Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

rozark 10:45, 09 cze 2015

popcorn napisał(a)
Renia, tę co zdycha wyciepaj Pewnie była ze środka placka który Ci dałam, tj była najstarsza. I tyle. One się starzeją co jakiś czas trzeba je dzielić i odmładzać. Jak osiągną jakieś 40-50 cm średnicy środek robi się paskudny (rosną na zewnątrz). Jak masz mało, przywiozę jeszcze.

Ale róże! i naparstnice!

No właśnie ona była zielona a teraz uschła - czytałam, że ona lubi bardziej sucho i przyszło mi do głowy czy nie przelałam ich, a podlewałam bo przecież nie miały systemu korzeniowego - może korzenie urosły i czas skończyć z podlewaniem?
Na odmładzanie to chyba za młode są. Ilość mam wystarczającą - dzięki - tylko muszę ją wyczuć z tą wodą - wyrwę tą uschniętą i obejrzę system korzeniowy to będę mądrzejsza .
rozark 10:46, 09 cze 2015

popcorn napisał(a)
Twoja LO jakaś ładniejsza Pielgrzyma też mam, cudna jest!

Lo pewnie masz młodszą - ona potrzebuje czasu aby pokazać swoją urodę
rozark 10:50, 09 cze 2015

Tesska napisał(a)
właśnie zrobiłam liste jakie róże wybiore i Pielgrzyma tez mam a teraz mogłam ją u Ciebie zobaczyc jak rośnie , śliczna róża

śliczna i ładnie pachnie do tego nie trzeba jej okrywać na zimę potrafi mieć do 170 płatków będziesz zadowolona z tej róży
rozark 10:52, 09 cze 2015

Bogdzia napisał(a)
To Ty u mnie pytasz o róze a sama masz ich tyle i pięknych? Zdjecia kiepsko sie otwierają , połowy nie zobaczyłam.

zdjęcia dostały OPR i prikaz szybkiego otwierania - a ja łasa na róże i chętnie je oglądam na zdjęciach a jeszcze chętniej w naturze już się nie mogę doczekać Kutna
rozark 10:55, 09 cze 2015

katarzynkak napisał(a)

Renia u mnie taki popiół, że strach
Deszcz padał i owszem- moze 5 kropli i tyle z zapowiadanych burz

Naparstnice siałas wprost do gruntu czy jakos inaczej?

ja się teraz pochorowałam - jakiś wirus dopadł mi rodzinkę i kto mi teraz będzie podlewał ogród ? deszcz jest bardzo wyczekiwany

a naparstnice możesz siać i do doniczki i do ziemi. Jak wysiejesz do doniczki to musisz pikować i przesadzać a jak wysieje w miejsce docelowe to zostaw dużo miejsca dla 1 szt. tak ok. 0,5m bo ona ma duże liście, w tym roku wzejdzie a zakwitnie w przyszłym
Pszczelarnia 11:39, 09 cze 2015

Jednak temu Bernsteinowi muszę znaleźć jakieś miejsce - piękny!
popcorn 12:44, 09 cze 2015

LO mam 3 lata i chyba go na wiosnę wyciepię, chyba że go przytnę i się poprawi? Tak sobie teraz myślę że wszystkie te cienkie gałązki, które pod kwiatami leżą, to powinnam wyciąć do zera... a teraz żal, bo kwitną
Margarete 15:04, 09 cze 2015

popcorn napisał(a)
Renia, tę co zdycha wyciepaj Pewnie była ze środka placka który Ci dałam, tj była najstarsza. I tyle. One się starzeją co jakiś czas trzeba je dzielić i odmładzać. Jak osiągną jakieś 40-50 cm średnicy środek robi się paskudny (rosną na zewnątrz). Jak masz mało, przywiozę jeszcze.

Tak samo dzieje sie z macierzankami i z zawciągami...mus odświeżac je co jakies 2-3 lata..

Nie wiedziałam Reniu że są bylinowe naparstnice - mysłałąm że one tak jak malwy czy bratki...że trzeba je ciągle na nowo uzupełniac....

Alez masz tych róż i piwonii .........bosko musi wygladac ale i pachiec twój ogród o tej porze roku
Margarete 15:07, 09 cze 2015

I zdrowia życzę Wam - bo doczytałam że wirus Was dopadł. :-0
No i deszczu, deszczu...i Tobie i sobie...bo szlag trafi całe to ogródkowanie, zimy nie było, sniegu też, wiosna zimna ale sucha i teraz tylko zapowiedzi a deszczu nie widać....
rozark 17:41, 09 cze 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Jednak temu Bernsteinowi muszę znaleźć jakieś miejsce - piękny!

jest piękny, zdrowy, o mocnym cudnym zapachu i nadaje się na pierwszy plan polecam