtą, Yellow Bird, one kwitną sporo później. U nas padało znacznie, magnoliowe pąki dały radę, nie martw się, zakwitnie
I takie powinny być do sadzenia, moje miały za ciepło najwidoczniej. Na pewno będzie z nimi słabiej w tym roku. Trudno...
Nóż to patent eMa, zwykle on się zajmuje kancikami, jak czas pozwoli Mam też półksiężycowaty nóż do kancików, ale eM twierdzi, że lepiej nożem...chociaż pierwszy raz właśnie tym kancikowym szpadlem robił.
Tylko w weekendy robisz? Myślę, że jak się przeprowadzę, a może to już być w przyszłym roku, od syna to zależy, to w tygodniu, jak przyjadę z pracy, też coś skubnę w ogrodzie.
Kindzia 08:39, 05 maj 2017

zszywka napisał(a)
Kasiu pisałaś że chcesz rozluźnić glebę na rabacie, jak chcesz mogę Ci przeteleportować mojego piachu a ja sobie wezmę troszke Twojej, umowa stoi? Haha

Eh ile ja bym dała żeby ten mój piach nie był piachem... No nic, taki urok

Pięknie Ci ta magnolia zakwitła Moja ma coraz większe pączki

Jasne, zgadzam się
Muszę ziemię na tej powiększonej rabacie do porządku doprowadzić, z czasem się uda.

Jestem ciekawa tej Twojej magnolii, zaraz zobaczę u Ciebie czy wreszcie jakieś zdjęcia wstawiłaś!
BasiaLT 09:43, 05 maj 2017

Kasiu śliczny twój żółtek... hmmm może warto pomyśleć i też zakupić? Bardzo cieszą mnie twoje i Bogdzi słowa że nie przewidujecie przymrozków na ogrodników, już wystarczająco mam strat.
Kindzia 11:34, 05 maj 2017

BasiaLT napisał(a)
Kasiu śliczny twój żółtek... hmmm może warto pomyśleć i też zakupić? Bardzo cieszą mnie twoje i Bogdzi słowa że nie przewidujecie przymrozków na ogrodników, już wystarczająco mam strat.

Basiu masz tyle terenu, że możesz i 20 magnolii posadzić. Ja bym na pewno posadziła Rustica Rubra...zakochana jestem w niej.

Masz straty? Myślałam, że Ciebie ominęło...
kasja83 11:42, 05 maj 2017

eee_taam napisał(a)
twoje kanciki do ideał niedoscigniony ..mój M sie za kanciki zabrał w tym roku ..zrobił połowe i do innych robot polazł ...druga połowe zrobi jak pierwsza zarosnie ...rownowaga w przyrodzie musi byc

PS. mam tyle rzeczy do ogarnięcia ...że kanciki to fanaberia aktualnie

Justyna Ty jak coś napiszesz...jesteś super
Wg mojego eMa-cały ogród to fanaberia
ElzbietaFranka 11:54, 05 maj 2017

Kasiu odnosnie tej choiny ona telko do cienia, najlepiej rosnie. Piszesz, ze na skarpe musisz zapewnic stala wilgotnosc nie lubi suchego gruntu opadaja igiełki.

Tez mam wlasnie ten polksiezyc kupilam w tym roku. Mam sporo tego wycinania.
Ktos mniee nabral i zrobil bo chcial sie pozbyc kostke granitowa i to taka kazdy inny wyniar. Poniewaz mam trawe dosyc gesta wiec wszedzie ta trawa wchodzi miedzy kostke i poza. W zeszlym roku nie wycinalam tej trawy to w tym ruku musialam randapem zrobic bo tyle naroslo. Tylko, ze ja nie pryskam smaruje pedzlem sdzbla.

Ja tez wszystkiego sama nie robie to eM zajmuje sie trawnikiem to jest jego dzialks, wertykulacja, nawozenie, koszenie no i obróbka tego wszystkiego.
Ja zajmuje sje tylko krzakami, pieleniem i opryskami.

Duzo mi pomaga sama nie dalsbym rady. Tak pisze mojnogrod a wlasciwie to razem wszystko robimy.

Jezeli chodzi o magnolie zolta moja wzrostem taka sama, ale byla przesadzana dwa razy. Przeba przyznac, ze ma piekne duze liscie. U mnie to wydmuchowisko zawsze wszystko pozniej rozkwita.
Tam jest zawsze cieplej a w parku magnolie kwitly?
No to tyle. Pozdrawiam
Kindzia 11:59, 05 maj 2017

kasja83 napisał(a)

Mój się już przyzwyczaił trochę...moje przyzwyczajanie polega na pokazywaniu wielkich rewolucji w innych ogrodach, to potem mała u nas już nie wydaje się taka pracochłonna
Ciągłe przesadzanie jeszcze komentuje...
malkul 12:06, 05 maj 2017

kasja83 napisał(a)

spoko dla mojego też tak długo było
ElzbietaFranka 12:09, 05 maj 2017

Nawiazujac do postu Kasji. Moj tez tak mysli, ale zawsze mu mowie a co w zamian.
Ze musi sie otaczac takimi babskimi dziwakami bo w pracy tez jest poruszany temat ogrodu.

Mowie mu zawsze prosze owczasy w Egipcie lub w inne miejsce świata gdzie bede miala tyle zadowolenia ze swojej pracy. To mozemy nic nie uprawiac.
Sprzedamy to co mamy i bedziemy jezdzic.

Wtedy mam na chwile spokoju do nastepnych jego wynurzen ogrodowych.

Jednym slowem zaden facet nie lubi zakupow i prac ogrodowych. Moze nie zaden bo sa jakies rodzynki.