Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

rozark 21:31, 15 sie 2015

Kasya napisał(a)

Nie podlewasz zazwyczaj ??
Hmm...ja podlewam codziennie

Róże podlewam tylko w pierwszym roku po posadzeniu. I rzadko a obficie aby wytworzyły głęboko korzenie, 2 konewki/szt.

Przez te upały Nostalgia taka blada jest, prawie biała.

frezja 21:32, 15 sie 2015

moje hortensje wyglądają podobnie..;(
rozark 21:33, 15 sie 2015

Bozena13 napisał(a)

dzisiaj pomyślałam, najpierw zlałam miejsce wsadzenia róży i wykopałam dołek super, róża wsadzona, jak radziłaś, tylko nie wiem, czy jasminę wkopałam dobrze przez ten upał.

sprawdż bo bedzie rosła w tym miejscu wiele lat (zim) , jeszcze się nie zdążyła ukorzenić, więć lekko łopatą ją możesz poważyć i wyjąć. Pogłęb dołek i wsadź od nowa .

a to floksy od ciebie

rozark 21:37, 15 sie 2015

Krys napisał(a)
Reniu mus podlewac bo tracisz roslinki

a jakże latam z tą konewką i latam, nie pamietam takiego roku jak ten, wiosna sucha i ciepła, lato upalne i suche, w lipcu padało tylko raz, mamy połowę sierpnia i jeszcze nie padało

mojego chowu, z nasion

rozark 21:41, 15 sie 2015

ren133 napisał(a)
Poczytałam o suszy, rośliny marnieją ... współczuję ... ja nie narzekam bo nawadnianie działa, ale hortensje non stop w słońcu przypalone na jednym krzaku Trzymaj się

Jak będą takie susze to tez sobie założę nawadnianie, a tymczasem Pastella mnieniła kolor z różowego na żółty

krzaczek wygląda tak - to powtórne kwitnienie, po tygodniowej przerwie, i ma mnóstwo paczką, będzie oko cieszyć jeszcze jakiś czas

rozark 21:44, 15 sie 2015

Edyta10 napisał(a)
Renia, a może przygotować Ci coś ode mnie? może hostę, z białym chciałaś kiedyś,albo miniaturkę "mysie uszy"... i kiedyś pytałaś mnie o złocień różowy(w maju kwitnie) gdzieś jest u mnie fotka,obejrzyj sobie...

tak wyglądają róże dla ciebie

Pastella mała ale kwitnie

a The Pilgrim za to duży

rozark 21:48, 15 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
A ja właśnie u Ciebie byłam myślami i myślałam o czerwonej dalii (pewnie, że chcę, ale jedna porządna wystarczy).

Rose de Rhest (moja naj!) - jedyne co mogę powiedzieć, to lubią ją mszyce ale tylko w maju - ale nie są w stanie jej pokonać. Nie dostaje żadnych oprysków chemicznych (sztucznych).
Nigdy nie miała plamistości ani mączniaka (mam ją od 2011). Regularnie usuwam jej kwiatostany. Ma niewielką przerwę w kwitnieniu i od nowa startuje wieloma kwiatami (mnóstwo). Jest kolczasta,zaczepna - kwiaty konfiturowe, bosko pachnie, niewysoka, nie daje rozłogów (ale bywają "szczepki"). Kolor biskupiej purpury. Obok niej rośnie u mnie szpalerek lawendy (lawenda wiadomo, septyczna roślina) i dziurawiec (tak samo działa na sąsiedztwo).

Róże muszą mieć dobrą wentylację dookoła - to pewne.

Kupuj w ciemno od razu kilka krzaczków.

Po takich referencjach Rosa the Rhest wpisana na listę chciejstw
muszę pomyśleć o odpowiednim miejscu dla niej

może obok Bonici? będzie pasować? czy za duży kontrast? biskupia purpura to ciemno różowy, może będzie pasować

Ewo, masz sporo kwiatów, szukam byliny długo kwitnącej, takiej do kolan, na rabatę o ognistych barwach

są tam róże żółte i pomarańczowe, kanna o brązowych liściach

pomarańczowo-żółta dalia

oraz krwawnik czerwony i był dzielżan czerwony,

przychodzi ci coś do głowy?
rozark 21:52, 15 sie 2015

Bogdzia napisał(a)
Renia kupiłas nowe róże?

a kupiłam

dla siebie Bad Birnbach, może zrobię z niej obwódkę rabaty?

i kupiłam agrest

rozark 22:10, 15 sie 2015

codziennie odwiedzają mnie dzięcioły, stołują się na leszczynie , urywają orzecha laskowego, przelatują na sąsiednie drzewo ( orzech włoski lub lilak) i tak robiąc stuk, stuk dobierają się do orzeszka

dzięcioł duży

a to co za jeden? z takim żółtym/zielonkawym brzuszkiem?

rozark 22:17, 15 sie 2015

frezja napisał(a)
moje hortensje wyglądają podobnie..;(

ta w cieniu co prawda nie jest przypalona ale całkowicie wypłowiała

to Pinki Winki, mam ja od jesieni, malutka, 3 kwiatki

a Unique bez kwiatostanów, jest u mnie 3 lata i muszę jej zmienić stanowisko, bo ma chyba za ciemno